Vláda dostatečně nebojuje s daňovými úniky, stěžují si Řekové

Pokojná demonstrace se zvrhla v násilí, když policie použila slzný plyn a vodní dělo proti demonstrantům, kteří na zaplněném náměstí házeli zápalné bomby a kameny.  (Foto ČTK)

Pokojná demonstrace se zvrhla v násilí, když policie použila slzný plyn a vodní dělo proti demonstrantům, kteří na zaplněném náměstí házeli zápalné bomby a kameny. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Více než dvě třetiny obyvatel Řecka si myslí, že jejich vláda nedělá dost pro boj s daňovými úniky. Ukázal to průzkum veřejného mínění agentury Kapa ve spolupráci s listem To Vima. Právě daňové úniky a tvrdá úsporná opatření, jejichž zavedení je nutné pro další čerpání mezinárodní finanční pomoci, Řekům dlouhodobě vadí nejvíc. Narůstá ale počet těch, kteří chtějí dát vládě víc času na reformy.

Se způsobem, jakým konzervativní vláda premiéra Antonise Samarase bojuje s daňovými úniky, není podle průzkumu spokojeno téměř 68 procent respondentů. Průzkum se ale konal těsně předtím, než vyšlo najevo, že řecká prokuratura si v Paříži zajistila původní seznam lidí, kteří jsou podezřelí z daňových úniků.

Řekové seznam podezřelých daňových delikventů dostali už v roce 2010, tehdejší vláda se jím ale nezabývala a později se ukázalo, že se jmény na seznamu někdo manipuloval. Prokuratura tento týden uvedla, že byla smazána jména příbuzných někdejšího ministra financí Jorgose Papakonstantina. Na seznamu je 2062 lidí, kteří mají bankovní konto ve Švýcarsku a u nichž mají úřady podezření na daňové úniky.

Papakonstantinu, který v roce 2010 s mezinárodními věřiteli dojednával první záchranný program pro Řecko, manipulaci se seznamem jmen popřel. Teď jej čeká parlamentní vyšetřování, což je podle řeckých zákonů první krok k tomu, aby mohl být později zbaven poslanecké imunity a stíhán.

Průzkum také ukázal, že největší podporu má hlavní opoziční strana Syriza. Spokojeno s ní je 22,6 procenta respondentů. Na druhém místě je s podílem 21,5 procenta Nová demokracie premiéra Samarase, na socialistickou stranu PASOK zbylo 6,2 procenta. PASOK je druhou největší stranou současné tříčlenné koalice.

Zhruba 49 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč), které si Samarasova vláda v polovině prosince zajistila u mezinárodních věřitelů, ale voliče nedojímá. Skoro 71 procent respondentů uvedlo, že už nejsou optimisty, i když Evropa je ochotna jejich zemi dál financovat. Nicméně 59 procent dotázaných tvrdí, že chce dát vládě víc času na reformy. Asi 28 procent si naopak přeje, aby se urychleně konaly předčasné volby.

Zhruba 77 procent dotázaných se přiklání k tomu, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Pro odchod Řecka z eurozóny a návrat k původní měně drachmě se vyslovilo asi 16 procent respondentů.