Volba nového šéfa Světové obchodní organizace finišuje

Šéf WTO Pascal Lamy

Šéf WTO Pascal Lamy Zdroj: profimedia.cz

Poslední kolo výběru nového generálního ředitele Světové obchodní organizace (WTO) končí v úterý. Do finále voleb postoupili bývalý mexický ministr obchodu a průmyslu Herminio Blanco a brazilský velvyslanec Roberto Carvalho de Azevedo. Bez ohledu na konečný výsledek je již dnes jasné, že nový šéf WTO, bude pocházet z Latinské Ameriky. Podle odborníků to nepochybně posílí prestiž regionu, který si díky rostoucím ekonomikám v řadě zemí kontinentu zaslouží větší pozornost a vliv.

O post nového šéfa se původně ucházelo devět kandidátů. Na základě preferencí členských zemí nepostoupili z prvního kola zástupci Jordánska, Ghany, Kostariky a Keni a v nedávném druhém kole skončili Mari Elka Pangestuová z Indonésie, Tim Groser z Nového Zélandu a Taeho Bark z Korejské republiky. Procedura výběru ředitele WTO se řídí přísnými pravidly. Nicméně jejich smyslem je dosažení konsenzu. Na tomto principu je založeno i samotné fungování WTO.

“Dovolte mi, abych ještě jednou zdůraznil, že proces výběru nového generálního ředitele je vaším procesem. Je to především na vás, “ vzkázal členským zemím před zahájením posledního kola dosluhující ředitel Pascal Lamy.

Pětiminutové schůzky

Poslední fáze výběru nového generálního ředitele WTO začala 1. května. Nejvyšší zástupci jednotlivých misí členských států mají až do 7. května možnost se setkat s Pascalem Lamym, švédským velvyslancem u WTO Joakimem Reiterem předsedajícím organizaci na revizi obchodní politiky (TPRB) a kanadským velvyslancem, který vede útvar pro řešení sporů (DSB). Každá delegace má na schůzku s tzv. trojkou v ženevském ústředí WTO vyhrazeno podobně jako v druhém kole pouze pět minut. V průběhu této krátké doby mají opět odpovědět na jedinou otázku: Jaké jsou vaše preference?

„Předvídat výsledek posledního kola voleb by bylo věštěním z křišťálové koule,“ uvádí diplomatický zdroj přímo z Ženevy. Postoje jednotlivých členských zemí jsou tajné. Delegace Mexika a Brazílie by se jej měly dovědět hned zítra a zbytek členských zemí 8. května.

Ve prospěch Mexičana Herminia Blanca mluví nejen jeho 15leté zkušenosti, kdy pracoval pro vládu. Má za sebou i 12 let úspěšného působení v soukromém sektoru. Někdejší ministr obchodu a průmyslu byl například i hlavním vyjednavačem své země v průběhu tzv. uruguayského kola multilaterálních negociací v letech 1986 – 1994, jehož nejdůležitějším výsledkem bylo založení Světové obchodní organizace. (WTO byla formálně založena Marakéšskou smlouvou uzavřenou 15. 4. 1994, která vstoupila v platnost 1. 1. 1995.) V průběhu schvalování Severoamerické dohody NAFTA o volném obchodu se Spojenými státy vedl Blanco vládní tým, který ve prospěch smlouvy lobboval přímo v Kongresu.

Podpora Afriky

Silnou stránkou protikandidáta Azeveda je údajně podpora afrického kontinentu, na jehož území má Brazílie mnohem více vlivu a také velvyslanectví, než Mexiko. Kariérní diplomat Azevedo nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí Brazílie v roce 1984, kde se věnoval především ekonomickým záležitostem. Působil na brazilských ambasádách ve Spojených státech, v Uruguaji a na stálém zastoupení Brazílie v Ženevě. Od roku 2008 zastává velvyslaneckou funkci stálého zástupce své země při WTO a dalších tamních mezinárodních organizací jako Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO), Konference OSN pro obchod a rozvoj (UNCTAD) a Mezinárodní telekomunikační unie (ITU). Mezi lety 2006 a 2008 byl viceministrem Brazílie pro ekonomiku a technologické vztahy.

Právě Azavedo vyzval v rámci své kandidatury k oživení systému světového obchodu, který je údajně ohrožen paralýzou vyjednávání o jeho další liberalizaci. Nynější kolo negociací v rámci WTO nazvané podle města Dauhá bylo zahájeno v roce 2001. Jeho hlavním cílem má být snížení obchodních bariér, zjednodušení mezinárodní obchodní výměny dosažení větší prosperity jednotlivých členských zemí WTO. V roce 2008 se již zdálo, že kompromis je na dosah, nicméně dohoda ztroskotala kvůli rozdílným pozicím v zemědělství, netarifních bariérách, službách a clech na průmyslové výrobky. Na straně jedné jsou USA, EU a Japonsko, proti nimž se semkly rozvíjející se ekonomiky jako Brazílie, Indie, Čína a Jižní Afrika. Odborníci se shodují, že i z těchto důvodu potřebuje WTO do budoucna nového silného lídra. Měl by mít nejen silnou podporu členských zemí, ale také dobré manažerské a vyjednávací schopnosti. Generální rada by měla oficiálně jmenovat nového ředitele nejpozději koncem května.