Michal Tomeš: Generace informačního přetlaku

Mladí v informační době

Mladí v informační době Zdroj: CC BY 2.0 Serge Seva

knihy, literatura
Svědkové Jehovovi v Rusku mají strach, že je zakážou (ilustrační foto)
dítě
ilustrační foto
ilustrační foto
11
Fotogalerie

Nečteme noviny. Nekoukáme na televizi. Nezabýváme se knihami. Právě tyto předsudky a názory patří mezi nejčastější, pokud se někdo vyjadřuje k dnešní mladé generaci. Je to ale opravdu o tom, že se nezajímáme o svět kolem nás? Ve skutečnosti totiž naopak neexistuje chvíle, kdybychom informace nepřijímali, proto využíváme stále efektivnější způsoby. 

Dříve, než se dokážu ráno zvednout z postele, začínám den s telefonem v ruce. Bez brýlí koukám na rozsvícenou obrazovku mobilu a dělám několik tradičních úkonů. Odepisuji na zprávy, kontroluji e-maily a především si projdu nejnovější události. Vlastně si kvůli této ranní chvilce klidu nastavuji budík dřív, abych měl hned ráno přehled o tom, co se děje. A abych byl upřímný, v tomto duchu se nese i zbytek každého dne. Kdykoliv mám volnou chvíli, snažím se ji prostřednictvím smartphonu využít.

 

Nepochybně se nyní objeví námitky, že jsem na telefonu závislý a nedokážu se bez něj obejít. Ano, to je totiž pravda. Nechci tu nijak bránit technologie, ale právě smartphone dokáže při správném používání nesmírně ulehčit život. A zefektivnit veškerý náš čas, pro který nemáme žádné lepší využití - při čekání ve frontě, jízdě autobusem nebo v ordinace u lékaře. Ve stále zrychlujícím se světě mají informace a všeobecný přehled zásadní význam. A pokud po stále nových informacích prahnete, máte z půlky vyhráno.

Ikonou mladé informační generace mohou být podcasty. Ačkoliv se jejich princip může zdát téměř totožný s rádiem, jejich význam je v dnešní společnosti naprosto nezastupitelný. Ještě před deseti lety tvořily jen okraj mediálního spektra, nyní k jejich produkci přistupují největší světové mediální domy. Jejich kouzlo je ale zároveň i v pravém opaku. Podcast je totiž relativně jednoduché nahrát a pověsit na streamovací službu, mezi tisíci pořadů si tak ten svůj najde opravdu každý. Od odborníků na politiku, přes milovníky módy až po chovatele hadů.

 

Podcast má však také další rozměr. Právě díky ohromnému množství tvůrců můžeme vidět, že má i široká veřejnost touhu vytvářet mediální obsah a sdělovat své myšlenky světu. I když jejich podcasty nemají možná tisíce posluchačů, už jen pocit toho, že „někdo“ poslouchá, je dostatečně uspokojivá. Za úspěchem podcastů stojí ale možná i něco jiného. Jsou jako stvořené pro multitasking, obecně jako jakékoliv rozhlasové médium. Sám si těžko uvědomím situaci, kdy bych dělal jen jednu jedinou věc, mnohdy právě díky audiomédiím. Když řídím, poslouchám rádio, při uklízení mám zapnutý podcast a právě nyní, když píšu tento článek, mám v uších sluchátka s hudbou. K první myšlence o přijímání informací ve volných chvílích se tak dá přidat další. Abychom informace vnímali, nemusíme polevit v jiné činnosti, což je výhodou rádií oproti televizi, a nebojím se říct, že v budoucnu také výhodou zásadní. 

Proč ale zůstávat jen u zpravodajství? Podobný boom zažívají také audioknihy. Ty v současnosti slaví obrovský úspěch mezi dvacátníky a třicátníky, jejich popularita roste především díky mobilním telefonům, kde si uživatel může knihu v klidu přehrát. Každá osmá kniha, která se loni ve Spojených státech prodala, byla ve zvukové formě, za posledních deset let jejich prodeje několikanásobně vzrostly.

 

Zároveň je však potřeba mít na mysli, že multitasking nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Při poslechu náročné literatury v posilovně se nakonec nemusíte soustředit ani na jednu činnost, je tak vždy nutné zvážit své schopnosti a potřeby. To ale neznamená, že bychom měli být něčím limitováni. Doba, kdy se konzumenti přizpůsobovali médiím, je pryč. Zprávy si přečteme, kdy nám to přijde vhod, pořad v televizi si klidně pustíme až ve chvíli, kdy máme všechny povinnosti hotové a na sledování filmu na Netflixu nemusíme čekat, až skončí reklamní blok v televizním programu.

Na jednu stranu jsme tak generací závislou na mobilních telefonech a počítačích, zároveň nám jejich používání a technologický postup poskytuje neskutečnou svobodu. Dostáváme tím totiž časový rozvrh do vlastních rukou, kdy už se nemusíme řídit podle toho, co zrovna dávají v televizi. A právě to by mohla být jedna z klíčových vlastností nastupující efektivní generace.