ANKETA: Jaký technologický trend bude podle vás v příštích letech pro domácí spotřebiče určující?

...

... Zdroj: Shutterstock

Chystané pračky Amica Dream Wash budou v případě vybraných modelů vybaveny funkcí automatického dávkování detergentu a aviváže z integrovaného zásobníku.
2
Fotogalerie

ANKETA: Jaký technologický trend bude podle vás v příštích letech pro domácí spotřebiče určující? Máte už v nabídce nějaké výrobky, které tento trend reprezentují?

Radka Petrášková, Head of Marketing CZ/SK, BSH domácí spotřebiče

Aktuálním trendem jsou jednoznačně chytré funkce a propojení spotřebičů s telefony a tablety, které se bude dále rozšiřovat o další spotřebiče a funkce. Cílem je vytvořit kompletní chytrou domácnost, která ušetří ještě více času, námahy i finančních prostředků. Společnost BSH už letos v Čechách i na Slovensku uvedla spotřebiče Bosch a Siemens s technologií Home Connect, se kterou lze připojené spotřebiče nastavovat, diagnostikovat i monitorovat v aplikaci na tabletu či mobilu. Aplikace neslouží jen jako dálkové ovládání, ale nabízí spoustu rad a praktických tipů, díky nimž je práce se spotřebiči jednodušší, efektivnější a zábavnější. Potenciál dalšího rozšiřování funkcí je velký – ať už se jedná o interní procesy, jako například přímé propojení se servisem, nebo spolupráci s lokálními partnery, což může být například internetový obchod, který dodá potřebné suroviny podle zvoleného receptu v nabídce trouby. A závěrem bych ráda zmínila, že nejvyšší úroveň zabezpečení je pro nás prioritou, proto lze spotřebiče připojit jen do bezpečné sítě. Důkazem je i certifikát TÜV Trust IT potvrzující bezpečnost systému Home Connect.

Alena Počárovská, marketingová manažerka, Candy Hoover

Jednoznačným trendem v oblasti domácích spotřebičů je posun k „chytré domácnosti“, tedy „chytrým výrobkům“, které šetří co nejvíce času svým uživatelům, jsou vzájemně propojené a s uživatelem komunikují. Počet spotřebičů řízených přes Wi-Fi síť, anebo jiným způsobem propojených s telefonem nebo tabletem, roste. Značky Candy a Hoover jako první nabídly spotřebitelům kompletní řadu chytrých domácích spotřebičů řízených přes Wi-Fi síť, která se skládá z pračky, trouby, varné desky, chladničky, odsavače, myčky a robotického vysavače, všech připojených na domácí Wi-Fi síť. V současné době nabízíme i dostupnější variantu „chytrých spotřebičů“, které se s telefonem spojují pomocí funkce NFC. Skutečně pokroková je trouba Candy Watch&Touch, která má místo klasických dvířek obrazovku a uvnitř trouby je kamera, která promítá co se děje ve vnitřním prostoru přímo na dvířka s možností surfování na internetu přímo na dvířkách trouby.

Martin Novotný, Sales Manager, Electrolux Česká republika

Z mého pohledu je aktuálním trendem v oblasti domácích spotřebičů konektivita. V kontextu strategie orientované na koncového uživatele Electrolux uvádí produkty obsahující smart technologie na trh až tehdy, mají-li jasný praktický užitek a nejsou pouhým lákadlem bez reálného přínosu pro každodenní život. Digitální strategie musí jít nad rámec „jen“ připojených spotřebičů a jejich používání. Zákazníkům proto umožňujeme získat zkušenosti už před nákupem a následně chceme s uživatelem udržovat dlouhodobý vztah budovaný poskytováním nových služeb, které zajišťují současně i trvalou poprodejní péči. Příkladem toho, jak může konektivita zlepšit přínos a usnadnit každodenní život zákazníkům, je aplikace myAEG. Díky ní získáte užitečné rady a spoustu inspirace. Naučíte se využívat multifunkční parní trouby a recepty na maximum. Nebo si přečtete tipy pro péči o prádlo, díky kterým si vaše oděvy déle udrží perfektní vzhled. Poradí vám také například, jak zacházet se skvrnou na oblečení, podle typu prádla a míry zašpinění doporučí odpovídající program, který pak přímo z tabletu nebo chytrého telefonu připojeného přes Wi-Fi na pračce spustíte.

Petr Eibl, jednatel, JURA Czech

Pro společnost JURA je technologickým trendem doby minulé, současné i budoucí, nejlepší šálek čerstvě připravené kávy. Technologickým milníkem ve vývoji je nedávno vyvinutý proces impulzní extrakce (P.E.P.) pro mimořádné a plné kávové aroma i u tzv. krátkých kávových specialit. Touto technologií jsou dnes vybaveny skoro všechny domácí kávovary naší značky. Pokud hovoříme o technologii, která je nyní „in“, tak se domnívám, že je to bezdrátová technologie, která pronikla také do automatických kávovarů JURA. Vybrané modely domácích kávovarů je možné ovládat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu. V aplikaci si jednoduše zvolíte nápoj a kávovar ho připraví. Stejně jednoduše funguje též ovládání samotného kávovaru. Nápoje se připravují vždy stisknutím jednoho tlačítka. Pro nákup kávovaru doporučuji navštívit autorizované prodejce a ochutnat na místě kávu z vybraného stroje. Seznam našich partnerů naleznete na webu www.jura.com.

