Východní země odkládají euro k ledu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jednotná evropská měna stále více ztrácí na přitažlivosti. Země, které dosud přijetí eura zamýšlely, se obávají rizika dalších záchranných balíků a celkové nejistoty. Bulharsko oznámilo, že plán na zrušení leva na blíže neurčitou dobu odkládá. Polsko chce nejdříve vyčkat, až si eurozóna vyřeší své problémy, zdrženlivá je i Litva.

Sofie ještě předloni plánovala přijetí eura na příští rok. V současnosti pro to díky úsporným opatřením splňuje kritéria, kupříkladu rozpočtový deficit země v uplynulém roce činil 2,1 procenta HDP. Jenže ani politici, ani veřejnost teď o změnu platidla nestojí.

„Spád událostí změnil naše myšlení i názor veřejnosti. V současnosti nevidím ve vstupu do eurozóny žádné přínosy, jen náklady,“ prohlásil v rozhovoru pro list Wall Street Journal bulharský ministr financí Simeon Djankov. „Veřejnost chce zcela správně vědět, koho budeme muset zachraňovat, až se připojíme. Je to pro nás příliš riskantní a také je tu nejistota ohledně pravidel a toho, jaká budou za rok za dva,“ dodal šéf rezortu financí.

Čtěte také:

S eurem tak 20 let nepočítáme, zní z Maďarska

Španělský ministr: O osudu eurozóny se rozhodne u nás

Premiér Bojko Borisov řekl, že se dá očekávat prohloubení rozkolu mezi členskými zeměmi , které požadují fiskální disciplínu, a státy prosazujícími prorůstová opatření. „Mnoho vlád nemá žaludek na složitá rozhodnutí. Jsou jako rozmazlené dítě, které nechce jít k zubaři, aby mu vytrhl zkažený zub, přestože je tato operace nutná,“ podotkl.

Šéf diplomacie ve Varšavě Radosław Sikorski připustil pro list Frankfurter Allgemeine Zeitung, že do nespěchá ani Polsko, jehož ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila více, než se čekalo. „Jsme připraveni se připojit, až si vyřešíte vlastní problémy a až budeme moci říci lidem: nyní je to bezpečné,“ řekl ministr.

Rovněž litevský premiér Andrius Kubilius minulý týden poznamenal, že jeho země přijme euro, až bude eurozóna na expanzi připravená. Uvedl, že Litva příští rok splní veškerá předepsaná kritéria, ale stanovení předpokládaného data pro přijetí společné měny se vyhnul.

Lotyšští nadšenci

Lotyšsko zůstává navzdory problémům eurozóny věrné svému plánu na brzké přijetí eura. Předseda vlády Valdis Dombrovskis před několika dny prohlásil, že příležitost připojit se k zemím používajícím společnou měnu nesmí být promeškána, a Riga dokáže splnit to, co se po ní žádá. „Problémy spojené s eurem se nás dotkly stejně jako členů eurozóny, ale nemáme přitom výhody, které euro skýtá,“ podotkl už dříve a dodal, že Lotyšsko bude zřejmě jedinou zemí, která evropskou měnu v roce 2014 přijme.