Zkáza Notre-Dame: Hasiči požár zcela uhasili, kontrolují statiku

Notre-Dame

Notre-Dame Zdroj: profimedia.cz

Notre-Dame
Notre-Dame
Notre-Dame
Notre-Dame
Notre-Dame
64
Fotogalerie

Požár v pařížské katedrále Notre-Dame, který propukl v pondělí večer, se v úterý dopoledne podařilo zcela uhasit. Informoval o tom velitel zásahu. Na místě bude nyní hlídkovat zhruba stovka hasičů, kteří budou dohlížet na bezpečnost požářiště a zaměří se na statiku stavby. Jejich úkolem bude rovněž zaznamenat spolu s odborníky přesný rozsah škod a zajistit převoz cenných artefaktů z chrámu.

Příčina požáru dosud není známá a vyšetřování pokračuje. Pařížská prokuratura oznámila, že oheň podle všech předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním, podle nezávislých odborníků nejspíše v souvislosti s projektem renovace špičky kostelní věže. Podle rektora katedrály, biskupa Patricka Chauveta, byla všechna protipožární opatření v chrámu v pořádku.

Statici nyní budou muset určit, nakolik je konstrukce gotického chrámu porušená a zda vydrží. Náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez dnes uvedl, že z prvních obhlídek vyplývá, že slabým místem mohou být zejména klenby. „Celkově se konstrukce drží dobře, ale identifikovali jsme některá zranitelná místa, týká se to zejména kleneb,“ řekl. Podrobné průzkumy podle něj budou probíhat ještě nejméně 48 hodin, teprve poté se do chrámu dostanou odborníci, kteří přesněji zhodnotí rozsah škod a stanoví předběžný postup rekonstrukce.

Požár vypukl v pondělí před 19:00 SELČ. Zhruba po pěti hodinách francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že to nejhorší se podařilo odvrátit. Při požáru byli lehce zraněni tři lidé, z toho dva policisté a jeden hasič.

Macron veřejnosti slíbil, že katedrála bude obnovena a že chystá vyhlášení mezinárodní sbírky. Krátce poté se objevily i první nabídky finanční pomoci z domova i ze zahraničí. Francouzský miliardář François-Henri Pinault, ředitel mezinárodní luxusní skupiny Kering, slíbil na obnovu 100 milionů eur (2,6 miliardy korun). Dalších 200 milionů eur (přes pět miliard korun) chce na rekonstrukci chrámu věnovat rodina Arnaultových a její koncern luxusního zboží LVMH. Starostka Paříže Anne Hidalgová se chystá ve prospěch obnovy katedrály uspořádat dárcovskou konferenci.

Škody na devět století staré památce jsou značné. Generální vikář pařížské arcidiecéze Philippe Marsset, který směl dovnitř kostela v noci nahlédnout, popsal, že prostor vypadá jako po bombardování „Je to 850 let, co byl tento chrám vystavěn, přečkal války, přečkal bombardování, přečkal všechno,“ citovala šokovaného katolického hodnostáře agentura AFP.

Větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit. Stanici LCI to dnes řekl ministr kultury Franck Riester. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě či varhany. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý, podle francouzských novinářů se například dosud neví, zda a jak plameny poškodily sousoší Piety na hlavním oltáři, zvony nebo některé vzácné obrazy.

Podle Riestera se zachráněné artefakty shromažďují na pařížské radnici. Fotografie předmětů vynesených z katedrály na twitteru zveřejnila pařížská starostka Anna Hidalgová.

Ověřený seznam zachráněných uměleckých děl zatím neexistuje, o osudu některých artefaktů se navíc stále vedou debaty. Není kupříkladu jasné, zda požár v pořádku přečkala rozetová vitrážová okna na západní a jižní fasádě. Nikdo dosud nepotvrdil ani to, zda je v pořádku socha Madony s dítětem ze 14. století či portrét Tomáše Akvinského ze 17. století.

Zástupce pařížské starostky Emmanuel Grégoire ale stanici BFMTV řekl, že oheň nepoškodil varhany, jedny z nejznámějších a největších na světě. Nástroj s 8000 píšťalami byl postaven v první polovině 18. století a plameny ho nakonec nezachvátily. Spolu s trnovou korunou se podařilo zachránit i další uctívané relikvie jako například úlomek a hřeb z Kristova kříže. Fotografie silně poškozeného interiéru ukázaly také to, že požár přečkal i obří pozlacený kříž na hlavním oltáři.

Výrazně poškozená je však sama konstrukce chrámu a téměř úplně je zničen krov, přičemž některé dubové vazníky pocházely z doby stavby katedrály, tedy ze 13. století. Zřítila se i část klenby v oblasti chóru a 93 metrů vysoká věž nad křížením lodí, uvedl velitel hasičů. Naopak dvě hlavní věže u vchodu do katedrály nakonec oheň neponičil.

Kromě poškození ohněm a vysokými teplotami, které dosahovaly až 800 stupňů Celsia, utrpělo vnitřní vybavení i kvůli kouři a vodě během hašení.