Visegrádská čtyřka podporuje spolupráci se státy Východního partnerství

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák (vpravo) a český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák (vpravo) a český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko podporují užší spolupráci mezi EU a šesti postsovětskými státy v rámci projektu Východního partnerství, shodli se dnešní schůzce v Bratislavě ministři zahraničí zemí visegrádské čtyřky (V4) s kolegy ze zemí Východního partnerství. Na nadcházejícím summitu Východního partnerství by zástupci zúčastněných zemí měli hovořit i o liberalizaci vízové politiky.

„Cílem naší spolupráce jsou těsnější vazby mezi EU a zeměmi Východního partnerství a podpora reforem. Vyjádřili jsme plnou podporu Východnímu partnerství jako strategické sousedské politice EU,“ uvedl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Podle šéfa slovenské diplomacie státy Východního partnerství čelí podobným výzvám, jako v minulosti země V4. „V současnosti jako hlavní úlohu pro země Východního partnerství vidíme potřebu postoupit na cestě reforem, budování demokracie, právního státu,“ řekl Lajčák.

Českou republiku na jednání zastupoval Lubomír Zaorálek. Schůzky se zúčastnila také vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, eurokomisař pro evropskou sousedskou politiku a jednání o rozšíření, jakož i šéfové diplomacií Lotyšska, Rumunska a Švédska.

Výsledky z Rigy

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs, jehož země bude příští týden hostit summit Východního partnerství, řekl, že od schůzky očekává například debatu o uvolnění vízové politiky. „Riga by měla přinést konkrétní výsledky, liberalizaci vízového procesu. Věřím, že budeme mít prostor k otevření nových možností spolupráce,“ uvedl Rinkévičs.

Šéfové diplomacií zemí V4 a šesti postsovětských republik ve společném prohlášení uvedli, že je právem každé ze zemí Východního partnerství rozhodnout o úrovni své spolupráce s EU. Ministři na jednání podle Lajčáka také zdůraznili podporu územní celistvosti, nezávislosti a svrchovanosti Ukrajiny v souvislosti s ruskou anexí ukrajinského polostrova Krym.