Neměníme písmena, měníme svět technologií. Stačí mít přehled v základních pojmech

Zdroj: LG Electronics Polska

Vzhledem k dynamickému vývoji technologií v oblasti zobrazovacích zařízení, kamer i poskytování rychlého internetu vzniká na trhu televizorů nepřehledná džungle pojmů a označení. Při výběru nové televize je v první řadě nutné vědět, pro jaký účel si jí pořizujeme. Pokud odpověď zní „na koukání“, může se stát, že zaplatíme za funkce, které nikdy nevyužijeme. Zda budete televizor využívat i pro hraní her, surfováni na internetu, sledování obsahu ve vysokém rozlišení online nebo ze satelitního připojení je dobré vyjasnit si předem. Na co se tedy zaměřit při samotném výběru tak, abychom nevyhazovali peníze oknem a zároveň byli nadšení z toho, co uvidíme?

Od krabice k panelu

Pravděpodobně všichni pamatujeme objemné televizory a monitory typu CRT. Čím širší uhlopříčka obrazovky tím větší hloubka krabice. Časem se kvalita barev i obrazu zhoršovala a stejně tak náchylnost k závadám. Naštěstí tuto technologii na přelomu tisíciletí vystřídaly obrazovky využívající LCD (displej z tekutých krystalů) a odstartovaly revoluci v poskytování kvalitního obrazu. Využití se rozšiřovalo, technologie zdokonalovala, velikost obrazovek se zmenšovala a postupně vznikal prostor pro další vývojový krok. Tím se stalo využívání trvanlivějších podsvícení se stabilní svítivostí – LED diod.

Klasické LCD obrazovky s LED podsvícením nebo obrazově kvalitnější s využitím kvantových bodů (Quantum Dot nebo QLED) dominovaly trhu s TV přijímači několik let. Důvodem byl dobrý obraz, slušná odezva i nízká spotřeba. Honbu za dokonalým obrazem, který je v posledních letech hlavním tématem největších výrobců televizorů, odstartovala inovace v podobě OLED technologie. Ta přináší použití aktivního displeje, kde není zapotřebí žádné dodatečné podsvícení, ale zdrojem světla jsou samotné obrazové body (pixely). Rozměry televizorů se tak rapidně zmenšily a OLED technologie navíc přináší celou řadu dalších neoddiskutovatelných výhod, včetně dokonalého zobrazení černé barvy.


Současný vrchol

Společnost LG je v současnosti jediným výrobcem, který dokázal překonat všechna úskalí při vývoji a výrobě OLED panelů, a je tak jediným producentem na světě. Díky tomu LG dodává panely pro veškeré OLED TV všech značek na trhu. Bezesporu jednou z nejslibnějších novinek ve vylepšení kvality sledovaného obrazu je HDR (vysoký dynamický rozsah). Díky němu dnes můžeme na domácích přijímačích vidět detaily obrazu, které dosud zůstávaly zcela mimo zobrazovací možnosti.

LG Electronics Polska

Řada výrobců AV techniky přišla s vlastním řešením realizace HDR. Zatímco se většina výrobců spokojila se základní verzí HDR v podobě otevřené HDR10 a HLG (Hybrid Log Gamma) pro satelitní příjem, LG jde v tomto směru jinou velmi otevřenou cestou. Kromě již zmiňovaných technologií najdete na LG OLED TV také pokročilejší technologii HDR zvanou Dolby Vision (pracuje s tzv. dynamickými metadaty upravujícími nastavení obrazu 24× za sekundu a patří mezi doporučené standardy pro Ultra HD Blu-ray).

Co znamenají čísla, která rozhodují

LG OLED TV 2017 přinášejí rozlišení Ultra HD/4K, kde došlo k nárůstu maximálního jasu až na hranici 1000 nitů (standardně měřeno na 10 % bílé plochy v tmavém okolí). Tím se obrazovky OLED vyrovnaly výkonu nejlepších LCD modelů. Zdůrazněme, že OLED TV se zcela černou barvou potřebují k dosažení stejného kontrastu jako LCD začínající na "šedé" mnohem menší jasové maximum. Mluvíme-li o barevném rozsahu, jsou OLED TV vybaveny panelem s 10 bitovým zpracováním obrazu a jsou tak schopny zobrazit celkem 1 073 000 000 barevných odstínů. Dokáží tak pokrýt 98,5 % normy DCI-P3, v poslední době nejčastěji užívaném označení barevného prostoru. K tomu připočtěme velmi široké pozorovací úhly, kdy nedochází k žádné ztrátě v barevném prostoru a televizi je tak možné sledovat odkudkoliv.

LG Electronics Polska

Dokonalý zážitek a intuitivní ovládání

Naprosté využití potenciálu OLED TV doplní nově implementovaná technologie zvuku Dolby Atmos, která je známá z prémiových kinosálů. Je schopna reprodukovat jednotlivé zvuky a umístit je ve 3D prostoru. Divák tak vnímá zvuky nad i pod místem, odkud televizor sleduje a výsledný dojem je nezapomenutelný.

Všechny modely LG OLED TV roku 2017 jsou vybaveny operačním systémem webOS ve verzi 3.5, který disponuje rozsáhlými Smart funkcemi. Přístup k aplikacím je v této verzi systému neskutečně jednoduchý a rychlý. Pod jednotlivá numerická tlačítka je možné nastavit 9 nejoblíbenějších aplikací a ty následně spouštět podržením příslušného tlačítka. Mimo uživateli ověřené funkce přináší i řadu vylepšení. Jednou z oblíbených novinek je podpora 360° VR videa a fotografií. Pohyb v rámci kompletního panoramatického záběru pak přirozeně zajišťuje Magický ovladač s pohybovým ovládáním. Ovladač disponuje i mikrofonem pro vyhledávání hlasovými povely. Pomocí funkce Magic link je možné využívat službu YouTube a internetový prohlížeč přesně jako na PC, tabletu či mobilním telefonu.

LG Electronics Polska

Samozřejmostí zůstává maximální podpora spojení TV s mobilním telefonem, které v roce 2017 funguje díky WiFi připojení i technologii Bluetooth. V obou případech stačí nainstalovat aplikaci LG TV Plus, která jednoduše provede procesem "spárování" a následně funguje jako rozhraní pro ovládání TV včetně funkcí ovladače.

Kde hledat

LG v současnosti nabízí celkem pět produktových řad televizorů s obrazovkami OLED v rozlišení 4K UHD (3 840 × 2 160 bodů) a model s rozlišením Full HD. Jedná se o naprosto nejširší nabídku na trhu. Z toho prémiový model W7, dostupný v 55", 65" a 77" uhlopříčkách, nemá v těle zcela žádnou elektroniku. Ta je uložena v externím Sound Baru (zvukové liště), kde najdete vše od konektorů přes napájení až po zvuk ve formátu Dolby Atmos.

Více informací nalezete ZDE.