Změna amerického prezidenta může ohrozit africkou energetiku

afrika, ilustrační foto

afrika, ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Heinrich-Boll-Stiftung

Donald Trump
Barack Obama
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
9
Fotogalerie

Díky prezidentství Baracka Obamy se Afrika často dostávala do popředí světového dění. Odcházející hlava Spojených států se ke svému africkému původu hlásila a při svých cestách po nejchudším kontinentu to také dávala najevo. Častým tématem Obamových návštěv byla především energetika a důraz na ekologii. Po nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úřadu to však pro Afriku může znamenat velkou nepříjemnost.

Na možný problém poukázal internetový sever qz.com. Ten upozorňuje na to, že budoucí prezident v minulosti kritizoval myšlenku globálního oteplování. Považoval ho za výmysl čínské ekonomiky, která se pomocí něj snaží zničit americký průmysl. Trump později svá slova označil za žert, i přesto se ale očekává, že Obamovy snahy o investice do zelené energie omezí a peníze raději pošle do jiných odvětví.

Snaha prezidenta Obamy pomoci Africe v oblasti energetiky se pohybovala ve dvou rovinách. Zaprvé se snažil omezit vypouštění skleníkových plynů do atmosféry. Celá Afrika se sice na produkci těchto emisí podílí v globálním měřítku jen čtyřmi procenty, změny klimatu však obyvatelé horkého kontinentu pocítí jako první. Další oteplování by mohlo být hrozbou především pro místní zemědělství. V něm nachází práci většina obyvatel Afriky, důsledkem by však nemusel být pouze propad ekonomiky, ale také hladomor a další závažné problémy.

Obamova politika v minulosti uvedla programy, které měly právě místnímu zemědělství pomoci. Zabývaly se především analýzami situace a osvětou místních občanů tak, aby se zemědělský sektor dokázal přizpůsobit zhoršující se situaci.

Vrcholným Obamovým projektem je takzvaný program Power Africa. Ten je financovaný skrze Agenturu Spojených států pro mezinárodní rozvoj (USAID), která pomáhá zemím třetího světa. Pět let trvající projekt pracuje s rozpočtem sedm miliard dolarů (cca 170 miliard korun) a má vytvořit 60 milionů připojení k elektrické síti. „Připojení k elektřině je základem pro konkurenceschopnou ekonomiku,“ uvedl Obama před třemi lety, když celý projekt spouštěl.

V současnosti se Power Africa snaží pomáhat v 17 zemích Afriky, jeho cílem je také financování solárních, větrných a geotermálních elektráren. I přesto, že se projekt ze začátku potýkal s mnohými problémy, je nyní schopný místní ekonomice pomáhat. Otázkou nyní zůstává, zda Trump skutečně potvrdí své předvolební sliby, ve kterých se vůči Obamovi ostře vymezoval. Energetická politika v Africe by mohla být jedním z prvních projektů, jejichž rozpočet Trump razantně sníží.