Zelení si získávají britské voliče, mohou uškodit labouristům

Šéfka Zelené strany Anglie a Walesu (GPEW) Natalie Bennettová

Šéfka Zelené strany Anglie a Walesu (GPEW) Natalie Bennettová Zdroj: CTK

Vážnou konkurenci před květnovými volbami nemají jen britští konzervativci, kterým bere hlasy euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). O nedostatek voličů labouristů se může postarat Zelená strana Anglie a Walesu (GPEW), v jednom z průzkumů se jí už podařilo prolomit desetiprocentní hranici. Partaj hlásá daňovou revoluci i možnost beztrestného členství v Islámském státu (IS).

Podle sociologů sice Zelení přetahují voliče spíše liberálním demokratům než labouristům, i tak jsou ale pro hlavní opoziční partaj hrozbou. „Šest procent pro Zelené by pravděpodobně stačilo k tomu, aby labouristé nedosáhli většiny,“ řekl magazínu New Statesman Adam Ludlow ze společnosti na průzkum veřejného mínění ComRes.

Syriza je jen evropský začátek

Zelení doufají, že by mohli být důležitým partnerem při povolebním vyjednávání o podpoře menšinového kabinetu výměnou za prosazení některých svých záměrů. Komentátoři přitom podotýkají, že se jim sice přezdívá „UKIP na levici“, v mnohých ohledech jsou však radikálnější než uskupení, které vede Nigel Farage.

Strana se nyní ráda srovnává s řeckou Syrizou. „Zelení sdílejí názory nové (řecké) vlády na to, že úsporná opatření jsou neúspěšný model, který vrší bídu na nejchudší a nejbohatší nechává ještě bohatnout,“ uvedla v prohlášení. Doufá přitom, že řecké hlasování bylo jen počátkem lidového povstání v Evropě.

Vzestup ZelenýchVzestup Zelených | E15, Profimedia.cz

Hospodářský růst není žádoucí

Zelení se chtějí odklonit od lpění na zažitých ekonomických indikátorech a propagují opatření vedoucí k udržitelnosti, rovnosti a decentralizaci. Cestou k ekologičtější budoucnosti je podle nich nulový či záporný růst, který sníží spotřebu.

GPEW zamýšlí změnit daňový systém a výrazně navýšit veřejné výdaje. Chce zrušit daň z přidané hodnoty a nahradit ji novými odvody, závislými na škodlivosti produktů pro životní prostředí. Rádi by uvalili clo i na dovoz z Evropské unie, které rovněž zdůvodňují negativní environmentální dopady importu.

V oblasti správy země jsou Zelení pro zrušení monarchie, královnu chtějí odstěhovat z Buckinghamského paláce do obecního bytu. Držitelé titulů by přišli o mnohá privilegia. Británie by podle nich měla odejít z NATO a vzdát se jaderných zbraní.

Beztrestné členství v teroristické organizaci

Politika strany je lákavá pro imigranty, ti by měli požívat stejných výhod jako Britové. Konzumace marihuany a dalších drog nemá být trestná, benevolentní je i k sexuálnímu průmyslu. V rámci tažení proti materialismu ale prosazuje silnou regulaci reklamy.

Zřejmě nejkontroverznější postoj mají Zelení k radikálům, kteří vzhlížejí k IS či al-Káidě. Tvrdí, že členství v nich nemá být nezákonné. „Chceme, aby lidé nebyli trestáni za to, co si myslí nebo v co věří,“ uvedla jejich šéfka Natalie Bennettová. „Samozřejmě akce podněcování násilí, podpory násilí jsou naprosto nepřijatelné, ilegální a měly by být stíhány v plném rozsahu zákona,“ zdůraznila.

Kdo je Natalie Bennettová
Osmačtyřicetiletá šéfka Zelené strany Anglie a Walesu (GPEW) se narodila v Austrálii, studovala v Sydney a poté v Leicesteru. V Austrálii zahájila novinářskou kariéru. Později se odstěhovala do Thajska, kde působila jako dobrovolnice, ale nakonec skončila v deníku Bangkok Post. V Británii se usadila v roce 1999, psala pro The Guardian, The Independent a The Times. K Zeleným se přidala v roce 2006, hodně se věnovala ženským tématům. V září roku 2012 se stala předsedkyní partaje.