Zemřel severokorejský vůdce Kim Čong-il, nahradí ho jeho třetí syn

Severokorejští vojáci sledují zprávy o smrti jejich vůdce

Severokorejští vojáci sledují zprávy o smrti jejich vůdce Zdroj: ctk

Ve věku 69 let zemřel v sobotu vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-il. Oznámila to dnes severokorejská média. KLDR vzápětí označila za "velkého následovníka" třetího syna vůdce, Kim Čong-una, čímž potvrdila jeho očekávané převzetí moci. Pohřeb zesnulého byl stanoven na 28. prosince.

Kim Čong-il zemřel v sobotu na srdeční infarkt, sdělila oficiální severokorejská agentura KCNA. Podlehl ve vlaku „velké duševní a fyzické zátěži“ během „velmi intenzivní inspekce v terénu“, upřesnila státní média. Příčinu smrti potvrdila i nedělní pitva. Vůdce stalinistického státu zemřel 17 let poté, co převzal vládu po svém zesnulém otci a prvním vůdci KLDR Kim Ir-senovi.

KLDR vyzvala 24 milionů obyvatel země, aby se nyní sjednotili za Kim Čong-unem. „V čele korejské revoluce stojí nyní Kim Čong-un, velký následovník revolučních principů a znamenitý vůdce naší strany, naší armády a našeho lidu,“ napsala agentura KCNA.

Pravděpodobně 27letý Kim Čong-un byl loni v září uveden do širšího vedení Korejské strany práce a stal se čtyřhvězdičkovým generálem, čímž jej otec prakticky jmenoval svým nástupcem. Politicky málo zkušený mladý muž má převzít zbědovanou zemi, v níž si vládnoucí dynastie vypěstovala silný kult osobnosti.

Lidé v ulicích severokorejské metropole Pchjongjangu dnes propukli v pláč, když se dověděli o úmrtí vůdce. Severokorejská agentura KCNA napsala, že země, její obyvatelé a armáda „musí nyní věrně ctít váženého soudruha Kim Čong-una“. „Pod vedením soudruha Kim Čong-una musíme proměnit smutek v sílu a odvahu a překonat současné potíže,“ konstatovala agentura.

Pchjongjang rovněž oznámil, že Kim Čong-un stanul v čele výboru, jenž má připravit pohřeb. Kimovo tělo bude vystaveno v mauzoleu Kumsusan, někdejším prezidentském paláci Kim Ir-sena. Období národního smutku bude trvat do 29. prosince.

Zdraví severokorejského prezidenta bylo dlouho nalomené, v roce 2008 pravděpodobně utrpěl mozkovou mrtvici. Má se za to, že Kim trpěl cukrovkou a onemocněním srdce.

Na záběrech z nedávné cesty do Číny a do Ruska a také z četných cest po své zemi v poslední době ale Kim působil poměrně čile, soudí agentura AP. Zároveň však připomíná, že severokorejský vůdce si liboval v kouření doutníků, pití koňaku a potrpěl si na vybrané jídlo.

O „Drahém vůdci“, jak byl Kim Čong-il ve vlasti titulován, se nicméně ví jen málo, stejně jako o vývoji v KLDR, která patří mezi nejizolovanější státy světa, navíc s jaderným arzenálem.

Kim Čong-unKim Čong-un|ctk

Kdo je Kim Čong-un?

Nejmladší syn diktátora Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui se narodil 8. ledna 1984 (podle jiných zdrojů v roce 1983 nebo 1982). Vzdělání získal ve Švýcarsku na mezinárodní škole v Bernu, kde prý do roku 1998 studoval pod jiným jménem.

S jeho nástupnictvím se zpočátku nepočítalo. Analytici odhadovali, že churavějící vůdce předá vládu jednomu ze starších synů. Šance benjamínka se ale zvýšily poté, co nejstarší syn Kim Čong-nam byl s falešnými doklady vyhoštěn z Japonska, kde hodlal navštívit Disneyland (2001), a prostřední Kim Čong-čul byl shledán nezpůsobilý k vládnutí, protože je prý příliš změkčilý.

V dubnu 2009 byl Kim Čong-un jmenován do nižší funkce v Komisi národní obrany, která je nejdůležitějším státním orgánem v KLDR. Brzy nato obdržel titul vynikající soudruh a tajně navštívil Čínu jako zvláštní vyslanec svého otce. Do země, která nad severokorejským totalitním režimem tradičně drží ochrannou ruku, zavítal prý Kim Čong-un znova loni v srpnu.

