Vybíráte varnou desku? Vsaďte na indukci

varné desky

varné desky Zdroj: speciál

varné desky
varné desky
Ilustrační
Ilustrační
Ilustrační
6
Fotogalerie

Přestože varných řešení najdeme na trhu mnoho, z praktických důvodů už dnes můžete omezit výběr varné desky pouze na indukční nebo plynovou technologii. Indukční řešení urazilo za posledních 10 let notný kus cesty a pro domácí použití je dnes dokonce snad i vhodnější, než plyn. Je bezpečnější, nabízí různé pokročilé funkce pro snadnou přípravu jinak složitých kulinářských fines a samozřejmě se deska snáze udržuje čistá.

V kuchyni, která nemá dělat pouze parádu, ale skutečně se v ní prakticky denně připravuje jídlo, musí být varné místo dobře dostupné, mělo by být nedaleko dřezu, abyste pohodlně naplnili hrnec vodou nebo slili těstoviny. Některé designové kuchyně s tolik moderními ostrůvky navrhují lidé, kteří nejspíš nikdy nevařili, a tak umístí varnou desku do ostrůvku, zatímco dřez někam přes uličku na druhou stranu do standardní linky.

Přenášet hrnec s vroucí vodou a otáčet se s ním v kuchyni, kde se pohybují malé děti, je doslova hazard. Ale platí to i v bytě bez malých ratolestí. Před výběrem samotné desky si ujasněte dispozice daných prostor a desku nechte vsadit tam, kam skutečně patří. Dobrý architekt nebo specialista z kuchyňského studia vám nepochybně správně poradí.

Typy varných desek

Varné desky se dělí v zásadě na tři základní typy – sklokeramické, plynové a litinové. Sklokeramiku ještě rozdělujeme podle typu ohřevu na desky indukční, desky s topnou spirálou a desky halogenové s upravenou topnou spirálou pro rychlejší ohřev (dnes už je tento typ prakticky standard v dané kategorii).

Mnoho laiků často označuje právě druhé dva jmenované typy desek za „sklokeramické“ a v případě desek indukčních hovoří pouze o „indukci“. Jde ale o nepřesné značení, protože všechny tyto desky mají sklokeramický povrch.

Liší se pouze tím, jaká technologie ohřevu se pod ním nachází. Některé firmy vyrábějí i kombinované desky – kupříkladu jsou na nich dvě plotýnky indukční a dvě plynové. Jde ovšem o velmi minoritní část nabídky. Jelikož došlo v posledních 10 letech k poklesu pořizovacích cen indukčních desek až o několik desítek procent, je tato technologie pro stále více zákazníků automatickou volbou. varné deskyvarné desky|speciál

Minimálně těch, kteří vybírají desku s elektrickým napájením. Tabulka na následující straně jasně ukazuje, že indukční deska zajistí jak nejrychlejší, tak současně nejlevnější ohřev, protože dosahuje až 90% účinnosti. Jinými slovy využije až 90% dodané energie k ohřevu, zatímco konkurenční technologie jsou na tom o poznání hůře.

Jak fungují?

Indukční deska funguje na celkem jednoduchém principu. Pod varnou plochou se nachází indukční cívka, která přímo působí na vodivé dno nádoby, kde vznikají vířivé proudy. Elektrický odpor nádoby pak stojí za vznikajícím teplem – jídlo je tedy ohříváno přímo dnem nádoby a samotná varná deska se zahřívá až sekundárně od daného hrnce nebo pánve.

Co se týče nádobí, nemůžete na indukční desce použít sklo nebo keramiku. Z kovů přirozeně nefungují ani měď, hliník nebo mosaz. S klasickými nerezovými hrnci, které používáte na plynu či jiném typu „elektriky“, si indukce rozumět bude, takže většina z vás kompletně nové nádobí nebude muset pořizovat.

Flexi a free indukce

Před několika lety se začaly na trhu objevovat takzvané fl exi indukční desky. Některé jsou kompletně „fl exi“, jiné částečně. Co to znamená? Flexi zóny nemají klasický kruhový tvar, ale čtvercový nebo obdélníkový, kdy například spodní a horní zónu na pravé straně desky můžete spojit v jednu velkou varnou plochu. Na ni pak umístíte například podlouhlý pekáč nebo obdélníkovou grilovací pánev.

