Zmírnit řecký dluh? Ministři eurozóny o tom začnou jednat od půlky dubna

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vpravo) hovoří se svými protějšky Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska (uprostřed) a Lucemburska (Pierre Gramegna, vlevo)

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vpravo) hovoří se svými protějšky Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska (uprostřed) a Lucemburska (Pierre Gramegna, vlevo) Zdroj: ctk

Ministři financí členských zemí eurozóny pravděpodobně zahájí rozhovory o zmírnění dluhové zátěže Řecka na jarním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) v polovině dubna, pokud bude do té doby s Aténami dosaženo dohody o reformách. Agentuře Reuters to řekli nejmenovaní představitelé eurozóny.

Zástupci mezinárodních věřitelů Řecka v pondělí obnoví jednání s řeckou vládou o reformách penzijního systému a daně z příjmu. Budou se zabývat rovněž způsobem řešení nesplácených dluhů v bankovním sektoru. Bez dohody o nových reformách nemohou Atény získat další část peněz ze záchranného programu. Řecko peníze potřebuje k tomu, aby v červenci splatilo 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance a MMF.

Dohoda na reformách je rovněž klíčovou podmínkou pro zahájení rozhovorů o zmírnění řeckého dluhu, kterým MMF podmiňuje svou účast v záchranném programu pro Řecko. Rozhovory se podle zdrojů Reuters budou pravděpodobně soustředit na prodloužení splatnosti dluhů a úpravu úrokových sazeb, nebudou se však zabývat možností seškrtání dluhů. Jarní zasedání MMF se bude konat 15. až 17. dubna ve Washingtonu.

Březnový rozhovor dvou předních představitelů MMF zveřejněný v sobotu portálem Wikileaks ukazuje obavy fondu, že EU nebude v první polovině roku schopna o zmírnění řeckého dluhu rozhodnout, protože bude paralyzována před blížím se referendem o odchodu Británie z unie.

Tlak na Řecko i Merkelovou

Šéfka řecké mise MMF Delia Velculescuová a ředitel evropského oddělení fondu Poul Thomsen se v rozhovoru shodují, že je třeba zatlačit na Řecko i na německou kancléřku Angelu Merkelovou. Atény musí prý výrazněji pokročit v reformách, Berlín zase přistoupit na zmírnění řeckého dluhu.

Aby zvláště na Německo vyvinuli náležitý tlak, hodlají prý představitelé fondu pohrozit odchodem z „trojky“ věřitelů (MMF, Evropská komise a Evropská centrální banka), která na záchranu řecké ekonomiky dohlíží.

„Paní Merkelová, stojíte před otázkou a musíte si rozmyslet, co vás bude stát víc: pokračovat bez MMF…nebo přistoupit ke zmírnění dluhu, které podle nás Řecko potřebuje, abyste nás udrželi ve hře?“ říká v přepisu Thomson.

Ilona Švihlíková: Ničitel Schäuble