Žebříček nejbohatších teroristů: vede Islámský stát, rychle zbohatl i Hamás

Bojovníci ISIL

Bojovníci ISIL Zdroj: CTK/AP

Islámský stát dokáže každý rok získat dvě miliardy dolarů a je tak zdaleka nejbohatší teroristickou organizací světa. Naopak dříve mocná al-Káida si už svými příjmy tak jistá být nemůže, vypočítalo izraelské vydání magazínu Forbes.

Teroristé z Islámského státu nejsou nejbohatší jen v současnosti, ale i z hlediska historických statistik. Za nimi následují palestinské hnutí Hamás s ročními příjmy kolem miliardy dolarů s Revoluční ozbrojené sily Kolumbie (FARC), které za rok získají 600 milionů dolarů.

K financování své činnosti teroristé někdy využívají metody podobné kriminálním organizacím, jako pašování drog, loupeže či vybírání výpalného. Peníze získávají i z darů, charitativních sbírek a v několika případech dokonce od státních organizací, píše časopis.

Například USA uvádějí, že Islámský stát vydělává milion dolarů denně prodejem ropy z těžebních zařízení na ovládaných územích v Iráku a Sýrii. Podle Forbes Israel se toto číslo blíží spíše třem milionům dolarů.

Nejbohatší teroristické skupiny
Oblast působeníRoční příjmy v dolarech
Islámský státIrák, Sýrie 2 miliardy
HamásGaza 1 miliarda
FARCKolumbie 600 milionů
HizballáhLibanon, Sýrie, Izrael 500 milionů
TálibánAfghánistán, Pákistán 400 milionů
al-Káida a odnožeCelý Blízky východ, Afghánistán, Pákistán, Severní Afrika 150 milionů
Laškar e-TaibaPákistán, Indie, Afghánistán, Bangladéš 100 milionů
al-ŠabábSomálsko 70 milionů
Pravá IRAVelká Británie, Irsko 50 milionů
Boko HaramNigérie, Kamerun, Niger, Čad 25 milionů dolarů
Zdroj: Forbes Israel

Kromě raketového nástupu Islámského státu je zajímavé sledovat i změnu v příjmech Hamásu poté, co hnutí v roce 2007 ovládlo Pásmo Gazy. Organizace do té doby závislá na darech se rázem stala autoritou oprávněnou vybírat daně.

Navíc prý zneužívá finanční pomoci mezinárodních organizací pro běžné Palestince a příspěvků na obnovu země. Loni například Evropský účetní dvůr oznámil, že nedokáže doložit využití 400 milionů eur určených na rozvojové projekty. Hamás také investoval do zábavního průmyslu v Turecku či v Jižní Americe.

Profesor Ahmed Karima z egyptské univerzity al Azhar tvrdí, že mezi členy Hamásu je 1200 dolarových milionářů, napsal izraelský deník Jediot Achronot. Jeho slova dokládají luxusní vily vyrůstající v Gaze, patřící rodinám předních představitelů Hamásu. V Gaze je přitom okolo 40 procent nezaměstnaných.