Desky mají fl exi buď pouze jednu svou stranu, nebo obě, kdy ale nelze spojit všechny čtyři zóny dohromady. Spojení se vždy týká pouze pravé horní a spodní a levné horní a spodní zóny. Výhodou tohoto řešení je větší „fl exibilita“ při vaření. varné deskyvarné desky|speciál

Vrcholným řešením jsou potom takzvané free indukce neboli bezzónové indukční desky, kde je prakticky celá jejich plocha zespodu pokryta indukčními cívkami. Deska dokáže detekovat pozici hrnce, a podle toho aktivovat pouze vybrané cívky, přičemž lze samozřejmě vařit s více nádobami a různě je po desce přesouvat, aniž by hrozila ztráta nastaveného výkonu pro danou nádobu. Free indukce mají velmi vysokou pořizovací cenu oscilující okolo 100 000 Kč. V

ýrobci z tohoto důvodu systém zjednodušili a zlevnili – výsledkem jsou již popisované fl exi indukční desky. Určitou specialitou jsou ještě varné desky, povětšinou fl exi modely, s integrovaným odsavačem par. Systém je až překvapivě účinný, jak jsme se již loni přesvědčili na veletrhu IFA. Desku tohoto typu nabízí například značka Siemens, hledejte ji pod označením EX877LX33E. Zaplatíte za ni 99 990 Kč.

Pokročilé funkce indukčních desek

U indukčních desek jsme si už celkem zvykli na doplňkové funkce, jako je „Pauza“, kdy můžete od plotny odběhnout a převzít například poštu a nemusíte se bát, že by jídlo překypělo. Deska po aktivaci funkce sníží výkon a po následné deaktivaci obnoví původní nastavení. Časovač snad také není potřeba příliš vysvětlovat, a tak přejděme k modernější funkční výbavě, jako je automatická regulace nastavení výkonu pouhým posouváním nádoby po fl exi zóně.

Některé desky toto skutečně umožňují. Spojíte dvě zóny do jedné velké, v přední části pak ohříváte při plném výkonu a posunutím hrnce vzhůru se výkon snižuje, takže vaříte intuitivně bez nutnosti na desce měnit nastavení přes ovládací panel.

Další povedenou funkcí je přesné vaření – tedy zahřívání s přesností na jeden stupeň Celsia, které se hodí při rozpouštění čokolády, rozpouštění másla nebo přípravě holandské omáčky. Desky mívají několik předdefinovaných nastavení teploty a indikují, k jaké činnosti jsou režimy určeny. Zásadní může pro někoho být i systém pro kvalitní smažení, zajišťující, že se olej zbytečně nepřipaluje.

Deska upravuje díky senzorům svůj výkon a vy smažíte první i poslední řízek stejnoměrně z obou stran. Do varných desek, hlavně těch indukčních, pak pronikly smart technologie v podobě propojení desky s odsavačem, kdy deska odesílá informace o svém zapnutí a nastaveném výkonu. Odsavač se ihned zapne a nastaví optimálně svůj výkon.

Na rozdíl od staršího a zatím výrazně rozšířenějšího řešení v podobě senzorů teploty a vlhkosti, které dokážou odsavač v případě detekce par také zapnout, je přímé propojení obou spotřebičů efektivnější. Odsavač totiž začne pracovat ihned a ne až ve chvíli, kdy mastné páry stoupají od plotny vzhůru.

Proč nepřipojovat indukční desky ke klasické zásuvce S 230 V, i když to oficiálně umožňují?
Mnoho indukčních desek na trhu se chlubí tím, že je lze připojit ke klasické zásuvce. V kuchyni, kde není třífázové napájení s napětím 400 V a nelze ho tam zavést, můžete takovou desku používat. Faktem však je, že deska nedosáhne plného výkonu. Už při vaření na dvou zónách ztrácí dech a tři zóny naráz jsou pro 230V téměř nepřekonatelný problém – respektive největší výhoda desky, tedy rychlý a efektní ohřev, se vytrácejí. Indukční desku proto ideálně zapojujte k třífázovému napájení, protože jedině tak využijete její výkon a všechny přednosti naplno.