Zbankrotovaný Detroit našel v šuplíku milion dolarů, splatí část dluhů

Vylidněný Detroit

Vylidněný Detroit Zdroj: profimedia.cz

Vylidněný Detroit
Opuštěný kostel v Detroitu
Vylidněný Detroit
Vylidněný Detroit
Vylidněný Detroit
17
Fotogalerie
Zaměstnanci detroitské radnice našli náhodou šek na milion dolarů. Byl schovaný v zásuvce na recepci. Někdejší chloubě amerického průmyslu to ale příliš nepomůže. Město totiž dluží přes 18 miliard dolarů (asi 365 miliard korun). Nalezené peníze tak půjdou jen na ty nejdůležitější služby.

Milionovou platbu přijala radnice z místních škol, nikdy ji však neuložila, jak uvádí The Telegraph. „Dnes už nikdo neposílá milionové šeky, tak velké částky se převádějí online,“ vysvětluje krizový finanční manažer Detroitu Kevyn Orr důvod, proč šek pravděpodobně zapadl.

Detroit neumí pracovat s penězi

Aktuální příhoda podle Orra odhaluje jeden z hlavních problémů současného Detroitu. Město si neumí ohlídat své finance. „Máme tady finanční systémy, které jsou tři, čtyři nebo pět desetiletí staré. Město nemá ani centrální počítačový systém, funguje na mnoha různých platformách. Teprve pokud se nám podaří všechno sjednotit, budeme schopni pracovat lépe, rychleji, efektivněji a hlavně levněji,“ popisuje.

Jeho slovům dal nedávno za pravdu i federální finanční úřad. Systém vybírání daní v Detroitu označil za „katastrofální“ s tím, že některé daně město nedokázalo vybrat i šest let.

Nedávno objevený milion zaplatí část důchodů a platů obecních zaměstnanců.

Detroit – město v naprogramovaném kómatu
Americké město Detroit vyhlásilo v polovině července 2013 největší bankrot v historii Spojených států. Město dluží přes 18 miliard dolarů (365 miliard korun).
Ratingové agentury snížily hodnocení Detroitu pod jakoukoliv míru i rizikového investování už v roce 2009. Celé roky si Detroit půjčoval na splácení dluhů. Nedokázal však vyrovnat stále nižší příjmy z daní.
Největšího rozmachu dosáhl Detroit za druhé světové války a v 50. letech, kdy měl jakýsi nepsaný status centra vojenského a automobilového průmyslu.
Město bývalo čtvrtým nejlidnatějším městem v Americe, ale za poslední desetiletí klesl počet jeho obyvatel z necelých dvou milionů na 700 tisíc. V ulicích je přes 78 tisíc opuštěných domů a jejich počet stále roste.
Nesvítí 40 procent lamp. Jezdí jen třetina sanitek. Pouze půlka lidí platí daně z nemovitosti. A Detroit má nejvyšší zločinnost v USA, přitom si ale lidé stěžují, že policie už ani nezvedá telefony.
Detroit má hned několik skupin věřitelů. Asi polovina dluhu jsou investoři, kteří kupovali městské dluhopisy na trhu, a to ale třeba i v době, kdy už ratingové agentury před nimi varovaly. Ještě loni město prodalo dluhopisy za 123 miliony dolarů.Většina těchto dluhů je krytá daňovými příjmy
. Město má ještě nekryté závazky jako třeba penzijní fondy městských zaměstnanců v celkové výši tři a půl miliardy nebo téměř šest miliard na zdravotním pojištění a dalších zaměstnaneckých výhodách.