Vztahy mezi Tokiem a Pekingem se mohou zhoršit

Nankingský masakr - památník

Nankingský masakr - památník Zdroj: reuters

Japonci rozhodnou o nové vládě v období územních sporů s Pekingem a jen pár dní poté, co si Číňané připomněli 75. výročí masakru v Nankingu. Pokud se naplní předpoklady a volby vyhraje Liberálnědemokratická strana (LDP), je pravděpodobné, že se vztahy mezi zeměmi ještě zhorší.

Napětí mezi Tokiem a Pekingem se včera opět vyhrotilo. Čínské pozorovací letadlo podle tvrzení Japonců narušilo jeho vzdušný prostor, když přeletělo nad souostrovím ve Východočínském moři, na něž si dělají nárok oba státy. K ostrovům vystartovaly čtyři japonské stíhačky, ale nepodnikly žádnou akci.

Předvolební průzkumy naznačují, že podobné třenice budou pokračovat. Pravděpodobný příští premiér a lídr LDP Šinzó Abe je totiž dlouholetým zastáncem modernizace poválečné pacifistické ústavy. A současné mohutné čínské investice do armády mu nabízejí vhodnou příležitost přinejmenším ke změně jejího výkladu. Krok by paradoxně uvítali i američtí spojenci Tokia a iniciátoři současné konstituce, kteří se nyní na region více soustředí.

„Pravicové tendence v Japonsku jsou nyní velmi silné a Abe podle toho jedná. V současném Japonsku zřejmě neožije militarismus, ale jestliže upraví ústavu, dostane šanci posílit svou výzbroj,“ řekl Reuters Chuang Ta-chuej, specialista na císařství z pekingské univerzity s tím, že si na něj Čína bude muset dávat pozor.