Získal Amazon v Lucembursku státní pomoc? Brusel šetří jeho daňové praktiky

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Evropští úředníci požádali Lucembursko o předání dokumentů vztahujících se k daňovým záležitostem amerického internetového obchodu Amazon v Lucembursku. EU chce zjistit, zda daňová dohoda Amazonu neporušuje pravidla o státní pomoci.

Úřad evropského komisaře pro hospodářskou soutěž podle zdroje deníku Financial Times požádal velkovévodství, kde má Amazon své evropské provozní sídlo, o informace o daňové dohodě mezi Lucemburskem a společností. Má totiž podezření, že Lucemburk vyměřil Amazonu tak nízkou firemní daň, že by jí bylo možné považovat za státní pomoc.

Podle deníku Brusel poslal své vyšetřovací mise i do dalších zemí EU kvůli prošetření výhodných daňových dohod některých velkých firem. Podle některých kritiků tyto dohody umožňují firmám vyhýbat se placení daní. Británie, Francie a Německo již vyzvaly ke zpřísnění pravidel, která přímět firmy jako Google, Apple a Amazon aby platily daně na stejné úrovni jako ostatní společnosti.

Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit. V Amazonu nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.

Komise již zahájila tři rozsáhlá vyšetřování v Irsku, v Nizozemsku a v Lucembursku. Týkají se toho, zda dohody o daních firem Apple, Starbucks a Fiat Finance a Trade neporušují pravidla státní pomoci. Žádost o informace je prvním krokem, který může vést k podrobnému vyšetřování. V případě, že komise odhalí nelegální státní pomoc, může donutit firmu doplatit veškeré ušlé příjmy z nezákonné dohody.

Na Amazon se v poslední době snáší kritika veřejnosti hned z několika stran. Kromě kritiky za to, že se vyhýbá placení daní, firma čelí také kritice kvůli pracovním podmínkám ve svých skladech, kvůli vztahům s dodavateli, které údajně nutí snižovat co nejvíce ceny, a kvůli tomu, že svým silným postavením na trhu ničí malé kamenné obchody.

Jak funguje sklad Amazonu? Zaměstnanci bojují o zlomky vteřin