Jaroslav Krejčí: Ne všechny akcie padají. Správný výběr může i v období nervozity portfolio zhodnotit

Hodnotu drží v období burzovní nervozity i výrobci cigaret a jiných tabákových výrobků.

Hodnotu drží v období burzovní nervozity i výrobci cigaret a jiných tabákových výrobků. Zdroj: profimedia.cz

Akcie výrobců zbraní jsou odolné proti burzovním propadům.
Daří se také defenzivním titulům, jako jsou akcie výrobců produktů pro domácnost.
3
Fotogalerie

Americké akciové trhy zažívají jeden z nejhorších vstupů do nového roku v historii. Kurzy akcií a hodnoty burzovních indexů kolísají kvůli obavám z dopadů zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky Federal Reserve. Pokud jste však nakoupili v prosinci či na začátku roku ty správné tituly, mohlo být vaše portfolio nyní na konci ledna v plusu. A pokud věříte, že poklesům a kolísání není konec, mohou být akcie následujících firem dobrou volbou i nadále.

Nejsledovanější burzovní index S&P 500, jehož součástí jsou velké korporace, odepsal od začátku roku sedm procent, když jednu chvíli byla jeho ztráta dvouciferná. Minus jedenáct procent vykazuje letos zatím převážně technologicky zaměřený index Nasdaq 100. Poklesy se v různé míře nevyhnuly ani velkým technologickým firmám, jako jsou Apple, Amazon, Alphabet, Netflix či Tesla.

Asi nejvíce šedin na hlavě pak přibylo podílníkům populárního fondu Ark Innovation ETF investorky Cathie Woodové, jejíž hvězda vylétla během pandemie koronaviru. Za čtyři týdny ztratil téměř 30 procent své hodnoty. Za posledních dvanáct měsíců kurz tohoto burzovně obchodovaného fondu spadl o polovinu.

Dělat si obrázek jen z vývoje hodnot burzovních indexů či velkých fondů však může být zavádějící. Sázka na ty správné akcie mohla (alespoň při pohledu do zpětného zrcátka) udělat portfolio vůči burzovní nejistotě imunní. Možná právě letos se ukáže, kteří manažeři podílových a hedgeových fondů jsou kvalitní, tedy dokáží aktivní správou portfolia zajistit svým klientům lepší výkonnost v porovnání s indexy.   

Dobře udělal například ten investor či portfolio manažer, který nakoupil akcie Berkshire Hathaway, investičního konglomerátu Warrena Buffetta. Akcie této firmy letos zatím posílily o čtyři procenta.

Velkou část Buffettova burzovního portfolia tvoří podíl ve firmě Apple, vedle toho však Berkshire vlastní mimo burzy BNSF Railway, jedny z největších železnic v Severní Americe, pojišťovnu Geico či různé firmy z oblasti energetiky. Například pojišťovny těží z růstu výnosů dlouhodobých vládních dluhopisů, do nichž vkládají část svých rezerv. Železniční nákladní doprava běží naplno díky ekonomickému oživení.

Neprodělal ani ten, kdo nakoupil akcie těžařů ropy. Cena „černého zlata“ roste a už se pohybuje okolo 90 dolarů za barel, tedy nejvýše od roku 2014. To se odráží a bude odrážet na vyšších ziscích těžařů. Například kurz akcií Canadian Natural Resources letos vzrostl již o skoro 20 procent, firmy Shell o zhruba 16 procent a BP o přibližně 13 procent.

Jako dobrá sázka se ukazují rovněž akcie výrobců zbraní a souvisejících technologií, kteří stáli donedávna stranou zájmu většiny investorů. Nejspíš jim pomáhá i geopolitická nejistota okolo Ukrajiny.

Kurz akcií americké firmy Lockheed Martin, která vyrábí například stíhačky, během ledna vzrostl o 11 procent. Necelých osm procent si připsaly cenné papíry francouzské skupiny Thales, mimo jiné lídra v oboru kybernetické bezpečnosti. Mírný nárůst o zhruba tři procenta zaznamenaly na pražské burze akcie České zbrojovky. 

Najdou se i další příklady akcií, které drží svou cenu v období investorské nervozity a mohly by být proti výkyvům odolné i nadále. Namátkou americký výrobce produktů pro domácnost Church & Dwight (od začátku roku plus zhruba jedno procento) či tabáková firma British America Tobacco (plus 14 procent).

Daří se také akciím platebních společností Visa a Mastercard (plus pět, respektive šest procent). Těm prospívá nárůst transakcí ze strany spotřebitelů, a to i díky po pandemii oživujícímu přeshraničnímu cestovnímu ruchu.