Zatraktivnění Bundeswehru vyjde Němce na miliardu eur

Německý voják v Afghánistánu, ilustrační foto

Německý voják v Afghánistánu, ilustrační foto Zdroj: Staff Sgt. Jose L. Rodriguez, wikimedia

Lepším finančním ohodnocením, úpravou pracovní doby a nabídkou práce na snížené úvazky chce německá vláda učinit z armády jednoho z nejatraktivnějších zaměstnavatelů v zemi. Příslušný návrh zákona, který předložila ministryně obrany Ursula von der Leyenová, ve středu schválila spolková vláda.

Balíček 22 opatření přijde vládu v příštích čtyřech letech na téměř miliardu eur (asi 27,8 miliard Kč). Zákon ještě musí schválit parlament, v němž ale vládní koalice křesťanských a sociálních demokratů disponuje pohodlnou většinou. V platnost by měl vstoupit v dubnu příštího roku.

Bundeswehr při náboru nových vojáků a vojaček v poslední době nezvládal soupeřit se soukromým sektorem. Chybí mu především informatici, odborníci na obrannou techniku a také zdravotníci. Brannou povinnost, která byla jednou z cest, jak se mladí lidé do armády dostávali, Německo zrušilo v roce 2011.

Lepší ohodnocení kvalifikovaných odborníků

Armáda by podle návrhu zákona mohla v budoucnu lépe ohodnotit především vysoce kvalifikované odborníky. Vůbec poprvé zákon zavádí u armády pracovní dobu v délce 41 hodin týdně a také pravidla pro odměňování přesčasů. Jednodušší bude také práce na částečný úvazek, čímž chce vláda vyjít vstříc hlavně rodinám s dětmi. K opatřením na podporu rodin příslušníků armády patří také méně časté překládání důstojníků na jiné základny.

První reformní kroky, které nevyžadovaly zákonná opatření, ministryně von der Leyenová oznámila již v květnu. Patřil k nim například nákup tabletů a chytrých telefonů pro práci z domova, rozvoj péče o děti vojáků a modernizace kasáren. Německý Bundeswehr by se měl po skončení reforem za tři roky skládat ze zhruba 185.000 vojáků a 55.000 civilních spolupracovníků.