Západ zaútočí v Sýrii v nejbližších dnech

Syrské město Aleppo po raketovém útoku

Syrské město Aleppo po raketovém útoku Zdroj: profimedia.cz

Vojenský úder proti Sýrii se dá očekávat v příštích dnech. Zástupci západních zemí o tom údajně informovali syrskou protivládní opozici. Ta západním mocnostem předala seznam doporučených cílů, které by mohly být zasaženy. Cílem zásahu bude varovat syrský vládnoucí režim, aby už v budoucnu chemické zbraně nepoužíval.

„Opozici bylo jasně řečeno, že akce k odstrašení od dalšího použití chemických zbraní režimem (prezidenta Bašára) Asada může přijít již v nejbližších dnech,“ sdělil nejmenovaný zdroj agentuře Reuters, který se v pondělí v Istanbulu zúčastnil setkání zástupců západních mocností a opoziční syrské národní koalice.

Opozice také dostala pokyn k tomu, aby se dál připravovala na mírové rozhovory, jež by se v dohledné době měly konat v Ženevě. USA nicméně zrušily schůzku k stejnému účelu s ruskou stranou, která byla plánována na středu v Haagu.

Americký ministr obrany Chuck Hagel v rozhovoru pro BBC dnes prohlásil, že jakmile prezident Barack Obama vydá příslušný rozkaz k útoku na Sýrii, armáda „je k akci připravena“. Mluvčí Bílého domu Jay Carney během pravidelného setkání s novináři prohlásil, že prezident Barack Obama se stále rozhoduje, zda podnikne ozbrojený útok. „Zareagujeme… musíme nějak odpovědět. Nemůžeme dovolit takové porušování mezinárodních norem,“ řekl. Dodal, že cílem případného úderu nebude svržení prezidenta Bašára Asada.

Podle řeckého deníku Kethimerini požádal Washington Atény o povolení využít letiště na řecké pevnině a na Krétě. Oficiální místa sice zprávu popřela, informaci listu ale potvrzuje zaznamenaný zvýšený pohyb vojenských letadel v řeckém vzdušném prostoru. Nezvykle vysoký pohyb letadel také hlásí lidé žijící v okolí britské letecké základny Akrotiri na Kypru, která jen od syrských břehů vzdálena jen asi 150 kilometrů.

Maximálně dvoudenní útok by námořnictvo podniklo raketami s plochou dráhou letu nebo strategickými bombardéry s dlouhým doletem. Zásah by se zaměřil na vojenské cíle, které ale přímo nesouvisí s arzenály chemických zbraní. Načasování akce by záviselo na třech faktorech: na potvrzení, že syrská vláda je za chemický útok skutečně odpovědná (důkazy přislíbil brzy zveřejnit americký ministr zahraničí John Kerry), na shodných závěrech spojenců a amerického Kongresu a na uspokojivém zdůvodnění útoku na základě mezinárodního práva.

Stíhačka Harrier nad britskou základnou Akrotiri na KypruStíhačka Harrier nad britskou základnou Akrotiri na Kypru|UK Defence Imagery: Luis HoldenStíhačka Harrier nad britskou základnou Akrotiri na Kypru

Na trestném útoku proti Sýrii se chce podílet i Francie. „Je nepřijatelné, aby se používaly chemické zbraně, což se v Sýrii děje několik měsíců, přičemž nyní byly použity masivním způsobem. Francie se nezřekne své odpovědnosti,“ prohlásil francouzský prezident François Hollande. Dodal, že Paříž navýší pomoc syrské opozici. Vojenskou akci podpořila i Saúdská Arábie, zapojit se do ní ale nehodlá.

Případný plán USA zaútočit v Sýrii však vyvolal kritiku v Rusku, Číně a Íránu. Podle Kremlu by měli být spojenci opatrní s tím, že následky útoku by mohly být katastrofální pro celý Blízký východ a severní Afriku. Podobná reakce přišla z Číny, která operaci označila za „nebezpečnou a nezodpovědnou“. Podle íránského ministerstva zahraničí by intervence uvrhla do konfliktu celý region. Írán zároveň obvinil syrské povstalce z odpovědnosti za údajný chemický útok, který si nyní Západ bere jako záminku k případné intervenci.

Damašek se chystá na obranu

Sýrie se mezitím pokouší získat munici na případnou obranu. Turecko zastavilo v úžině Dardanely loď plující pod libyjskou vlajkou, která převážela zbraně z KLDR. Tip na plavidlo daly Ankaře Spojené státy, vojáci na palubě objevili 1400 zbraní a okolo 30 tisíc kusů munice a plynových masek, které zřejmě mířily do Sýrie. Kapitán lodi skončil ve vazbě, uvedl japonský deník Sankei Shimbun s odvoláním na japonské, jihokorejské a americké zdroje.

Pokud se podezření potvrdí, hrozí Severní Koreji další sankce ze strany OSN, která zemi vývoz zbraní opakovaně zakázala. Pchjongjang a Damašek spolupracují dlouhodobě, Severokorejci například v Sýrii pomáhali vybudovat jaderné zařízení, které v roce 2007 zničil izraelský nálet.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim varoval, že Damašek se v případě útoku bude bránit. Dodal, že země má k dispozici zbraně, které svět překvapí.