Zaměstnanost v USA se dostala na předkrizové maximum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Americká ekonomika mimo zemědělství vytvořila v březnu 192 tisíc nových pracovních míst. Analytici přitom očekávali 200 tisíc. Na trh práce se upíná pozornost centrální banky Fed, která se podle vývoje zaměstnanosti rozhoduje o směřování měnové politiky. Míra nezaměstnanosti se v březnu nezměnila a zůstala na 6,7 procenta. Obecně se přitom očekával pokles.

Žádná katastrofa se ale nekoná, lze tedy předpokládat, že Fed rozhodne o dalším zpomalení lití nových peněz do ekonomiky a bude se držet plánu na první zvýšení úrokových sazeb během příštího roku.

Pozitivní zprávou, kterou lze z pátečních dat vyčíst, je, že zaměstnanost v privátním sektoru se dostala nad předkrizové maximum. Počet zaměstnanců v soukromé sféře v březnu vzrostl na 116,1 milionu, čímž byl překonán rekord z ledna 2008 na úrovni 116 milionů.

Březnová data z amerického trhu práce tak zaostala za očekáváním analytiků, přesto ale celá zpráva působí pozitivně. Jedním důvodem jsou revize vytvořených pracovních míst za leden a únor, které zlepšují pohled na celé první čtvrtletí roku. Druhým pak míry participace, tedy počtu Američanů, kteří buď mají práci, anebo ji aktivně hledají.

Od krize nastával postupný pokles míry participace, což uměle snižovalo míru nezaměstnanosti, protože mnozí hledání práce vzdali, a vypadli tak ze systému. Americké akciové indexy reagovaly poklesem. Například Index S&P 500 v pátek klesl o 1,3 procenta a Nasdaq přišel dokonce o 2,6 procenta. Dolar mírně posílil.