Volební pokus o stabilizaci severního Kosova se nezdařil

Volby v neklidném Kosovu byly poznamenány zastrašováním a násilnostmi. Na snímku je zeď s motivem srbské orlice v Mitrovici, písmena v erbu odkazují k heslu „Jenom jednota spasí Srby“

Volby v neklidném Kosovu byly poznamenány zastrašováním a násilnostmi. Na snímku je zeď s motivem srbské orlice v Mitrovici, písmena v erbu odkazují k heslu „Jenom jednota spasí Srby“ Zdroj: reuters

S napětím očekávané volby do místních orgánů v Kosovu skončily chaosem. V severní části země je narušili srbští radikálové, kteří poničili volební místnosti a napadali lidi. Přestože komise zveřejnila předběžné výsledky, není vyloučené, že se na některých místech bude muset hlasování opakovat. Kosovský premiér Hashim Thaçi však považuje proces za platný.

Volby měly v osamostatněné zemi navodit stabilitu a de facto zajistit, aby desetitisíce příslušníků srbské menšiny uznaly autoritu Prištiny. S uspořádáním hlasování sice kvůli vyhlídce na členství v Evropské unii souhlasili politici v Bělehradu, krajany žijící na severu Kosova však k aktivitě nepřiměli. Volební účast celkově dosáhla necelých 46 procent, v některých srbských okrscích na severu se pohybovala dokonce kolem sedmi procent.

Hlasování v těchto místech navíc provázela řada problémů. Podle dostupných zdrojů nezačaly přesně ani nebyly včas ukončeny. Do několika místností v Kosovské Mitrovici navíc vtrhli maskování útočníci a poničili urny. Na zájemce o hlasování dokonce házeli slzné granáty. Pozorovatelé z OBSE nebyli na severu přítomni během celého procesu, organizace je totiž z bezpečnostních důvodů stáhla. Na místě zasahovaly síly KFOR.

Mise Evropské unie uvedla, že své stanovisko vydá dnes. Nespokojenost s průběhem voleb už vyjádřili představitelé obou zemí. „Násilí se setká s rychlou odpovědí bezpečnostního mechanismu za účelem nastolit vládu zákona, nutnou v této části země,“ uvedla kosovská prezidentka Atifete Jahjagová.

Mluvčí srbského kabinetu Milivoje Mihajlović řekl, že za selhání nesou zodpovědnost všechny strany. Naznačil, že vláda patrně neuzná výsledky, jež by kvůli nízké účasti Srbů zřejmě nahrály Albáncům. „Klíč je nyní v rukou Bruselu,“ zdůraznil však.

Na novinářský dotaz, proč se Bělehradu nepodařilo srbskou spolupráci zajistit, podotkl, že v Kosovské Mitrovici panuje třináct let bezpráví a mezinárodní společnost srbskou intervenci odmítá.