Jiří Bochníček, produktový specialista a školitel (HA), LG

Trendů můžeme v současné době sledovat více, ať je to úspora energie, parní praní, či dokonalá péče o prádlo, ale osobně věřím, že výrazným trendem bude chytrá domácnost, která vychází z konektivity domácích spotřebičů. Už jsme zvyklí, že si přes Wi-Fi nastavíme klimatizaci nebo zabezpečení domu, jenže u domácích spotřebičů to zvykem zatím není. Všichni u sebe neustále nosíme smartphone. Co když přes něj můžete nastavit praní a sušení, snížit teplotu chladničky, než přijdete domů, abyste si vychutnali pivo ze sedmého schodu. Nebo sedíte na kávě, protože víte, že pračka dopere až za hodinu a vy tak nemusíte spěchat domů, nemluvě o tom, že vám dá i vědět, až dopere. Chybí vám na pračce, či sušičce nějaký program? Tak si ho snadno přes aplikaci LG Smart ThinQ stáhněte a můžete ho hned používat. Funkcí bude přibývat, takže v budoucnu se budete moct přes smartphone podívat do chladničky a rovnou objednat to, co chybí. Spotřebiče se navíc budou přizpůsobovat vašim zvykům a podle nich pracovat. LG jako lídr v inovacích přináší Wi-Fi konektivitu už nyní, a to u vybraných praček, chladniček a brzy i u sušiček. A to se netýká pouze top modelů.

Dana Jirsíková, brand manažerka, De’Longhi

Letos naše společnost představila několik zajímavých novinek na veletrhu IFA. Za značku De’Longhi je to jednoznačně nový model PrimaDonna Class v krásném designu a s maximálním uživatelským komfortem. Kávovar připravuje jak espreso, tak mléčné kávy zcela automaticky. Stačí k tomu stisk jednoho tlačítka. Maximálně jednoduché je také jeho čištění pomocí automatizovaných programů. V případě použití nádobky na mléko uživatel po výdeji nápoje otočí regulátorem míry napěnění a horká pára celý systém včetně trysky během několika vteřin vyčistí. Myslím, že jednodušší a komfortnější systém na trhu nenajdete. Značka Kenwood pak představila novou generaci vlajkového kuchyňského robotu Cooking Chef s integrovaným indukčním vařičem. Při přípravě polévky nebo italského rizota se už nemusíte starat o jejich míchání.

Tomáš Brida, produktový manažer, Samsung

Moderní technologie a inovativnost má značka Samsung v krvi. Jako jedna z mála společností přicházíme každý rok s něčím skutečně novým, co pomáhá zvýšit životní komfort v domácnosti. A o tom přeci nové technologie jsou. Za mimořádně praktický považuji nejnovější systém Anti-Tangle Cyclone Force Turbine, který najdete ve všech nových bezsáčkových vysavačích Samsung. Díky této turbíně vyprázdníte nádobu na nečistoty bez komplikovaného čištění zamotaných vlasů a zvířecích chlupů. Současně zůstávají veškeré výhody cyklonové technologie včetně dlouhodobého sacího výkonu. Vysavače splňují nejvyšší hygienické standardy potvrzené certifi- káty BAF a SLG, což ocení hlavně alergici. Další letošní novinkou jsou tyčové vysavače v provedení 2 v 1 označované jako POWERstick s třikrát vyšší účinností než konvenční modely. Tohoto výsledku jsme dosáhli silným sacím výkonem až 30 W a použitím mikroprocesorem řízené 21,6V Li-Ion baterie. Ta se dokáže zcela dobít za 3 hodiny. Vysavač má široký rozsah pohybu, velká kolečka a hubici, která udrží i při vodorovné poloze vysavače kontakt s čištěným povrchem, což je rarita. Ještě bych zdůraznil snadné čištění, jak hubice, tak nádoby na nečistoty. Nezabere více než 30 vteřin.

Radek Lanč, produktový specialista, Amica

Vidím trend v čím dál více energeticky úsporných spotřebičích. Tento trend navíc posilují různé regulace ze strany EU na nižší příkon u trub či varných desek. Budeme se čím dál tím více setkávat s různými ECO programy i u spotřebičů, kde by nás to dříve ani nenapadlo. Například naše modelová řada IN. již nabízí trouby v energetické třídě A+. Heslem příštího desetiletí nebude jen úspora energie, ale především zvyšující se uživatelský komfort a přizpůsobení individuálním potřebám člově- ka. Například naše indukční desky nabízejí přednastavené programy, které jsou ideální například na rozpuštění čokolády či pouhý ohřev polévky. Odsavač se automaticky propojí s varnou deskou a určí ideální výkon odsávání. Naše pračky budou již příští rok samy dávkovat prací prostředek. Takových život ulehčujících funkcí očekávám do budoucna stále více. A kdo ví, časem budou domácí spotřebiče spíše připomínat roboty, které za nás samy uvaří. Pračky budou mít třeba integrovaný koš na prádlo, ze kterého prádlo vytřídí a vyperou dle potřeby. Nechme se překvapit.

Chystané pračky Amica Dream Wash budou v případě vybraných modelů vybaveny funkcí automatického dávkování detergentu a aviváže z integrovaného zásobníku.Chystané pračky Amica Dream Wash budou v případě vybraných modelů vybaveny funkcí automatického dávkování detergentu a aviváže z integrovaného zásobníku. | Amica