Zaútočili na ruský letoun teroristé? Airbus se rozlomil na kusy ještě za letu

Airbus A321

Airbus A321 Zdroj: Sergey Korovkin via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě, které se v sobotu zřítilo na egyptském Sinajském poloostrově, se rozpadlo ještě ve vzduchu a ve vysoké výšce. V ruské státní televizi to řekl šéf ruské federální agentury pro leteckou dopravu (Rosaviacija) Alexandr Něradko. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov podle agentury Interfax k možné příčině katastrofy uvedl, že zatím je k jejímu stanovení příliš málo informací.

„Není možné správně odpovědět na otázku o příčinách havárie, shromážděno je zatím málo informací,“ řekl Sokolov. „Všechny znaky svědčí o faktu, že destrukce letounu nastala ve vzduchu a ve velké výšce,“ uvedl Něradko. Rozpad letounu ve vzduchu naznačuje mimo jiné i to, že trosky jsou rozesety na velké ploše.

Letadlo mířící z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu se do problémů dostalo krátce po startu ve výšce přes 9144 metrů. Spekuluje se o možné technické závadě, vyšetřovatelé nevyloučili ani možnou explozi bomby na palubě. Egyptská odnož Islámského státu tvrdí, že ruské letadlo sestřelila v reakci na ruskou intervenci v Sýrii.

Fakta o nehodě ruského letounu v Egyptě
Fakta o nehodě ruského dopravního letadla, které se v sobotu zřítilo krátce po startu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch:
Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia (Metrojet) startoval v sobotu 31. října z egyptského letovista Šarm aš-Šajch ve 4:58 (SEČ). Asi 23 minut poté zmizel z radarů. Stroj směřoval do Petrohradu, kam měl doletět v 10:12 (SEČ).
Krátce předtím, než letoun zmizel z radarů, byl ve výšce zhruba 9450 metrů. Z ní začal prudce klesat vertikální rychlostí asi 1830 metrů za minutu.
Letoun se zřítil na Sinajském poloostrově asi 35 kilometrů od města Aríš, které leží na pobřeží Středozemního moře.
Na palubě letounu bylo 217 pasažerů a sedm členů posádky. Všichni zahynuli. Z obětí bylo zřejmě 219 Rusů, čtyři Ukrajinci a jeden Bělorus. Celkem bylo na palubě 140 žen, 67 mužů a 17 dětí. Seznam všech obětí zvěřejnila například Asociace ruských cestovních kanceláří (ATOR) na svých stránkách. Mezi mrtvými jsou údajně i tři pracovníci ruského ministerstva pro mimořádné situace.
Těla ruských obětí budou přepravena do Petrohradu, kam se sjíždějí příbuzní zemřelých. První letadlo s pozůstatky obětí je v Petrohradu očekáváno v 03:00 SEČ.
Černé skříňky z letounu byly nalezeny již v sobotu a dnes je začali zkoumat v Káhiře ruští a egyptští experti. Zatím se neví, kdy budou výsledky. Vyšetřování povede Egypt, ale podílet se na něm budou i ruští a mezinárodní odborníci.
O příčinách nehody se zatím jen spekuluje. Podle šéfa ruské federální agentury pro leteckou dopravu (Rosaviacija) Alexandra Něradka se stroj rozpadl ještě ve vzduchu a ve vysoké výšce, což by svědčilo pro bombu na palubě nebo technickou závadu. O špatném technickém stavu letounu prý mluvil v telefonu před osudným letem jeden z pilotů se svou manželkou.
V sobotu se k odpovědnosti za pád letounu přihlásili místní džihádisté napojení na Islámský stát (IS), kteří ale neuvedli, jak letadlo zničili. Objevily se spekulace o sestřelení. Podle expertů však tamní extremisté nedisponují zařízeními schopnými sestřelit letoun v takové výšce. Nicméně již dříve prý i americký Federální úřad pro letectví varoval před přelétáváním nad Sinajským poloostrovem ve výšce nižší než 8000 metrů.
Některé aerolinky, mj. Lufthansa, Air France-KLM a Emirates, oznámily, že do vyjasnění příčin nehody nebudou létat nad Sinajským poloostrovem.
Pozůstatky obětí jsou nalézány ve velkém okruhu od místa pádu. Například tělo tříleté holčičky se našlo asi osm kilometrů od místa dopadu většiny trosek.
Zřícený stroj Airbus A321 byl vyroben v roce 1997 a měl nalétáno asi 56 000 letových hodin. Aerolinky Metrojet, se sídlem na západní Sibiři, ho provozovaly od roku 2012.
Kvůli tragédii vyhlásil na dnešek prezident Vladimir Putin v Rusku státní smutek. Vlajky jsou spuštěny na půl žerdi a na různých místech země se konají smuteční akce.