„“

Těsně před sjezdem Korejské strany práce byl Kim Čong-un jmenován generálem, což je předpoklad k tomu, aby mohl nahradit svého otce ve vedení země.

Podoba Kim Čong-una byla dlouho zahalena tajemstvím. Na internetu kolovalo pouze pár starých snímků z jeho dětství. Až na konci loňského září byla zveřejněna první oficiální fotografie, na níž je zachycen ve společnosti vysokých představitelů severokorejského režimu. Nápadná podoba s jeho otcem vyvolala spekulace, zda nepodstoupil plastickou operaci tváře.

I povahově je prý Kim Čong-un věrnou kopií svého otce, po němž zdědil i některé zdravotní neduhy. Údajně trpí vysokým tlakem a cukrovkou.

Podle dostupných informací je svobodný. Podle některých zdrojů se mu údajně koncem loňského roku narodilo dítě.

Kromě korejštiny ovládá i angličtinu, němčinu a francouzštinu. Je fanouškem basketbalu.

Kim Čong-un je po svém otci Kim Čong-ilovi a dědečkovi Kim Ir-senovi v pořadí třetím vládcem KLDR z dynastie Kimů - diktátorů. Prvním byl zakladatel Severní Koreje velký vůdce Kim Ir-sen (1912 až 1994) a druhým jeho nejstarší syn Kim Čong-il (narozen 1942, zemřel v sobotu).

„“

V poslední době vzbudil Kim Čong-un rozruch svým účesem, který se stal v KLDR módním hitem a jímž se Kim podobá svému dědečkovi Kim Ir-senovi. Sčesává si vlasy dozadu a asi 2,5 centimetru nad ušima je má vyholené. Podle expertů se tak snaží získat podporu veřejnosti, proto nosí i tmavé obleky ve stylu čínského vůdce Mao Ce-tunga.

ilustrační fotoilustrační foto

USA, Jižní Korea i Japonsko v obavách sledují vývoj v KLDR

Nejistota způsobená smrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila dnes vyvolala rychlou reakci jak u regionálních sousedů, tak u dalších zemí. Zprávy uvádějí, že jihokorejská armáda byla uvedena do stavu pohotovosti, jakkoli u hranic nejsou žádné známky vojenské aktivity, napsal zpravodajský server BBC News. Západní země projevují opatrný optimismus.

„Hlubokou soustrast“ vyjádřila v reakci na smrt Kim Čong-ila Čína, která je hlavním spojencem severokorejského režimu. V oficiálním prohlášení Peking vyjádřil důvěru, že KLDR zůstane jednotná a že obě sousední země budou nadále spolupracovat.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ma Čao-sü ocenil zesnulého Kim Čong-ila jako „velkého vůdce“, který značně přispěl ke vztahům s Čínou. „Jsme přesvědčeni, že lid Severní Koreje přemění svůj žal v sílu a jednotu,“ dodal Ma. Svoji soustrast vyjádřil KLDR i ruský prezident Dmitrij Medveděv, vzhledem k tomu, že Rusko je jednou z mála zemí, která udržuje diplomatické a ekonomické vztahy se Severní Koreou.

Pro Čínu je mnohem menší a chudší soused jak břemenem, tak nárazníkovou zónou mezi Jižní Koreou, jejímiž spojenci jsou USA. Peking se obává, že zhroucení Severní Koreje by přivedlo jihokorejské americké spojence k čínským hranicím; udržování KLDR coby bariéry ale zatěžuje Čínu náklady jak na ekonomickém, tak diplomatickém poli, napsala agentura Reuters.

V Japonsku premiér Jošihiko Noda vytvořil krizový tým, zatímco ve Washingtonu oznámil mluvčí Bílého domu, že Spojené státy jsou v těsném kontaktu s Jižní Koreou i Japonskem. Británie a Německo vyjádřily naději, že Kimova smrt by se mohla stát pro KLDR obratem a že nový režim by mohl začít spolupracovat s mezinárodním společenstvím, Francie doufá v lepší budoucnost pro severokorejský lid. EU prohlásila, že bude sledovat pozorně situaci v KLDR a analyzovat možné dopady úmrtí severokorejského vůdce.

Mluvčí japonské vlády Osamu Fudžimura uvedl, že Japonsko bude ve snaze získat další informace těsně spolupracovat se Spojenými státy, Jižní Koreou i Čínou. Ministři však podle něj zatím nedospěli k závěru, zda je nutné zvýšit pohotovost japonské armády. Může se tak podle něj stát na dalších jednáních kabinetu.

