Vláda v Pekingu se chystá k reformám socialismu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Letošní rok bude složitý, upozornil čínský premiér delegáty Národního lidového kongresu. Zkušenosti z předešlých let ale ukazují, že i příští rok se premiér pochlubí perfektním splněním plánu. Minimálně na papíře. Pro potřebné zavírání firem, propouštění a další reformy vláda plánuje štědrý finanční polštář.

Ještě před půlrokem se zdálo, že se řízení čínské ekonomiky tamní vládě vymyká z rukou. Na brutální propad akciového trhu úřady reagovaly chaoticky. Obchodování na burzách se zastavovalo a zase spouštělo. Do hry o stabilizaci cen akcií narychlo přispěchaly na příkaz vlády státní fondy. Marně.

Propad akcií pokračoval i na začátku letošního roku. Teď je obrázek zcela odlišný. Do Pekingu se sjely stovky delegátů na tradiční zasedání Národního lidového kongresu. Projevy zástupců vlády a související zprávy a analýzy se snaží utvrdit Číňany, že vláda má vše pevně pod kontrolou. Premiér Li Kche-čchiang sice připustil, že letošní rok bude obtížný, ale jedním dechem připomněl, že Čína splnila všechny cíle a plány 12. pětiletky. Není tedy důvod pochybovat, že by to letos a v dalších letech mělo být jinak.

Vylepšení socialismu

Letošní hospodářský růst Číny se má pohybovat mezi 6,5 a sedmi procenty. Je to poprvé, kdy si vláda nedala jako cíl jedno pevné číslo. Premiér tvrdí, že přesně takový růst Čína potřebuje, aby zvládla vytvořit dost pracovních míst pro 7,7 milionu absolventů škol a skoro dva miliony lidí, kteří by měli přijít o práci při zavírání ztrátových oceláren, dolů a cementáren. Jiný výklad mluví o tom, že 6,5procentní růst je potřebný pro to, aby vláda splnila cíl zdvojnásobit mezi roky 2010 a 2020 HDP a příjem na hlavu.

Čínské plányČínské plány | Repro E15

V souvislosti se zpomalujícím ekonomickým růstem čínští politici už dlouho mluví o takzvaném novém normálu. Ten odpovídá situaci středněpříjmové ekonomiky, která už nemůže šplhat vzhůru dvouciferným tempem. Teď vláda přidává další slogan. V příštích letech čekají Čínu reformy na straně nabídky. Zástupce ředitele výzkumného centra čínské vlády Wang Ji-ming ovšem upozorňuje, že nepůjde o praktikování západní ekonomie jako za vlády Ronalda Reagana ve Spojených státech a Margaret Thatcherové ve Velké Británii. Čínské reformy budou „inovací socialismu s čínskými prvky“.

Zabíjení zombie

Reformy se mají týkat neefektivních odvětví, která trpí nadměrnými výrobními kapacitami. Důraz na rozvoj průmyslu s vyšší přidanou hodnotou má vést ke zvýšení produktivity. Podporu dostanou firmy, které investují do inovací. Celkový čínský rozpočet na výzkum a vývoj se má zvednout ze dvou na 2,5 procenta HDP. V dosud chráněných oborech se má zvednout domácí i zahraniční konkurence. Zahraniční firmy se nyní mají dostat do bankovnictví či telekomunikací.

Některé provincie si už hledají nová odvětví, na kterých budou stavět. Severovýchodní provincie Ťi-lin se hodlá zaměřit na služby jako cestovní ruch. Jižní provincie Kuang-tung už oznámila, že do tří let zruší všechny takzvané zombie firmy, které místní úřady drží uměle při životě. Provincie Šan-si plánuje snížit těžbu uhlí o 258 milionů tun do roku 2020. Sousední Che-pej se vzdá výroby 200 milionů tun oceli a cementu.

Polštář pro měkké přistání

Vláda hodlá šok z propouštění utlumit vlastním finančním polštářem. Pro letošní rok centrální rozpočet skončí v deficitu tři procenta HDP, což vládě poskytne dodatečných 470 miliard jüanů na podpůrné programy a investice. Premiér Li Kche-čchiang oznámil, že centrální vláda letos nalije do stavby silnic a železnic skoro 2,5 bilionu jüanů. Prioritou jsou také investice do dvacítky přehrad. Rozvoj čeká jadernou energetiku, která by se měla začít stěhovat z pobřeží do vnitrozemí, či městskou dopravu.

Po letech pilotního testování a postupného rozšiřování se v květnu naplno rozjede přechod od daně z obratu na daň z přidané hodnoty. Jako poslední do systému DPH spadnou stavebnictví, finance, reality a služby. Firmy by měly z přechodu na DPH profitovat. Od roku 2012 do roku 2015 sektory používající DPH na daních ušetřily skoro půl bilionu jüanů, což odpovídá 0,2 procenta HDP, spočítala China International Capital Corporation.

Čínská ekonomikaČínská ekonomika | Repro E15

Letos hodlá vláda změnit také pravidla upravující daň z příjmu fyzických osob. Kromě jednotlivých příjmových pásem by si lidé měli mít možnost ze základu daně nově odečíst některé výdaje spojené s bydlením či vzděláním dětí.

Reformy podpoří centrální banka, která plánuje dál uvolnit měnovou politiku. Zejména západní ekonomové ovšem upozorňují, že Čína musí zpomalit zadlužování především u firem, aby ekonomika byla schopná odolat možným vnějším otřesům a ustála i plánované reformy. O dluzích se však delegáti Národního lidového kongresu zatím moc nedozvěděli.

Plán: Budeme rájem elektromobilů
Po solárních panelech a větrných turbínách se Čína brzy může stát světovým lídrem i ve výrobě elektromobilů. Vláda, která nyní upřesňuje plány na dalších pět let, už dala najevo, že elektrická auta získají velkou podporu především v rámci boje se znečištěním ovzduší v městských aglomeracích.
Premiér Li Kche-čchiang na březnovém zasedání vlády slíbil větší využívání vozidel na alternativní pohony.
Jejich podíl v hromadné a nákladní dopravě má vzrůst na padesát procent. Elektromobily mají hrát prim.
Vláda však nehodlá jít dosavadní cestou dotací na nákup alternativních vozidel. Místo toho bude firmy motivovat daňovými úlevami. Zároveň chce financovat vybudování dostatečně husté sítě dobíjecích stanic. V příštích pěti letech by se elektromobily mohly bez státní podpory úplně obejít, tvrdí expert na tento sektor a šéf národního projektu rozvoje nových vozidel Wang Ping-kang.
Loni se v Číně prodalo 331 tisíc elektromobilů. Ve srovnání s rokem 2014 se prodej ztrojnásobil. Čínské automobilky se už na elektroboom připravují. Největší výrobce Bejing Electric Vehicle oznámil, že do roku 2020 zvedne výrobní kapacitu na půl milionu vozů za rok. Zároveň firma zdvojnásobí investice do výzkumu a vývoje. Spojila se také s výrobcem baterií Guoxuan High Tech. Společně postaví vývojové centrum baterií v americkém Silicon Valley.