Wall Street se blíží svému stropu, zisky zámořských gigantů mají výrazně zpomalit

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Wall Street
2
Fotogalerie

Největší firmy obchodované na Wall Street jen tak nezopakují svou letošní ziskovou bonanzu. Investiční bedekr pro příští rok může doznat značných změn a pro akciové investory je možná na čase jít o dům dál. Praví tak alespoň listopadová prognóza legendární americké banky Goldman Sachs. Podle ní porostou v příštích dvou letech zisky zámořských firemních gigantů až pětkrát pomaleji než letos, burziánům pak radí obrátit pozornost k rozvíjejícím se trhům.

„Existují v zásadě tři důvody, proč by růst zisku v USA měl v příštím roce prudce zpomalit. Vyprchá efekt Trumpovy daňové reformy, části firem se zvýší náklady kvůli vyšším americkým clům, a konečně tamní ekonomika je blízko vrcholu a vstupy včetně mezd rychleji rostou,“ uvádí ekonom J&T Banky Pavel Ryska. Zatímco letos poskočí výdělky amerických firem podle analýzy Top Ten Market Themes for 2019 od Goldman Sachs o 23 procent, napřesrok to má být jen o šest procent a v roce 2020 jen o čtyři procenta, což má podvázat i výkonnost akcií na Wall Street.

„Domníváme se, že rozvíjející se trhy jsou přeprodané, což vnímáme jako atraktivní vstupní příležitost a pro příští rok preferujeme tyto akcie před vyspělými trhy,“ uvádí analytik Goldman Sachs James Ashley. Podle něho jde o opětovný návrat k normálu poté, co se růstové nůžky mezi americkými akciemi a zbytkem světa rozevřely na několikaleté maximum. Podle dat Thomson Reuters totiž index S&P500 výkonnostně překonává svůj indexový protějšek mapující rozvíjející se trhy stabilně od prosince roku 2013.

A zatímco méně vyspělé burzy jsou od té doby na nule, americké akcie jsou o 42 procent výše. „Americké akcie jsou nyní historicky i napříč regiony nejdražší, proto sázíme na snížení jejich váhy v investorských portfoliích,“ uvádí i investiční stratég Consequ Michal Stupavský. Růst rozvíjejících se ekonomik má být podle něho oproti vyspělým protějškům zhruba dvojnásobný, dařit se má zejména Indii, ale i stále ještě rychle rostoucí Číně.

„V příštím roce by americké trhy měly patřit k těm růstovým, i když pomaleji, než tomu bylo doposud. Ekonomika USA se nachází na vrcholu ekonomického cyklu a bude postupně docházet k lehkému ochlazení, což by poté mohlo přinést posun od USA směrem na rozvíjející se trhy, a to v horizontu konce příštího roku a počátku roku 2020,“ uvádí analytička Cyrrusu Anna Píchová. Podle ní přepnou investoři na tyto trhy koncem příštího roku. Výkonnostní rozdíl mezi akciovou Amerikou a rozvíjejícím se světem se vyhrotil zejména letos, zatímco Wall Street je od počátku roku zhruba na svém, emerging markets zeslábly takřka o pětinu.

„Dle pravidla navracení se k průměru by měl tento faktor tlačit na výrazně lepší výkonnost emerging markets v příštím roce,“ dodává Stupavský.