Burzy v Asii v reakci na nejistou budoucnost KLDR poklesly; situaci komplikuje skutečnost, že Severní Korea v posledních letech vyvíjela kontroverzní jaderný program.

V jihokorejském hlavním městě Soulu nařídil prezident I Mjong-bak všem vládním činitelům přejít do „nouzového režimu“, což jim brání vzít si volno či odcestovat. Do prezidentského paláce svolal podle oficiálních činitelů zasedání Národní bezpečnostní rady.

USA se na tuto událost připravovaly celé roky, ale odpovědí mají jen málo, dodal BBC News. Vše, co mohou dělat, je být v pohotovosti pro všechny možnosti, včetně té, že jmenovaný nástupce KLDR se pokusí upevnit moc provedením raketového nebo jaderného testu či vojenským útokem omezeného rozsahu.

Proto Bílý dům vydal prohlášení, v němž zopakoval svůj závazek vůči stabilitě Korejského poloostrova a svobodě a bezpečnosti všech svých spojenců. Mluvčí Bílého domu Jay Carney v opatrně formulovaném prohlášení uvedl, že USA „bedlivě sledují“ zprávy ze Severní Koreje. „Prezident Barack Obama byl vyrozuměn a my jsme v úzkém styku s našimi spojenci v Jižní Koreji a Japonsku,“ řekl.

Kim Čong-il na návštěvě Moskvy v roce 2001Kim Čong-il na návštěvě Moskvy v roce 2001|wikimedia.org

Britský ministr zahraničí William Hague dnes vyjádřil naději, že „nový (severokorejský) režim uzná, že zapojení se do mezinárodního společenství nabízí větší šance zlepšit podmínky života severokorejského lidu“. Zároveň vyzval Pchjongjang k obnovení rozhovorů o denuklearizaci korejského poloostrova, od nichž KLDR odstoupila v dubnu 2009.

Francie slovy šéfa diplomacie Alaina Juppého doufá, že severokorejský lid jednoho dne opět dospěje ke svobodě. „Smrt člověka není nikdy radostná, ale utrpení lidí mě roztrpčuje, to je nyní důležité,“ prohlásil Juppé a dodal, že Francie bude velmi pozorná ohledně nástupnictví po zesnulém vůdci.

„Dohled a bezpečnost v pohraničních oblastech byly posíleny,“ řekl agentuře AFP mluvčí jihokorejského ministerstva obrany. „Bedlivě sledujeme jakékoli přesuny severokorejské armády. V Jižní Koreji jsou v pohotovosti všichni velitelé a Jižní Korea a USA posilují výměnu vojenských špionážích informací. Žádné pohyby severokorejské armády zatím nebyly zaznamenány.“

Analytici míní, že smrt Kim Čong-ila představuje bezprostřední a vážnou zahraničně-politickou krizi pro Washington a jeho spojence s ohledem na nevypočitatelnost KLDR vybavené jadernými zbraněmi. Jižní Korea a Severní Korea se od války z let 1950-1953 formálně stále nacházejí ve válečném stavu, protože dosud nepodepsaly mírovou smlouvu.

Západoevropské akcie reagují poklesem

Západoevropské akcie začaly týden novým poklesem. Oslabovaly je rostoucí obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně a zpráva o smrti severokorejského vůdce Kim Čong-Ila.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 zahájil obchodování poklesem o 0,4 procenta na 952,96 bodu. V pátek oslabil o 0,5 procenta a za celý minulý týden ztratil 2,9 procenta, nejvíce od konce listopadu.

Obavy z dalšího zhoršování dluhové krize vyvolal v pátek agentura Fitch. Ta sdělila, že by mohla snížit úvěrový rating sedmi zemí eurozóny včetně Francie, protože komplexní řešení krize je „technicky a politicky nedosažitelné“. Negativní vliv měla na investory dnešní zpráva o smrti vůdce nevyzpytatelné komunistické Severní Koreje, který podle oficiálních zdrojů dostal v sobotu infarkt ve vlaku. Na trzích to vyvolalo obavy z nárůstu nestability na Korejském poloostrově a z politické nejistoty v celé Asii.

„Každý na trhu teď mluví o Severní Koreji a nejistotách, zatímco Fitch použila ve svém pátečním sdělení docela silná slova. Nevypadá to, že by se v Evropě něco vyřešilo, dokud se neocitnou úplně na pokraji,“ řekl agentuře Reuters Joe Rundle z firmy ETX Capital.