Zbrojní dodávky mohou ovlivnit americkou volební kampaň

Stíhačka F-15

Stíhačka F-15 Zdroj: defenseindustrydaily.com

Ústředním tématem letošních prezidentských voleb ve Spojených státech bude zcela jistě domácí ekonomika. Kandidáti na prezidenta musí Američany přesvědčit hlavně o tom, že dokážou snížit téměř devítiprocentní nezaměstnanost. Nynějšímu šéfovi Bílého domu Baracku Obamovi mohou pomoci sjednané zbrojní dodávky do zahraničí, kterým vévodí na sklonku roku uzavřený kontrakt na prodej letadel F-15 Saúdské Arábii.

Dohoda o nákupu 84 letounů a modernizaci 70 starších v hodnotě 29,4 miliardy dolarů přichází v době škrtů v rozpočtu Pentagonu vhod nejen zbrojařům, ale také politikům. Washington odhaduje, že díky ní vznikne 50 tisíc pracovních míst.

“Zapojí 600 dodavatelů ve 44 státech, bude to mít dopad na americkou ekonomiku ve výši 3,5 miliardy dolarů ročně. Podpoří se tak tvorba míst nejen v leteckém sektoru, ale i v celé průmyslové základně, což je klíčové pro zachování naší národní obrany,“ uvedl náměstek ministryně zahraničí Andrew Shapiro.

„Jasně, dopomáhá to k našemu mezinárodnímu růstu,“ řekl Reuters Dennis Muilenburg z firmy Boeing, která letadla F-15 vyrábí. Prodej má i strategický význam, USA věří, že se tak v oblasti upevní pozice Rijádu vůči Teheránu.

Jde o několikátou zakázku v regionu za poslední týdny. V polovině prosince se podařilo uzavřít smlouvu o prodeji stíhaček F-16 s Ománem. Před několika dny Bílý dům oznámil, že se dohodl se Spojenými arabskými emiráty na tom, že mu dodá protiraketový systém. USA se také podílejí na obnově irácké armády. Ambiciózní plán v hodnotě 11 miliard dolarů však v poslední době čelí kritice kvůli způsobu vlády premiéra Núrího Málikího.

Společnost Lockheed Martin a její partneři se na podzim také snažili využít blížících se voleb k prosazení dodávek stíhaček Tchaj-wanu. Obama se ale zřejmě více než prohry ve státech se zbrojařskými továrnami zalekl protestů Číny. S ostrovem se místo na prodeji nových strojů dohodl pouze na úpravě starších.