Unesené Češky jsou na svobodě, v Pákistánu je prý zajala Al-Káida

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Na snímku je Antonie Chrástecká vlevo a vpravo Hana Humpálová.

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Na snímku je Antonie Chrástecká vlevo a vpravo Hana Humpálová. Zdroj: ctk

Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou na svobodě. Obě se v sobotu ráno vrátily přes Turecko do Česka a nyní jsou u svých rodin. Jejich propuštění zprostředkovala turecká nadace IHH, která patří mezi největší humanitární organizace v muslimském světě. Dívky prý unesla ozbrojená skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida.

Podle tureckého deníku Millyet zástupci IHH dokázali kontaktovat ozbrojenou skupinu, která dívky držela. Ve vyjednávání hrál prý velkou roli i zdravotní stav žen, který vyžadoval nasazení léků. Nakonec se obě podařilo dostat do východoturecké provincie Van, odkud odletěly zvláštním letadlem do České republiky.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek potvrdil, že jejich poslední pohyb před propuštěním byl na turecko-iráckých hranicích. Podle něj jsou ženy na svobodě jen krátce. Česká diplomacie zná cestu a způsob, jakým se unesené ženy dostaly domů, nechce ho ale zatím komentovat.

„Platí ovšem, že český stát nevyjednává s teroristy, ani neplatí výkupné,“ řekl v České televizi ministr Chovanec. Hlavní zásluhu na osvobození žen má podle něj organizace IHH, další podrobnosti sdělit nechtěl. Humanitání nadace intenzivně vyjednávala s únosci dva měsíce.

Po osvobození dívky vypadaly unaveně a pohuble, ale stály na nohou a nezdálo se, že by byly zraněné. „Pořád nemůžu uvěřit tomu, že jsem tady. Dokonce i teď se bojím, že je to jen sen,“ citovala agentura Anadolu Chrásteckou, která dále uvedla, že na osvobození čekala dva roky v jedné místnosti.

„V době našeho dvouletého zajetí jsme nevěděly, kdo nás zajal. Nejenže nám neřekli, kdo jsou, ale nevíme ani, proč nás dva roky zadržovali. Bylo to velice těžké. Poprvé v životě jsme viděly zbraně a ozbrojené muže. Střílelo se tam a vybuchovaly tam bomby. Ze začátku jsme byly skutečně vyděšené. Ale časem jsme si na to zvykly,“ popsala věznění Humpálová.

„Měly jsme víc než dost času na přemýšlení. Probíraly jsme dětství, myslely na naše rodiny a držely jsme se naděje, že jednoho dne nás osvobodí. Poprvé za dva roky jsme viděly slunce a kolem sebe rozesmáté lidi. To jsou takové základní věci, které tam nevidíte.“ dodala.

Agentura Anadolu napsala, že Češky unesla ozbrojená skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida. Zástupce IHH Izzet Şahin, který se v jednáních angažoval, ČTK řekl, že o tom nemá dost informací. Podle něj šlo o „ozbrojenou ilegální skupinu, ale není tak jasné, že byli napojeni na nějakou jinou dobře známou organizaci“.

Pákistánský novinář Vahíd Chalfe z pákistánského deníku Dawn koncem února sdělil, že za únosem mohla stát Al-Káida. Usuzoval tak na základě jednoho ze zveřejněných videí, v němž se Češky přimlouvaly za propuštění pákistánské lékařky Áfíi Siddíkíové vězněné v USA.

Podle Izzeta Şahina organizaci kontaktovaly přímo rodiny unesených žen před dvěma měsíci poté, co prý vyčerpaly všechny ostatní možnosti. „Využili jsme pro jejich záchranu všechny naše prostředky, které máme k dipozici. V pátek jsme je bezpečně dopravili k jejich rodinám,“ uvedl Şahina. Informace o vyjednávání nemůže poskytovat, protože IHH usiluje o propuštění stovek dalších lidí v konfliktních oblastech a sdělování takových informací by negativně ovlivnilo ostatní případy.

