Z některých zón Fukušimy dál uniká smrtelná radiace

pracovníci v jaderné elektrárně Fukušima používají sprej z pryskyřice k zmírnění následků havárie

pracovníci v jaderné elektrárně Fukušima používají sprej z pryskyřice k zmírnění následků havárie Zdroj: CTK/AP

V japonské jaderné elektrárně Fukušima, kterou v březnu poškodilo zemětřesení a následná přívalová vlna cunami, byl zjištěn únik radioaktivního záření smrtelných hodnot. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na oznámení firmy TEPCO, která je provozovatelem elektrárny. U paty ventilačního komína, který je mezi dvěma reaktory, experti naměřili radiaci přesahující 10 sievertů za hodinu. Přímé vystavení tak silnému záření na pouhých několik vteřin by znamenalo téměř jistou smrt.

Firma TEPCO sdělila, že stejně vysoká radiace byla odhalena i v další části téhož komína. Odborníci měřili radiaci prostřednictvím zařízení ovládaného na dálku. Přesné množství unikajícího radioaktivního záření TEPCO nezná, protože maximální hodnota měřitelná použitým přístrojem je právě 10 sievertů.

Firma ubezpečila, že zjištěná radiace jí nezabrání splnit plán stabilizace fukušimských reaktorů do ledna. Odborníci ale varují, že tvrdohlavá snaha dostát termínu by mohla představovat vážné riziko pro pracovníky.

„Možná se podařilo zabránit nekontrolovanému šíření radiace v elektrárně nebo toto šíření zpomalit, nejde ale o úplné utěsnění. Firma pravděpodobně bude dál nacházet takováto místa s vysokou radiací,“ upozornil Kendži Sumita, profesor na ósacké univerzitě, který se specializuje na jaderné inženýrství.

„S rekonstrukčními pracemi v elektrárně ve snaze splnit stanovené termíny a cíle by se proto nemělo spěchat, poněvadž by to mohlo dělníkům ublížit. Překonali jsme bezprostřední krizi a nějaká zdržení by měla být přípustná,“ dodal.

Fukušima, únik radiaceFukušima, únik radiaceSnímek z přístroje zachycující gamma záření ukazuje únik radioaktivního záření vysokých hodnot u paty ventilačního komína fukušimské elektrárny.

Celkový nárůst radiace prý TEPCO nezjistilo

Pracovníci Fukušimy smějí být vystaveni maximální radiaci 250 milisievertů za rok. TEPCO ale tvrdí, že prudký nárůst radiace v celé oblasti elektrárny naměřen nebyl.

„Vysoké dávky záření byly zjištěny v místech, která nezasahují do snah elektrárnu stabilizovat,“ reagoval mluvčí TEPCO Juniči Matsumoto. Provozovatel Fukušimy chce místa úniků smrtelné radiace dál zkoumat. Záření by ale podle něj mohlo unikat skrz otvory, které vznikly při rubání nouzové ventilace krátce po havárii.