Vztahy Argentiny a Španělska roztály, země našly společného nepřítele

Falklandy se svými vazbami na Británii pyšní. Když zemřela Margaret Thatcherová, spustili ostrované vlajky na půl žerdi

Falklandy se svými vazbami na Británii pyšní. Když zemřela Margaret Thatcherová, spustili ostrované vlajky na půl žerdi Zdroj: Velvyslanectvi Velke Britanie v Salvadoru

Argentina obnovuje vazby z dob kolonií. Ve svém sporu s Velkou Británií o Falklandy se spojila se Španělskem. To má s Londýnem také své nevyřízené účty, týkající se Gibraltaru.

Buenos Aires a Madrid si vzájemně vypomohou v diplomatickém boji o Falklandy a Gibraltar. Pomoc si obě země slíbily v tomto týdnu u příležitosti jednání na půdě OSN.

Argentina tvrdí, že má na souostroví v jižním Atlantiku historický nárok, podobně argumentuje i Španělsko ohledně Gibraltaru. Obyvatele obou území ale v minulosti opakovaně vyjádřili vůli zůstat pod britskou korunou a Londýn se ohání tím, že respektuje přání svých občanů.

Pokud začnou Argentina a Španělsko skutečně spolupracovat, znamenalo by to obrat ve vzájemných vztazích. Ty jsou od loňského roku, kdy Argentina znárodnila podíl španělského ropného koncernu Repsol v argentinské firmě YPF, na bodu mrazu.

Argentina: Britové vyhnali naše osadníky

Kromě Falkland si Argentina nárokuje i britskou Jižní Georgii a Jižní Sandwichovy ostrovy. Ve všech případech argumentuje geografickou blízkostí ostrovů. V případě Falkland navíc Argentina Britům předhazuje, že když ostrovy v roce 1833 obsadili, vyhnali odsud několik argentinských osadníků.

Déle než století trvající spor vyvrcholil před 31 lety, kdy Falklandy obsadila argentinská armáda. Velká Británie je získala zpět po 74 dní trvající válce. Téma opět oživila argentinská prezidentka Cristina Fernandezová poté, co vody okolo Falkland začali zkoumat britské ropné společnosti.

Rybáře rozčiluje umělý útes

Spory Španělska a Velké Británie vypukly poté, co Gibraltar u svých břehů vybudoval umělý útes. To pobouřilo španělské rybáře, kterým se do betonových bloků zamotávají sítě. Španělské úřady zareagovaly zpřísněním hraničních kontrol, na přechodu mezi oběma zeměmi se nyní tvoří dlouhé fronty.

Podráždění Španělů vyvolala také návštěva britské válečné lodi, která v Gibraltaru zakotvila během dlouho naplánovaného vojenského cvičení. Británie jižní výběžek Pyrenejského poloostrova získala v roce 1713 po válkách o španělské dědictví. Španělský premiér Mariano Rajoy nedávno Brity vyzval k jednání o ukončení tohoto „přežitku“.