Věřitelé odmítli návrhy Kyjeva na restrukturalizaci dluhu

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Nejnovější návrh Kyjeva na restrukturalizaci ukrajinského státního dluhu není pro zahraniční soukromé věřitele přijatelný. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj informovaný o vyjednávání. Zástupci soukromých držitelů ukrajinských dluhopisů se tak podle něj nezúčastní čtvrteční schůzky, kde se mělo o této nabídce jednat.

Ukrajinské ministerstvo financí poslalo v úterý skupině největších soukromých věřitelů nový návrh na restrukturalizaci dluhu. Investory zároveň pozvalo na čtvrteční schůzku k „rozhodujícím“ jednáním.

Ministerstvo financí dnes sdělilo, že je ochotno odložit schůzku s věřiteli na počátek příštího týdne, bude to prý ale „poslední možnost“ k uzavření dohody. „Nedosažení dohody počátkem příštího týdne by Ukrajinu přimělo přistoupit k alternativním možnostem ve financování programu dohodnutého s Mezinárodním měnovým fondem,“ uvedla ministerstvo.

Ukrajina vede od jara jednání o restrukturalizaci dluhu v celkovém objemu 23 miliard dolarů (567 miliard korun). Jednání se kvůli rozdílným postojům táhnou již déle než čtyři měsíce. Zatímco Kyjev chce, aby věřitelé přistoupili na snížení jistiny svých dluhopisů, ti odpis hodnoty dluhů odmítají a navrhují jen prodloužení jejich splatnosti.

Vláda chce úpravou dluhu ušetřit přes 15 miliard

Věřitelé ve svých nejnovějších návrzích počítali podle Reuters se snížením hodnoty dluhopisů o pět procent, což by znamenalo zmírnění jejich dosavadního odporu vůči odpisu jistiny. Kyjev dosud trval na snížení jistiny o 40 procent a není známo, zda svůj původní požadavek v nejnovějším návrhu upravil.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktu se separatisty na východě země pohybuje na pokraji státního bankrotu. Restrukturalizací dluhu státu a státních organizací chce vláda v Kyjevě ušetřit do roku 2018 více než 15 miliard dolarů. Restrukturalizace je součástí záchranného programu v objemu 40 miliard dolarů (985 miliard korun), na němž se země letos dohodla s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).