Zásah kdekoli na světě do hodiny? USA vyzkoušely superrychlou střelu

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek

Konec nutnosti rozmisťovat rakety v zahraničí by pro Spojené státy mohla znamenat nová střela, která dokáže na cíl udeřit rychlostí odpovídající více než pětinásobku rychlosti zvuku a dosáhnout tak jakéhokoli místa na světě zhruba do hodiny. Americká armáda tzv. Advanced Hypersonic Weapon Concept (AHW), tedy pokročilý nadzvukový zbraňový koncept, tento týden úspěšně vyzkoušela.

AHW je součástí programu vývoje konvenčních systémů, které mají Spojeným státům umožnit rychlé vojenské zásahy kdekoli na světě. Podle údajů amerického ministerstva obrany byla čtvrteční zkouška úspěšná. Střelu vynesla na plánovanou letovou dráhu trojstupňová raketa z ostrova Kuai na Havajských ostrovech.

Střela zasáhla určený cíl na atolu Kwajalein, jenž je součástí Marshallových ostrovů v jižním Pacifiku. Vzdálenost zhruba 3700 kilometrů střela překonala za méně než půlhodinu, uvedla mluvčí Pentagonu Melinda Morganová.

Americká armáda paralelně pracuje na útočném nadzvukovém kluzáku

Americká armáda pracuje na také na vývoji bezpilotního nadzvukového kluzáku, který by měl po oddělení od nosné rakety létat rychlostí až 21 tisíc kilometrů v hodině, tedy zhruba dvacetinásobkem rychlosti zvuku. Měl by zvládnout nést i velkou konvenční nálož. Ani druhý test letounu označovaný jako Falcon HTV-2 z letošního srpna ale úspěšný nebyl.

HTV-2 vynesla při testu do horních vrstev atmosféry raketa Minotaur 4. Kluzák se od ní úspěšně oddělil, vzápětí se ale spojení mezi ním a řídícím střediskem přerušilo.

Animace jednotlivých fází letu HTV-2

Pentagon celkově do programu „Okamžitého globálního úderu“ podle agentury AFP tento rok investoval 240 milionů dolarů, z toho 69 milionů do střely, kterou armáda testovala tento týden.