IHH patří mezi největší muslimské humanitární organizace
- Nadace pro lidská práva a svobody a humanitární pomoc (turecky İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, IHH) je nevládní turecká organizace. Založená byla v roce 1992 a oficiálně registrovaná v roce 1995.
- Původně vznikla kvůli pomoci bosenským Muslimům v polovině 90. let. Později ale rozšířila aktivity téměř na všechy kontinenty. Poskytuje sociální a zdravotní pomoc a angažuje se i ve vzdělávacích programech. Většina jejích pracovníků jsou turečtí muslimové, operující ve víc než stovce zemí světa. Sídlí v Istanbulu, v jejím čele stojí turecký právník Fehmi Bülent Yildirim (49).
- IHH se angažuje mj. v pomoci Palestincům, jimž v roce 2010 vypravila lodě s pomocí do pásma Gazy. Na jejich palubě bylo tehdy asi 600 lidí. Izrael po několikerém upozornění, že se lodě dostávají do prostoru chráněného izraelskými plavidly, vyslala na největší z plavidel výsadek a po střelbě zahynulo devět pasažérů lodí, včetně několika členů IHH.
- V pásmu Gazy IHH mj. sponzoruje turecko-palestinskou školu a plánuje tam stavbu nemocnice. V Africe například od roku 2007 vede projekt Africa Cataract Project (ACP), v jehož rámci turečtí lékaři provádí v 10 afrických zemích zdarma operace šedého zákalu.
- V roce 2010 poslala dvě letadla s pomocí na Haiti, které tehdy postihlo jedno z nejhorších zemětřesení v historii. Humanitární pomoc a pracovníky poslala také do Japonska po ničivém zemětřesení a přívalové vlně cunami v roce 2011.

Podle týdeníku Respekt únosci za propuštění žen požadovali nejprve 20 milionů dolarů, pak částku snižovali. O uvolnění peněz na výkupné údajně jednal Sobotkův kabinet. Zdroj z diplomatických kruhů podle Respektu prohlásil, že se mluvilo zhruba o částce dvou milionů dolarů (asi 51 milionů Kč).

Şahin rovněž nemá informace o místech pobytu Češek po jejich únosu v Pákistánu poblíž hranic s Íránem a Afghánistánem. „Nevíme, zda poté byly v Pákistánu nebo v Afghánistánu nebo v obou zemích,“ řekl Şahin ČTK. „My jsme nejednali přímo s únosci, ale s jejich zástupci. Ani s dívkami jsme se nesetkali dříve, než byly propuštěny,“ vysvětlil Şahin.

Optimistický prezident

Propuštění dívek potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka. „Obě dnes ráno dorazily do Česka a jsou nyní s rodinami,“ dodal předseda vlády v prohlášení. „Dovoluji si i jménem rodin požádat média o respektování jejich soukromí a sám za sebe oběma děvčatům přeji pokud možno rychlé zotavení a návrat do běžného klidného života,“ dodal český premiér.

Prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka děkuje humanitární organizaci IHH. „Pan prezident byl o propuštění dívek informován. Je to pro něj velmi radostná zpráva,“ uvedl Ovčáček. Zeman změnu vývoje naznačil ve čtvrtek. Na tiskové konferenci na závěr návštěvy Libereckého kraje tehdy uvedl, že je ve věci Češek unesených v Pákistánu optimističtější, než byl dříve.

Chtěla být vězeňskou psycholožkou

Dívky studovaly před únosem na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Antonie Chrástecká, narozená v říjnu 1988, pochází z Kladenska a získala dva bakalářské tituly za práce věnované terapii závislých osob a coming-outu u dětí. Mimo jiné pracovala na Lince bezpečí, která se zaměřuje na pomoc ohroženým dětem, nebo v Dobrovolnickém centru Kladno.

Hana Humpálová, narozená v listopadu 1988, se ve své bakalářské práci věnovala sociálním dovednostem odsouzených mužů, chtěla se stát vězeňskou psycholožkou. Při studiu pracovala dívka původem z Písku v zařízeních zaměřených na pomoc lidem s různými hendikepy - v Café Na půl cesty či kavárně Vesmírna, kde pomáhala lidem s mentálním postižením.

Únos za bílého dne

České turistky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly uneseny 13. března 2013 v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, když cestovaly z Íránu do Indie. Stalo se tak odpoledne, přibližně po 120 kilometrech cesty od hraničního přechodu s Íránem.

