Zeman v Izraeli: S teroristy se nevyjednává, ale bojuje

Miloš Zeman na návštěvě Izraele

Miloš Zeman na návštěvě Izraele

Boj proti mezinárodnímu terorismu je společným úkolem nejen České republiky a Izraele, ale celého civilizovaného světa. Prezident Miloš Zeman to řekl na úvod setkání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem v Jeruzalémě. S teroristy se podle něj nevyjednává, ale bojuje. Vyjednávání je pouze činí silnějšími, řekl prohlásil Zeman, který zároveň označil Izrael za ostrov demokracie na Blízkém východě.

Zeman se s Peresem setkal na úvod své třídenní oficiální návštěvy Izraele. V projevu navázal na svou řeč, kterou přednesl při letošní návštěvě Berlína. Tehdy i nyní hovořil o mírné politice Evropské unie proti teroristům, kterou považuje za podobně chybný přístup, jakým byla ve 30. letech minulého století politika ústupků západních mocností vůči nacistickému Německu.

„Žádná vyjednávání s teroristy, ale boj. Protože když s nimi nebojujete, následkem je posílení mezinárodního terorismu. Budoucí boj bude mnohem komplikovanější než ten současný,“ řekl Zeman.

Česká republika podle něj vyjadřuje plnou podporu Izraeli jako ostrovu demokracie a „technologickému tygru“. „Byl jsem přítelem, jsem přítelem a budu přítelem,“ pronesl Zeman na adresu židovského státu. Před návštěvou Izraele Miloš Zeman pobouřil Palestice svým návrhem na přestěhování České ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

„Obdivujeme váš jasný a silný postoj k nebezpečím naší doby,“ řekl Peres na adresu ČR. Mezi taková nebezpečí řadí íránský jaderný program nebo hnutí Hizballáh. Írán by se podle něj měl vzdát hrozeb a „vstoupit do světa spravedlnosti a naděje. Izraelský prezident ocenil i roli, kterou Česko sehrálo v zařazení Hizballáhu na černou listinu teroristických organizací.

Arabská kritika

Myšlenka prezidenta Miloše Zemana, aby se české velvyslanectví v Izraeli přesunulo z Tel Avivu do Jeruzaléma, vyvola odpor u palestiských politiků. K těm se dnes přidala i Organizace islámské spolupráce (OIC). Její generální tajemník Akmeleddin Ihsanoglu návrh označil za nebezpečný, porušující mezinárodní právo a podkopávající nezadatelná práva palestinského lidu. Zemanův návrh může poškodit vztahy celé OIC s Českou republikou, citovala z Ihsanogluova prohlášení agentura Spojených arabských emirátů (WAM).

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček České televizi řekl, že Zemanův výrok byl vytržen z kontextu. „To, co pan prezident myslel, bylo vyjádření jeho důvěry a víry v to, že mírový izraelsko-palestinský proces skončí principem dvou států a v té chvíli Česká republika samozřejmě radostně přenese svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ uvedl Kmoníček.

Kritika Zemanova návrhu nicméně neustává. V neděli ho odmítl také předseda arabského parlamentu, orgánu Ligy arabských států, Ahmad bin Muhammad Jarván. Kriticky se k němu téhož dne podle serveru televize Al-Džazíra vyjádřilo i palestinské radikální hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy. Mluvčí Hamasu Saláh Bardavíl návrh českého prezidenta označil za neúctu k náboženským, kulturním a politickým normám.