Východ USA a Kanady bojuje s arktickým mrazem. Británii trápí povodně

Sněhová bouře v USA

Sněhová bouře v USA Zdroj: ctk

Kanadu a severovýchod Spojených států čeká mrazivá noc a konec víkendu, teploty mají podle meteorologů spadnout i pod minus 30 stupňů Celsia. V okolí města Quebec, což je metropole stejnojmenné kanadské provincie, se očekává až minus 38 stupňů. Sněhové bouře si vyžádaly už nejméně 11 obětí.

Arktické podmínky v noci a v neděli čekají především na obyvatele Severní Dakoty a Minnesoty. Problémem vyvolává zejména mrazivý vítr, kvůli kterému se pocitově zdají mrazy ještě vyšší, než ve skutečnosti jsou. Nynější vítr je podle meteorologů nejmrazivější za poslední dvě desetiletí.

Rozmary počasí, se kterými se severoamerický kontinent od čtvrtka potýká, vyvolaly chaos v dopravě. Jízda po namrzlých silnicích je obzvláště nebezpečná, několik vážných nehod si již vyžádalo lidské životy. Ve městech jako je Boston, Washington či Filadelfie jsou silničáři a technické služby v neustálém nasazení. Do ulic New Yorku vyrazilo na 24 tisíc pluhů a dalších vozidel, které s odklízením přívalů sněhu nyní pomáhají.

Letový portál FlightAware uvedl, že v pátek bylo v USA zrušeno více než 3000 letů, dalších 11 tisíc mělo zpoždění. Nejpostiženější letiště jsou v New Yorku a Chicagu. Letadla se musí podrobovat zdlouhavému odmrazování a mnohá poté kvůli špatné viditelnosti čekají několik hodin na povolení ke startu. Mnohá letiště proto do odletových hal rozmístila lehátka, aby cestujícím během čekání umožnila si zdřímnout.

Mimořádný stav

Guvernér státu New Jersey Chris Christie vyhlásil v pátek mimořádný stav a nařídil většině státních zaměstnanců, aby v zůstali doma. Mimořádný stav platí také ve státech Massachusetts a New York. Úřady v těchto státech vyzvaly obyvatele, aby vycházeli jen v nejnutnějších případech.

Meteorologové hlásí, že teploty klesají hodně pod bod mrazu, na některých místech mohou prý dosáhnout i minus 23 stupňů Celsia.

Sněhová kalamita v New YorkuSněhová kalamita v New Yorku | CTK/APSněhová kalamita ochromila New York

Ve městě New York je bouře prvním velkým problémem, který řeší nový starosta Bill de Blasio. Také guvernér státu New York Andrew Cuomo vyhlásil mimořádný stav. „Toto není maličkost. Lidé by opravdu měli zvážit, zda nezůstat doma,“ varoval guvernér.

De Blasio před třemi lety kritizoval svého předchůdce Michaela Bloomberga za údajně pomalou reakci na sněhovou bouři. Nyní vyslal do ulic asi 2500 sněhových pluhů a stovky sypačů. V New Yorku na některých místech napadlo až 17 centimetrů sněhu a podle předpovědí ho může celkem napadnout až 20 centimetrů.

Británii ochromily záplavy

Přírodní živly řádí i v Británii. Tu netrápí mrazy, ale bouřky a vydatné srážky. Velkou část území v pátek a sobotu ochromily záplavy. Úřady vydaly asi 300 varování před dalšími přívaly vody, největší nebezpečí povodní hrozí v oblasti skotského zálivu Firth of Forth a města Musselburghu. Přírodní živel narušuje hlavně dopravu a podle tamních médií už možná zabil jednu osobu. Záplavy sužují i francouzskou Bretaň. Lijáky a silný vichr zatím v pátek a sobotu řádil zejména v jižnějších a západních oblastech Anglie. Mnohé silnice už jsou ale kvůli povodním uzavřené i v jižním Walesu, Severním Irsku a západním Skotsku. Na různých místech se teď očekává další narušení i železničních a leteckých spojů.