Křetínského Vesa posílila pozici v britské Royal Mail. Drží už přes pětinu akcií

Britská pošta vydělala na dodávkách pro internetové obchody během pandemie.

Britská pošta vydělala na dodávkách pro internetové obchody během pandemie. Zdroj: profimedia

Daniel Křetínský
2
Fotogalerie

Fond Vesa Equity Investment, který investuje peníze podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, navýšil podíl v britské poštovní a logistické skupině Royal Mail. Vlastní již přibližně pětinu akcií a je tak s obrovským náskokem největším akcionářem.

Vesa Equity je akcionářem Royal Mail od jara 2020. Ve firmě, která má historii delší než 500 let, původně fond vlastnil přibližně pětiprocentní podíl. Postupnými nákupy jej navýšil až na současných 20,06 procenta. Regulatorní hlášení o změně podílu z předchozích 19,02 se objevilo na stránkách londýnské burzy.

Křetínský a Tkáč své záměry s podílem v Royal Mail obvykle nekomentují. V minulosti investiční ředitel fondu Branislav Miškovič hovořil o strategických záměrech v logistickém sektoru a dodal, že logistiku „poslední míle“ považuje fond zejména v oblasti doručování balíků za rostoucí byznys. Výraz poslední míle se používá pro závěrečný úsek cesty k zákazníkovi, jenž je z hlediska nákladů nejdražší.

S akciemi Royal Mail se obchoduje na burze od privatizace v roce 2013. Tržní hodnota firmy činí aktuálně okolo 4,42 miliardy liber, tedy v přepočtu zhruba 129 miliard korun. Hodnota podílu fondu Vesa tak dosahuje téměř 890 milionů liber. 

Mezi další významné akcionáře patří například investiční společnosti RWC Partners, UBS Asset Management, Schroder Investment Management či BlackRock. Tyto investiční firmy drží pro sebe či své fondy a klienty zhruba mezi pěti až sedmi procenty akcií.

Na konci ledna 2020, těsně před začátkem pandemie, se akcie Royal Mail obchodovaly na burze za cenu okolo 200 pencí za kus. Od té doby se kurz více než zdvojnásobil – na začátku tohoto týdne je okolo 445 pencí. Loni v červnu se akcie skupiny Royal Mail, jejíž součástí je i v Česku působící logistická firma GLS, obchodovaly i za více než 600 pencí.

Během pandemie koronaviru firma těžila z nárůstu počtu přepravených balíků díky rozmachu nákupů na internetu. Za prvních devět měsíců probíhajícího účetního roku 2021 (účetní období probíhá od začátku dubna do konce března) dosáhly tržby skupiny Royal Mail výsledku 9,62 miliardy liber, o 17 procent více než ve stejném období finančního roku 2019. Za prvních šest měsíců účetního období dosáhl čistý zisk 378 milionů liber. 

Díky příznivému vývoji hospodaření firma na konci loňského listopadu oznámila, že akcionářům vrátí v podobě zpětného odkupu akcií a speciální dividendy 400 milionů liber. 

Kromě velkého podílu v Royal Mail vlastní fond Vesa, který se zaměřuje na burzovní investice, rovněž přibližně 25 procent akcií nizozemské poštovní a logistické firmy PostNL. Dále má v portfoliu také podíly v britských supermarketech Sainsbury’s, francouzské televizní společnosti TF1, americkém řetězci s teniskami Foot Locker, ve francouzské maloobchodní skupině Casino Guichard a německé bance Aareal Bank.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.