Západ viní Rusko z podkopávání příměří, zvažuje tvrdší sankce

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014)

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014) Zdroj: CTK

Washington v reakci na zprávy o posilování vojenské techniky v Donbasu obvinil Rusko z podkopávání příměří v oblasti. Zástupkyně Spojených států o tom hovořila během zasedání Rady bezpečnosti OSN, které Američané ve středu večer svolali kvůli situaci na východě Ukrajiny. Agentura Bloomberg uvedla, že USA a Evropská unie jednají o rozšíření sankcí vůči Kremlu.

„Rusko vyjednalo mírový plán a potom systematicky maří každý jeho krok. Mluví o míru, ale stále podněcuje válku,“ prohlásila americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová. Ruský zástupce Alexandr Pankin nařčení označil za propagandu. Zprávy NATO o dodávkách vybavení povstalcům podle něj neodrážejí realitu. Ruská diplomacie naopak uvedla, že podmínky dohody z Minsku porušuje Kyjev.

Američtí a evropští představitelé podle Bloombergu včera v Bruselu hovořili o dalších trestech pro Moskvu. Jejich varianty mají být předloženy v pondělí ministrům zahraničí osmadvacítky. Agentura považuje za možný scénář rozšíření černé listiny o osoby spjaté s organizací voleb v Donbasu. V úvahu podle ní přichází i další postihy ruského finančního, energetického a obranného průmyslu. Zavedení sankcí na dosud nedotčené sektory nepokládá za pravděpodobné.

Sankce bolí obě strany

Zdroje Reuters však míní, že se příští týden žádná protiruská opatření nejspíš neschválí. Premiér Dmitrij Medveděv včera řekl, že pro zlepšení vztahů mezi Ruskem a Západem je nutné sankce zrušit. Přiznal, že jeho zem bolí, druhou stranu podle něj ale rovněž.

Ve středu ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že ruské bombardéry budou podnikat pravidelné hlídkové lety od Arktidy po Karibik. Austrálie ve čtvrtek sdělila, že se k jejímu pobřeží blíží čtyři ruské lodě, zůstávají však v mezinárodních vodách.

Podle expertů to patrně souvisí s víkendovým summitem G20 v Brisbane, kam má dorazit i prezident Vladimir Putin. Osm severoevropských států se mezitím dohodlo na větší spolupráci k potírání aktivit Kremlu.