Závěry summitu G20: naplňování klimatických cílů i bez USA a všeobecná shoda na volném obchodu

G20 odklepla volný obchod, USA dostanou vyjímku

G20 odklepla volný obchod, USA dostanou vyjímku Zdroj: Reuters

G20 odklepla volný obchod, USA dostanou vyjímku
Jednání o Ukrajině v Hamburku: Macron, Merkelová a Putin se shodli na důležitosti příměří
Jednání o Ukrajině v Hamburku: Macron, Merkelová a Putin se shodli na důležitosti příměří
Jednání o Ukrajině v Hamburku: Macron, Merkelová a Putin se shodli na důležitosti příměří
První jednání obou státníků se odehraje během summitu státníků zemí G20.
7
Fotogalerie

V Hamburku skončil summit skupiny velkých světových ekonomik G20. Členské země se na něm přihlásily k volnému obchodu a 19 zemí se v závěrečném komuniké vyslovilo i pro rychlé naplnění klimatických cílů. S tím podle očekávání nesouhlasily Spojené státy, ostatní členové jejich odlišný postoj ale vzali na vědomí. Summit provázely rozsáhlé násilné protesty v ulicích, při kterých bylo zraněno přes 200 policistů a zatčeny desítky demonstrantů.

O tom, zda se závěrečné prohlášení vůbec podaří schválit, panovaly během dvoudenního summitu pochybnosti. Hlavním důvodem byl zejména odlišný pohled amerického prezidenta Donalda Trumpa na otázky volného obchodu a ochrany klimatu. Trump opakovaně hovoří o zavedení protekcionistických opatření a v červnu rozhodl, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o ochraně klimatu.

V obou otázkách se nakonec vyjednávačům podařilo najít kompromis. Skupina G20 se tak hlásí k volnému obchodu bez protekcionismu, zároveň ale uznává roli "legitimních obranných instrumentů" v takovém obchodě. Státy chtějí také bojovat proti nekalým obchodním praktikám.

Pokud jde o ochranu klimatu, dalo 19 členů uskupení najevo, že je pařížská dohoda nezvratná a že ji chtějí rychle naplnit. Zároveň přijaly formulaci Washingtonu, že Spojené státy chtějí s ostatními zeměmi úzce spolupracovat a pomáhat jim "v čistším a účinnějším využití fosilních paliv". Právě v části o klimatu je závěrečné prohlášení nezvyklé, většinou totiž taková komuniké obsahují jen pasáže, které podporují všichni členové G20.

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po skončení summitu vyjádřil důvěru ve zlepšování vztahů mezi Moskvou a Washingtonem. Řekl, že navázal osobní vztah s americkým protějškem Donaldem Trumpem, který přijal i jeho ujištění, že Moskva loni nijak nezasahovala do prezidentských voleb v USA. Putin také uvedl, že Moskva se nehodlá vměšovat ani do blížících se voleb v Německu.

Hostitelka summitu, německá kancléřka Angela Merkelová, neskrývala radost z toho, že se Putin s Trumpem poprvé setkali právě v Hamburku. Některé záležitosti, například konflikt v Sýrii, totiž podle ní mohou vyřešit pouze USA a Rusko.

Trump také ocenil vůdčí schopnost kancléřky Merkelové, kterou v minulosti tvrdě kritizoval. Dnes ji označil za naprosto neuvěřitelnou a inspirující a vyzdvihl i její skvělou organizaci summitu. Po skončení vrcholné schůzky během jednání s čínským prezidentem Trump upozornil, že zbavit Severní Koreu jaderných ambicí možná potrvá nějaký čas, ale že Spojeným státům a Číně by se to nakonec mohlo podařit.

Francouzský prezident Emmanuel Macron poznamenal, že summit pomohl zachovat nutnou rovnováhu v otázce boje proti klimatickým změnám i v otázce volného obchodu. Zároveň oznámil, že hodlá na 12. prosince svolat do Paříže nový celosvětový summit, který se bude zabývat prosazením kroků na ochranu klimatu.

Britská premiérka Theresa Mayová v Hamburku vyjádřila přesvědčení, že její země dosáhne kvalitní dohody ohledně odchodu z Evropské unie. Upozornila, že některé členské země G20, například USA, Japonsko, Čína a Indie, projevily značný zájem o vybudování nových bilaterálních obchodních vztahů s Británií.

Summit provázelo rozsáhlé násilí v ulicích. Levicoví radikálové, protestující proti kapitalismu a globalizaci, rabovali obchody, zapalovali auta, útočili na policisty a blokovali příjezdové cesty k zóně, kde se jednání konalo. Policisté proti násilnickým demonstrantům použili vodní děla. Dnešních demonstrací se ale podle policejních odhadů zúčastnilo jen asi 55 tisíc lidí a jejich průběh byl relativně klidný. Původní odhady hovořily až o 100 tisících demonstrantech.

Celkem od začátku násilností ve čtvrtek večer utrpělo zranění přes 200 policistů, informace o počtu zraněných v řadách demonstrantů nejsou k dispozici. Hasiči od pátku zlikvidovali kolem 70 větších i menších požárů. Záchranka vyjela ke 126 zákrokům.

Členy G20 jsou Spojené státy, Británie, Francie, Německo, Itálie, Kanada, Japonsko, Rusko, Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Jižní Korea, Mexiko, Saúdská Arábie, Jihoafrická republika a Turecko. K nim se pak samostatně řadí Evropská unie jako dvacátý člen.