Závody ve vesmíru pokračují: Rusko chce investovat 1,3 bilionu korun

Raketa Sojuz, ilustrační foto

Raketa Sojuz, ilustrační foto Zdroj: ctk

Rusko hodlá do roku 2020 do svého vesmírného programu investovat částku přes 2,1 bilionu rublů (1,3 bilionu korun), oznámila dnes na svých webových stránkách ruská kosmická agentura Roskosmos. Hlavní pozornost se zaměří na nahrazení dosavadních nosných raket Sojuz novými raketami Angara, na budování nového kosmodromu Vostočnyj, ale například i na přípravu pilotovaných letů na Měsíc.

Nosné rakety Sojuz, které se po zastavení letů amerických raketoplánů v roce 2011 jako jediné používají k přepravě kosmonautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, byly vyvinuty už v 60. letech minulého století. V příštích letech je má nahradit výkonnější a modernější nosná raketa Angara-5A, která by měla být do roku 2020 nasazena do ruské kosmické flotily.

Roskosmos v příštích osmi letech počítá i s modernizací kosmodromů v kazašském Bajkonuru a polárním Plesecku a s dokončením prvních dvou etap nového kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě. První pilotované lety mají z nového kosmodromu budovaného u města Uglegorsk odstartovat v roce 2018.

Sedm let na vývoj pilotovaného systému k letu na Měsíc

Z dokumentu Roskosmosu vyplývá, že Rusko má v úmyslu dohnat zpoždění za kosmickým programem USA, které zavinily časté poruchy kosmických aparátů, ale i rozsáhlé korupční kauzy odhalené ve výrobních a vývojových podnicích ruského kosmického průmyslu. Počet kosmických startů, který v současné době dosahuje kolem 90 ročně, se má v Rusku do roku 2020 zvýšit na 113.

Nemalou pozornost chce Roskosmos věnovat průzkumu Měsíce a dalších nebeských těles. Plánuje se detailní výzkum Měsíce s pomocí sond Luna-Glob a Luna-Resurs a získání vzorků měsíčního povrchu pro vědecké zkoumání. Ruští vědci mají za úkol vyvinout do roku 2020 pilotovaný dopravní systém pro přepravu lidské posádky na Měsíc.