Doktorand Imperial College: Kampaň za odchod z EU byla nadopovaná lží

vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage po oznámení výsledků britského referenda

vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage po oznámení výsledků britského referenda Zdroj: ctk/AP

Od rána zažívám podivný pocit déjà vu. Před více než rokem jsem šel spát s nadějí, že Velká Británie, kde jsem tou dobou trávil čtvrtý rok studií, odmítne sebepoškozující a ničím nepodloženou politiku škrtů. Místo toho její hlavní proponenti získali většinu křesel v parlamentu a pokračovali ve svém cíli dusit veřejné zdravotnictví tak dlouho, až jim ho veřejnost umožní zprivatizovat.

I dnes se vstávalo obtížně. Celkem 17 milionů Britů hlasovalo pro odchod z EU, opět pod vlivem kampaně nadopované koncentrovanou lží. Někteří zřejmě odevzdali hlas bez vědomí, že jejich rozhodnutí bude mít reálný dopad. Šok z úspěchu kampaně za odchod je mimochodem tak velký, že se ozývají návrhy opakovat referendum — jen proto, že teď budou konečně všichni obeznámeni s následky.

Jako českého studenta žijícího v Anglii se mě výsledek referenda silně dotýká, a to hned dvojím způsobem. Podstatná část mých financí pochází ze zdrojů, které jsou mi otevřené jen díky unijním vazbám Česka a Velké Británie. Letos například nastupuji na PhD program, který si mohu dovolit jen proto, že mi jakožto občanovi státu EU univerzita odpouští školné, které by jinak činilo v lepším případě sto dvacet tisíc, v tom horším tři čtvrtě milionu korun ročně. Bakaláře a magistra jsem vystudoval i díky bezúročné půjčce na školné, které dnes činí čtvrt milionu korun za jeden rok; půjčka je přitom dostupná jen britským studentům a jejich vrstevníkům z EU. Brexit je naštěstí otázkou horizontu několika let a nejspíš si tedy budu moci dovolit dostudovat, ale moje partnerka, též Češka studující v Anglii, už to stihnout nemusí. Podobný osud může čekat stovky dalších českých studentů a přes sto tisíc našich kolegů z dalších unijních států.

Skutečné následky brexitu pro studenty jsou úplně neznámé. EU bude mít ve všech vyjednáváních nad Brity navrch a může tedy protlačit pokračování výhodných studentských půjček a stipendií pro občany členských zemí EU. Veřejnost zahraniční studenti nezajímají, takže britští vyjednávači v jejích očích nic neztratí, pokud takto ustoupí svým unijním protějškům. Vše je ale zastřeno hlubokou nejistotou okolo nejzákladnějších aspektů britského odchodu. I jestli k odchodu nakonec dojde.

Ale stejně to bylo pěkně škaredé ráno.

Autor nastupuje na PhD v teoretické fyzice na Imperial College London.