Žádná země EU si nepřeje Brexit, říká britský ministr zahraničí

Philip Hammond

Philip Hammond Zdroj: ctk

Britský ministr zahraničí Philip Hammond uvedl, že každá z 27 ostatních členských zemí Evropské unie jasně řekla, že si přeje, aby Británie zůstala v unii. Ostatní státy se podle něj vyjádřily s ohledem na referendum, které k dalšímu členství Británie v EU hodlá Londýn uspořádat do konce roku 2017.

Britský premiér David Cameron slíbil britským voličům, že s evropskými partnery vyjedná pro Británii nové podmínky jejího členství a poté o nich nechá rozhodnout v referendu. Představitelé EU podle agentury Reuters nyní zvažují možné reformy, které Británie očekává.

„Všech 27 členských zemí mně jasně a kategoricky řeklo, že chtějí, aby Británie zůstala součástí Evropské unie. Některé šly ještě dál a řekly, že EU bez Británie by neměla takovou váhu. A jsou připraveny s námi pracovat a zajistit, že se uskuteční změny nutné k setrvání Británie (v EU),“ řekl podle Reuters ministr Hammond.

Britští poslanci začátkem měsíce schválili návrh zákona, který předpokládá uspořádání referenda kolem otázky, zda by mělo Spojené království zůstat členem EU. Po několikahodinové diskusi návrh ve druhém čtení podpořilo 544 členů Dolní sněmovny, proti jich bylo jen 53.

Příliš mnoho pravomocí pro Brusel?

Hammond tehdy zákonodárcům mimo jiné řekl, že Londýn bude při jednání s EU žádat jednoznačnou ochranu zájmů těch členských zemí, které se nechtějí stále těsněji integrovat v rámci eurozóny. EU podle něj musí být mnohem méně byrokratická, mnohem konkurenceschopnější a také demokratičtější, s větší rolí národních parlamentů. Brusel dostal příliš pravomocí a některé z nich by měl vrátit členským zemím, zdůraznil šéf britské diplomacie.

Postoj Londýna a jeho spojenců v EU zřejmě plně nesdílí například francouzský prezident François Hollande, který se minulý týden důrazně připojil k hlasům volajícím po vytvoření vládního kabinetu, společného rozpočtu a parlamentu pro eurozónu. „Nás neohrožuje přemíra Evropy, nýbrž její nedostatek,“ zdůraznil Hollande.

Členové eurozóny dnes tvoří spíše neformální skupinu, v níž je každá země zastoupena ministrem financí. Nespokojenosti Evropanů s kontinentálními institucemi zneužili podle Hollandea populisté, „které děsí současná podoba světa, protože si přejí návrat zdí a drátů“.

Cena za brexit. Co by znamenal odchod Británie z EU?