Za zneužití dávek vystěhování. Německo zpřísní pravidla pro přistěhovalce z EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Německá vláda hodlá zpřísnit pravidla pro stěhování občanů jiných států Evropské unie do Německa. V zákonu, který dnes představil ministr vnitra Thomas de Maiziére, navrhuje omezit pobyt nezaměstnaných v Německu na šest měsíců a zakázat vstup do země lidem, kteří se dopustí zneužívání sociálních dávek. Kabinet kancléřky Angely Merkelové navrženým zákonem reaguje na stížnosti obyvatel některých velkoměst na příliv přistěhovalců z Bulharska a Rumunska.

„Svoboda pohybu je nedílnou součástí evropské integrace, za níž pevně stojíme. To ovšem neznamená, že máme zavírat oči nad problémy, které s tím vznikají,“ řekl novinářům de Maiziére.

Návrh zákona počítá s tím, že pokud přistěhovalci do šesti měsíců od příjezdu do Německa neseženou práci, budou muset zemi opustit. Zákon také zavádí nový systém identifikace přistěhovalců, aby zamezil dvojímu čerpání dávek pro stejného člověka. Pokud úřady někomu prokážou, že opakovaně systém sociální pomoci zneužil, bude možné této osobě na omezenou dobu zakázat vstup do Německa.

Postižená města dostanou vládní pomoc

De Maiziére zdůraznil, že zákon nemá omezit volný pohyb osob v EU. Podle něj je zneužívání dávek problém několika desítek jedinců. Nezasahuje také celé Německo, ale pouze vybrané oblasti, především velká města jako Duisburg nebo Gelsenkirchen. Právě tyto postižené oblasti by podle ministra měly ještě letos dostat z rozpočtu jednorázovou pomoc v celkové výši 25 milionů eur (690 milionů korun), která by měla vyvážit náklady, jež jim způsobilo zneužívání dávek.

Zpřísnění pravidel pro přistěhovalce prosadila do vládního programu bavorská Křesťanskosociální unie (CSU). Strana slibovala zastavení zneužívání německého sociální systému už v loňské volební kampani, během níž politici CSU tvrdili, že se romské rodiny z Bulharska a Rumunska masivně stěhují do Německa, aniž by měly vyhlídku na nalezení práce, a po příjezdu žijí pouze ze sociálních dávek.

Statistika s politiky nespolupracuje

Podle Spolkového úřadu práce jsou však obavy ze stěhování Bulharů a Rumunů do Německa nadsazené. Úřad počátkem roku zveřejnil statistiky, podle kterých je mezi občany obou zemí z jihovýchodní Evropy nižší míra nezaměstnanosti, než je průměr všech cizinců EU. Práci ke konci roku 2013 nemělo 9,6 procenta Bulharů a Rumunů v Německu, mezi všemi cizinci v zemi byl průměr 16,3 procenta lidí.

Dnešní vládní návrh zákona kritizovali opoziční Zelení, podle kterých je záměr v rozporu s evropským právem.

O návrhu zákona ještě musí jednat německý parlament. Vládní koalice konzervativců a sociálních demokratů v něm ale má velkou většinu a je pravděpodobné, že poslanci předlohu schválí.