Západ stahuje diplomaty z Jemenu, povstalci vyloupili ambasádu USA

Jemen se propadá do chaosu

Jemen se propadá do chaosu Zdroj: CTK

Šíitští povstalci se v jemenské metropoli Saná zmocnili vozů ambasády Spojených států, která je od úterý uzavřena. Podle svědků, na něž se odvolává agentura Reuters, šlo o více než 20 automobilů. Své diplomaty kvůli špatné bezpečnostní situaci z Jemenu stahují také Británie a Francie. Británie svůj úřad uzavřela dnes, Francie tak učiní v pátek. Česká republika v Saná zastoupení nemá.

Povstalci se podle místních zaměstnanců ambasády zmocnili více než dvacítky vozů poté, co Američané odletěli z letiště v Saná. Zaměstnanci zastupitelského úřadu rovněž sdělili, že Američané před svým odchodem zničili zbraně, počítače a dokumenty.

Vlády USA, Británie a Francie vyzvaly Brity, Američany a Francouze, kteří jsou v Jemenu, aby zemi opustili. Mezitím se v hlavním městě a také v Táizzu na jihu země konaly dosud největší protesty proti milicím šíitského kmene Húsí.

Důvodem evakuace ambasád je mimořádná nestabilita, do níž se Jemen propadá. Země je podle amerického ministerstva zahraničí na pokraji ozbrojeného konfliktu, který vyvolali šíité, když obsadili loni v září Saná a nyní drží v rukou také centrální úřady.

Cizincům se doporučuje odjet

Americká vláda ale nemá v úmyslu organizovat evakuaci občanů USA, dokud nebudou vyčerpány běžně dostupné prostředky. USA ze svého velvyslanectví stáhly postradatelný personál už v lednu. Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že „situace v Jemenu se zhoršuje a velvyslanectví i jeho personál se dostal do rizikové situace“.

„Vzhledem k nejnovějšímu politickému vývoji a z bezpečnostních důvodů vás žádáme, abyste dočasně a co nejrychleji opustili Jemen,“ obrací se na své webové stránce na Francouze francouzské velvyslanectví. Úřad bude od pátku uzavřen až do dalšího rozhodnutí. Podle agentury AFP bylo velvyslanectví zavřeno už dnes stejně jako zastupitelství Itálie.

Vízovou agendu pro Čechy cestující do Jemenu zajišťuje české velvyslanectví v Káhiře, konzulární služby pak zastupitelský úřad v Abú Zabí.

Povstalci diplomaty uklidňují

V ulicích Saná je vidět hlídkující ozbrojené šíity, některé obchody zůstaly zavřené, nad městem přelétávají vrtulníky. Lidi, kteří se proti postupu šíitů vydali do ulic, ozbrojenci napadali noži a bili je. Napětí panuje také v jiném středojemenském městě Bajdá, kde šíité rozehnali demonstraci, a podobě tomu bylo v Táizzu.

Diplomatické mise se zjevně neřídí ujišťováním jednoho z vůdců šíitských povstalců Abdal Málika Húsího, který v úterý v televize prohlásil, že jeho lidé diplomatické mise v Saná ochrání. „Bezpečnostní situace v Saná je velmi stabilní,“ tvrdil.

Jeho milice ale minulý týden rozpustily parlament, který hodlají nahradit národní radou. Zemi má řídit dva roky prozatímní vláda. O politické řešení se nyní snaží zvláštní zmocněnec OSN Džamál bin Umar, který od pondělka jedná se zástupci všech politických stran a skupin.

Kvůli neshodám ale v pondělí z rozhovorů dvě ze stran odstoupily, dnes prý jednání skončila předčasně bez výsledku. Šíité prý trvají na rozpuštění parlamentu, ale ostatní jej chtějí zachovat. Podle nich je to po demisi prezidenta a premiéra jediná legitimní instituce v zemi.