Výplata důchodů z druhého pilíře na Slovensku už má pravidla

Lidé spořící v druhém pilíři slovenského důchodového systému už znají pravidla pro čerpání svých penzí. První z nich je vyzkoušejí začátkem příštího roku. Definitivní znění zákona poslanci odklepli před pár dny. Dlouho totiž hledali společné řešení, které nakonec vedle Smeru-SD podpořila i velká část opozice. Lidem nabídli omezený výběr jejich úspor v hotovosti, výplatu doživotní renty či možnost dědictví, pokud důchodce zemře do sedmi let od začátku pobírání dávky.

Na výplatu části sumy v hotovosti budou mít nárok jen ti, jejichž součet penzí z prvního i druhého pilíře převýší sumu potenciálního důchodu, pokud by platili jen zákonné odvody sociální pojišťovně. Rozdíl si mohou nechat vyplatit najednou. Mělo by jít jen o dvanáct procent střadatelů. Návrh byl původně přísnější, vyplácet v hotovosti se mělo při dosažení důchodu alespoň 800 eur. Průměrná penze přitom v současnosti dosahuje jen poloviny.

Většina lidí však bude mít nárok jen na měsíční rentu, kterou budou doživotně vyplácet životní pojišťovny. „Jen pojišťovny dokážou v komerční sféře krýt riziko dlouhověkosti,“ objasnil ministr práce Ján Richter. Původně přitom zvažoval zavést výplatu i prostřednictvím sociální pojišťovny. Celý proces by se měl díky „automatizovanému centrálnímu elektronickému nabídkovému systému“ obejít bez zprostředkovatelů.

Do systému se vloží údaje o budoucím důchodci. Na jejich základě životní pojišťovny předloží konkrétní nabídky, z nichž si střadatel vybere. Pojišťovny přitom budou muset mít licenci od národní banky. Ministerstvo si od této varianty slibuje transparentnost i rychlost, jelikož nabídky by měly být na stole do dvou dní od zadání údajů.

Smer-SD se s opozicí v tomto zákoně doplňoval. Nakonec byla legislativa schválena i s hlasy Svobody a Solidarity, SDKU-DS a Obyčejných lidí. „Tuto novelu v zásadě podporuji. Lidé budou mít jistou volnost nakládání s prostředky,“ zdůvodnil poslanec SaS Jozef Mihál. Naopak místopředseda Mostu-Híd Ivan Švejna se prý zdržel hlasování kvůli tomu, že nastavení pravidel je v zájmu některých skupin.