Francouzi po atentátech provedli 168 razií. Policie ví o přípravě dalších útoků

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži Zdroj: ctk/AP

Francie se musí připravit na to, že v nadcházejícím období může čelit dalším atentátům, uvedl francouzský premiér Manuel Valls. Tato hrozba prý platí i pro ostatní evropské státy. Série pařížských útoků byla podle Vallse naplánována v Sýrii. Ten dále prohlásil, že mešity a radikální sdružení, která jednají v rozporu s hodnotami Francie, musí být uzavřeny. Policie také v reakci na útoky provedla v noci na dnešek na 168 razií po celé zemi. Zabavila i zbraně včetně raketometu.

„Na všech frontách jednáme s největší rozhodností,“ řekl Valls o postupu bezpečnostních složek a vlády po pátečních teroristických útocích v metropoli, při kterých zahynulo nejméně 129 lidí a dalších 350 utrpělo zranění.

„Budeme ještě dlouho žít s touto hrozbou. Je třeba se na to připravit. Země může čelit dalšímu úderu v příštích dnech, týdnech,“ řekl Valls podle AFP v rozhlasové stanici RTL. „Musíme žít plnohodnotně, žít, žít, ale kvůli teroristické hrozbě musí být francouzský národ zároveň v pohotovosti,“ dodal.

Francie je podle Vallse s teroristy ve válce. „Islámský stát válku proti nám vyhrát nemůže, ale tato teroristická organizace se nás pokouší oslabit a rozdělit nás,“ řekl.

Premiér také bez dalšího upřesnění uvedl, že francouzské zpravodajské služby od léta zabránily několika útokům a že policie ví o dalších připravovaných útocích ve Francii i jinde v Evropě.

Čtěte více o útocích v Paříži:

Záhada Stade de France: proč se atentátníci odpálili na odlehlém místě?

Pařížský masakr přitvrdil slovník politiků, chtějí změnit boj s IS

Také britský premiér David Cameron dnes hovořil o sedmi překažených útocích za posledního půl roku.

Páteční atentáty byly „organizovány, promyšleny, naplánovány ze Sýrie,“ zdůraznil Valls. O víkendu se k nim přihlásila organizace Islámský stát, která působí na severu Sýrie a Iráku.

Valls sdělil, že policie po pátečních teroristických útocích provedla na různých místech Francie razie v domech s podezřelými islamisty. „Využíváme rámec (vyhlášeného) mimořádného stavu k vyslýchání lidí, kteří patří k radikálnímu hnutí džihádu, a všech těch, kteří šíří nenávist vůči republice,“ dodal premiér.

Valls hovořil také o nadcházející konferenci OSN o klimatu, která v Paříži začíná 30. listopadu. Vláda bezprostředně po útocích uvedla, že plánované zasedání nehodlá rušit či odložit. V úvodní den se ve francouzské metropoli očekává na 200 zástupců států z celého světa včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky.

Valls dnes řekl, že žádný ze světových vůdců o posunutí konference nepožádal, nevyloučil ale, že se některé doprovodné akce na okraj hlavní události budou zrušeny. „Několik plánovaných akcí se nemusí konat,“ řekl premiér s tím, že týkat by se to mohlo například hudebního vystoupení u Eiffelovy věže či pochodu za klima, který je do ulic metropole svolán na 29. listopadu.

Prezident François Hollande dnes odpoledne promluví o situaci v zemi k poslancům obou komor parlamentu. V poledne si země a celá EU připomene obětí pátečních útoků v Paříži minutou ticha.

Teroristé útočili u stadionu, v klubu a v restauracích
Přehled míst spjatých s pátečními teroristickými útoky v Paříži.
Koncertní síň Bataclan:
Hudební klub na bulváru Voltaire je jedním z nejznámějších v Paříži. V pátek hostil koncert kalifornské rockové skupiny Eagles of the Death Metal, její členové jsou v pořádku. Útok v klubu si vyžádal vůbec nejvíce obětí (82), převážně mladých lidí. Čtyři teroristé se zahalenými obličeji zahájili nejdříve palbu na návštěvníky kaváren před klubem a poté začali s výkřiky Alláh je veliký střílet v klubu. Střelba trvala asi tři hodiny.

„Slyšel jsem je jasně říkal: 'Je to chyba Hollandea, je to chyba vašeho prezidenta, neměl intervenovat v Sýrii', mluvili také o Iráku,“ vyprávěl poté pětatřicetiletý Pierre Janaszak, který byl během střelby v sále. Po půl dvanácté začal zásah policie, čtyři útočníci byli usmrceni, tři z nich se vyhodili se vzduchu pomocí opasků s výbušninami.
Stadion Stade de France :
První výbuchy se simultánně ozvaly poblíž dvou vchodů do stadionu ve 21:20 a u přilehlé restaurace McDonald’s. Ve sportovní aréně pro 80 tisíc lidí se právě odehrával přátelský fotbalový zápas Francie-Německo. Na akci byl přítomen i prezident François Hollande, kterého evakuovala ochranka. Celkem se zde odehrály tři výbuchy, zahynul jeden člověk a tři atentátníci.
Rue de Charonne:
V ulici na východě Paříže zemřelo kolem dvaceti lidí. Podle výpovědi jednoho svědka se výstřely ozývaly „dvě až tři minuty“. „Viděl jsem několik zkrvavených těl na zemi,“ říkal. Cílem střelby bylo podle tohoto svědka kavárna a japonská restaurace.
Rue Alibert:
O něco severněji v Paříži vypukla střelba i na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge. Zahynulo nejméně 12 lidí. „Bylo to surrealistické, všichni leželi na zemi, nikdo se nehýbal,“ vyprávěla jedna žena, „nikdo nic nechápal. Mladý muž držel jednu slečnu za ruku. Byla mrtvá.“
Rue se la Fontaine au roi - nejméně pět mrtvých:
Několik set metrů od klubu Batalcan bylo na terase pizzerie La Casa Nostra zabito pět lidí. Podle svědka, pětatřicetiletého Mathieua, použili automatickou pušku. „Měl jsem velké štěstí,“ dodal. Další svědek viděl „černý Ford Focus, ze kterého se střílelo“.
Bulvár Voltaire:
Další útok se odehrál na bulváru Voltaire. Zemřel jeden útočník.

Francouzská policie provedla 168 razií, našla i raketomet

Francouzská policie v reakci na páteční teroristické útoky provedla v noci na dnešek razie na 168 místech po celé Francii. Oznámil to ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Zadrženo bylo 23 lidí a dalších 104 je v režimu domácí vazby, kdy nesmí v příštích 48 hodinách opustit svůj domov. Policisté podle ministra vnitra také nalezli 31 zbraní včetně jednoho raketometu.

„Je to teprve začátek. Operace budou pokračovat. Odpověď republiky bude obrovská, totální,“ řekl Cazeneuve. „Ti, kteří na republiku cílí, republika bez milosti pochytá,“ dodal.

Prohlídky uskutečnily bezpečnostní jednotky například ve městě Bobigny, které je součástí metropolitní oblasti Paříže. Ve městě totiž žije rodina Samyho Amimoura, který v pátek zaútočil v hudebním sále Bataclan.

V Toulouse ve čtvrti Mirail policisté zadrželi nejméně tři lidi. Podle prokuratury se tam našla pistole a marihuana. Razie prý přímo nesouvisela s útoky v Paříži, byla součástí rozsáhlejšího tažení proti islámským radikálům.

Další zátahy se odehrály například v Grenoblu, kde bylo zadrženo zhruba šest lidí, či v Jeumontu. Akce v Grenoblu byla zaměřena proti pašerákům zbraní.