Mezi Letohradem a Hanušovicemi budou jezdit parní vlaky

Parní lokomotiva, ilustrační foto

Parní lokomotiva, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na železniční trať mezi Letohradem, Dolní Lipkou a Hanušovicemi budou v létě jezdit historické parní vlaky. Hejtmanství chce zatraktivnit turistickou oblast Králicka.

„Inspiraci jsme hledali nejen u nás, ale také v zahraničí. Například ve Skotsku jezdí parní lokomotivy pravidelně a zájem mezi cestujícími je obrovský,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ceník jízdného bude odpovídat aktuálnímu tarifu Českých drah. Navíc lidé zaplatí příspěvek na obnovu a údržbu historických lokomotiv ve výši 15 korun. Vlaky budou v provozu každou sobotu od 13. června do 19. září.

Parní lokomotiva 423.009 Velký BýčekParní lokomotiva 423.009 Velký Býček | Profimedia.cz

Na trať České dráhy nasadí tři historické lokomotivy - dvě parní a jednu motorovou. Cestující bude vozit parní lokomotiva s označeními 464.008 Bulík, která se vyráběla ve 30. letech minulého století. Lokomotiva v minulosti obsluhovala trať z Pardubic do Liberce. Starším typem parní lokomotivy je 423.009 Velký Býček, nasazovaná na tratě o dekádu dříve. Nyní patří do železničního depa v České Třebové. Nejmladším zástupcem železniční přepravy bude motorová lokomotiva M286.0 Krokodýl ze 60. let 20. století.