Vypracujte seznam sankcí proti Turecku, nařídil Medveděv vládě

Ruský premiér Dmitrij Medveděv

Ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes nařídil vládě vypracovat do dvou dnů seznam "omezujících opatření" vůči Turecku. Útok turecké armády proti bombardéru Su-24, k němuž došlo v úterý na hranici mezi Tureckem a Sýrií, označil za akt agrese proti Rusku.

Podle Medveděva se ruská odveta bude týkat společných investičních projektů, fungování tureckých firem v Rusku a dodávek tureckého zboží včetně potravin. Některé projekty mohou být pozastaveny, jiné úplně zrušeny. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov předtím novinářům řekl, že embargo na dovoz tureckého zboží nařízeno nebylo a o jeho zavedení se zatím neuvažuje.

Medveděv prohlásil, že odvetná opatření nebudou časově omezena. Vládní návrh má být předložen co nejdřív, aby bylo možno zahájit „odpovídající procedury“. Rusko na turecký útok odpoví opatřeními „vojenského, diplomatického a ekonomického charakteru“, řekl předseda ruské vlády.

„Je to nepochybně akt agrese proti našemu státu ze strany Turecka, našeho souseda a k tomu navíc člena Severoatlantické aliance,“ prohlásil Medveděv. „Vojenská a diplomatická reakce následovala a další se chystá,“ dodal.

Desítky vyhoštěných

Místní úřady na vypracování sankcí ani nečekají. Internetový list Gazeta.ru informoval o zadržení 39 tureckých podnikatelů na zemědělské výstavě v Krasnodaru na jihu země pod záminkou, že nemají podnikatelská víza. Čeká je pokuta a vyhoštění.

„Požadavky vůči tureckým občanům v Rusku se znatelně zpřísnily poté, co turecké letectvo sestřelilo ruské letadlo na hranicích se Sýrii,“ konstatoval list. Desítky dalších Turků se museli vrátit od hranic, ačkoli oficiálně se pravidla nezměnila a dovolují pobývat v Rusku až 30 dnů bez víz. Nyní je v Rusku asi 86 tisíc Turků.

Ruská vláda dnes rovněž oznámila, že nařídila zesílení kontroly dovozu zemědělské produkce z Turecka. Příčinou je údajně opakované porušování ruských norem. Podle oznámení ruského kabinetu turečtí vývozci nejednou porušili ruské normy, jimž neodpovídá v průměru 15 procent dovážených zemědělských produktů. Proč ruské úřady proti porušování norem nezasáhly dříve, informace neuvádí.

Na hranicích i přímo v tureckých provozech budou ruské orgány provádět rozšířené prověrky dováženého zboží, řekl agentuře Interfax ruský ministr zemědělství Alexandr Tkačov. Od počátku roku podle něj ruští kontroloři odhalili 40 případů, kdy dovážená turecká produkce obsahovala škůdce nebo zakázané látky.

Vicepremiér krymské autonomní vlády dosazené Moskvou dnes oznámil, že Krym zastavil realizaci třiceti tureckých investičních projektů v hodnotě půl miliardy dolarů (téměř 13 miliard korun). Ruslan Balbek novinářům řekl, že projekty se týkaly zejména stavebnictví, turistiky, komunikací a dodávek potravin. V plánu byla i výstavba velké mešity v Simferopolu.

Organizace Rossotrudničestvo, která zastřešuje propagaci Ruska v zahraničí, dnes zrušila v reakci na úterní incident prosincové rusko-turecké veřejné fórum. Akce, věnovaná rozvoji společenských vztahů obou zemí, podle agentury TASS měla předcházet vrcholné schůzce prezidentů Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan: sestřelení bylo v souladu s armádními pokyny
Sestřelení ruského bombardéru před dvěma dny bylo „automatickou reakcí“, která nebyla namířena proti Rusku a byla v souladu s platnými instrukcemi, jaké měla turecká armáda. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že je „smutný“ z odvetných opatření Ruska nesouvisejících přímo s incidentem. „Jsme strategičtí partneři,“ uvedl Erdogan.
Podle agentur tak ve svém prohlášení narážel na zesílení kontroly dovozu zemědělské produkce z Turecka, které dnes nařídila ruská vláda, a na plánované zastavení některých rusko-tureckých investičních projektů. Podle Erdogana jsou tyto kroky „emocionální“ a nehodné politiků.
V projevu k místním představitelům v Ankaře také zopakoval, že Turecko nenakupuje ropu od radikálního hnutí Islámský stát (IS). Turecko se podle něj naopak snaží zastavit pašování ropy přes syrsko-tureckou hranici. Moskva, která Ankaru z nakupování ropy od IS obviňuje, musí svá „ostudná“ tvrzení nejprve dokázat, uvedl Erdogan, aniž Rusko otevřeně jmenoval. Ropa je klíčovým zdrojem příjmu islamistů.
Podíl Turecka na boji proti IS je podle Erdogana „nepopiratelný“. „Ti, kteří nás obviňují, že nakupujeme ropu u DAIŠ (arabská zkratka pro IS), musí svá tvrzení dokázat. Pokud ne, jsou to pomlouvači,“ řekl turecký prezident. Turecko je podle něj také jedinou zemí, která s IS „bojuje upřímně“.
Prezident zároveň opět vyzval parlament, aby navrhl novou ústavu, jež by mu poskytovala více pravomocí. „Podívejte se, jak to chodí ve světě. Téměř všechny rozvinuté země mají prezidentský nebo poloprezidentský systém.“