Mikrobus s ženami zastavila skupina ozbrojených mužů, část měla na sobě oficiální vojenské uniformy. Sedm z nich obklíčilo autobus a dva vstoupili dovnitř. Jak vypověděl řidič autobusu, muži odebrali strážci jeho zbraň a vyvedli jej spolu s dívkami z autobusu. Ostatní cestující mohli zůstat na svých místech. Celou skupinu poté naložili do jedné z Toyot Land Cruiser a odvezli je. Akce trvala méně než pět minut. Odvezli i policistu, jenž ženy doprovázel, jeho ale posléze vysadili.

Dívky byly uneseny před vesnicí Nok Kundi:

Hlavní události kolem únosu dvou Češek
13. března 2013 - Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly uneseny neznámými ozbrojenci v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, kam přijely z Íránu jako turistky a chtěly pokračovat do Indie. Skupina osmi až deseti ozbrojenců mikrobus zastavila nedaleko obce Nok Kundí asi 120 kilometrů od hranic s Íránem. Odvezli i policistu, jenž ženy doprovázel, jeho ale posléze vysadili. . \\15. března 2013 - České ministerstvo zahraničí oznámilo, že zřídilo k únosu krizový štáb a že též Pákistán má k incidentu krizovou skupinu na ministerstvu vnitra. Na podporu unesených žen vznikla na sociální síti Facebook stránka Hanka a Tonča domů, kde lidé jejich blízkým nabízeli pomoc.
18. března 2013 - Prezident Miloš Zeman jednal o případu s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a napsal tehdejšímu prezidentovi Pákistánu Ásifu Alímu Zardárímu osobní dopis; dopisy napsal i rodinám unesených dívek.
20. března 2013 - Do Islámábádu odcestoval náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška, který jel předat osobní dopis prezidenta Zemana pro pákistánskou hlavu státu a setkat se se zástupci místních úřadů. Zardárí později Zemanovi odpověděl, že pověřil tajnou službu, aby záležitost prošetřovala a odepsal také rodinám obou dívek.
26. června 2013 - Na sociální síti Facebook se objevilo video s unesenými Češkami, pořízené údajně v polovině dubna. Ženy se na něm přimlouvaly za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové, odsouzené v USA za útok na americké agenty a vojáky. Češky na videu tvrdily, že jsou zdravé, ale jejich životy jsou ohroženy.
16. října 2013 - Prezident Zeman na besedě v Kolíně v odpovědi studentovi prohlásil, že unesené Češky se pohybují mezi Pákistánem a Afghánistánem a ČR vyjednává o jejich propuštění.
30. října 2013 - Na Facebooku se objevilo video, pořízené 23. srpna, na němž obě ženy prosí českou vládu o pomoc a stěžují si, že jsou ve špatném zdravotním stavu a hovoří o špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.
14. ledna 2014 - Nový velvyslanec Pákistánu v ČR Tadžammul Altáf sdělil v rozhovoru s ČTK, že Pákistán případ nadále řeší na všech úrovních včetně prezidentů a že si vyměňuje s českými úřady informace. Uvedl, že zatím není známo, kde se dívky vyskytují.
13. března 2014 - Rodiny unesených Češek ve společném prohlášení sdělily ČTK, že děkují všem, kteří se v případu angažují a že věří v brzké nalezení obou.
3. března 2015 - Pákistánský server dawn.com uvedl, že Pákistán požádá Afghánistán o pomoc při pátrání po dvou unesených Češkách. List The Express Tribune citoval ředitele pákistánského Národního úřadu pro krizové situace (NCMC) Saúda Azíze, že existuje silné podezření, že únosci schovávají tyto dvě ženy v Afghánistánu. Azíz též uvedl, že únosci nepožadovali výkupné.
11. března 2015 - Prezident Zeman v rozhovoru s ČTK uvedl, že v případu dvou unesených Češek bombarduje pákistánského velvyslance a pákistánskému prezidentovi prý v této záležitosti poslal už několik dopisů.
27. března 2015 - Podle turecké zpravodajské agentury Anadolu unesené ženy překročily hranice do Turecka; na vyjednávání o jejich propuštění se prý dva měsíce podílela turecká charitativní organizace IHH.
28. března 2015 - Premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že obě unesené Češky už jsou v České republice.