Whisky expert Rout: Investovat do sudu je romantické, ale složité

Václav Rout, odborník na skotskou whisky.

Václav Rout, odborník na skotskou whisky. Zdroj: Szkanderová Michaela

Whisky
2
Fotogalerie

Někdo na ni nedá dopustit, někdo ji nemůže ani cítit. Whisky je polarizující hnědá tekutina, která je ale mnohem více, než jen nápoj. Může být potěšení ale i skvělá investice. Sbírat můžete i postupně, říká odborný poradce fondu Wine Management na stařené destiláty Václav Rout.

Poraďte mi jako zkušený profík. Chci investovat do whisky, nic o tom ale nevím. Kolik peněz, do jaké whisky a na jak dlouho mi doporučíte pro začátek?

Investice do whisky je jako investice do hodinek nebo auta. Jde primárně o takový love brand. Pokud se chcete investicí do alkoholu jen bavit a neočekáváte od toho vysoké finanční zhodnocení, klidně investujte několik tisíců či desetitisíců korun. Budete mít svou vlastní sbírku, kterou můžete ukazovat přátelům a která vám zkrášlí vybrané místo v domě. Láhve samozřejmě můžete kupovat postupně, průběžně se vzdělávat, chodit na aukce a vytvořit si sbírku padesáti až sto láhví. Počítejte ale s počáteční investicí ve výši dvě stě až tři sta tisíc, aby vám to finančně dávalo smysl. Když pak mluvíme třeba o milionu korun, to investujte radši do fondu nebo si najměte experta, kterému můžete dát podíl ze zisku. Whisky je totiž hlavně o vášni a investování by mělo z té vášně vycházet.

Jaké roční zhodnocení můžu čekat?

Výhodou whisky je, že nabízí zajímavé zhodnocení. Roční výnos se pohybuje u fondů kolem 6–8 procent (u přímé investice za poslední kalendářní rok podle RW Apex 1000 o víc než 10 procent), což je víc než u většiny klasických komodit. Je proto skvělým zajištěním proti inflaci. A u těch opravdu špičkových láhví může jít až o 30–40 procent. K nim se ale začínající investor prakticky nemá šanci dostat. Palírny si totiž často vybírají, komu láhev prodají.

Existuje i u whisky něco jako rizikovější, ale případně i výnosnější, a naopak bezpečnější investice?

Při investování do whisky samozřejmě hrozí i ztráta, kdy bublina kolem nadhodnocených láhví najednou splaskne. Můžete koupit láhev na primárním trhu za půl milionu, a pak vidíte, že se na aukcích obchoduje za tři sta tisíc. Dnes jsou velice populární takzvané inaugurační láhve, tedy první láhve, které začínající palírny vyprodukují. To je sázka do loterie, kterou osobně moc nemusím. Inaugurační láhve totiž většinou obsahují tříleté whisky, které stojí stejně jako třicetileté od jiných palíren. Určitě se ale jedná o takové zpestření, které má hlavně sběratelskou hodnotu.

Jak se pro lidi jako já investiční whisky kupuje, archivuje a prodává?

Whisky se kupuje a prodává převážně na aukcích. Pokud nemáte kontakty v palírnách, je to nejrozumnější cesta. Můžete samozřejmě kupovat i na internetových skupinách, jako je například whiskybase.com. A samozřejmě také na aukčních portálech typu ebay.com, ale tam je velké riziko falzifikátů a také nemáte jistotu, zda k vám koupená láhev od prodejce vůbec dorazí. V některých palírnách, jako jsou Macallan nebo Dornoch, probíhá prodej formou takzvaného ballotu, tedy loterie, do které se přihlásíte, a když máte štěstí, vylosují vás.

Jaká whisky je teď investičně nejžádanější?

Z deseti nejdražších a nejžádanějších láhví, které se prodaly na evropských aukcích, je osm od skotské palírny Macallan a dvě jsou z Japonska. Do Top 20 se pak dostala i palírna Springbank. V poslední době mezi drobnými investory a sběrateli stoupá zájem o láhve v ceně od 250 do 1000 liber. A samozřejmě stoupá zájem, a tudíž i cena láhví ze zrušených palíren, jako jsou například Brora, Coleburn, Convalmore, Port Ellen či Lochside.

Jaké jsou všechny možnosti investování do whisky – osobní, fondy, láhve nebo sudy?

Investování do fondu nebo osobně má své výhody. Při investici do fondu máte víceméně zajištěné zhodnocení, ale ty láhve nevlastníte. Za peníze ale zase dostanete peníze, takže je to jednoduché a nemusíte se prakticky o nic starat. Navíc se dostanete k investicím do láhví, ke kterým jinak nemáte přístup. U investice do fondu kvalifikovaných investorů, jako je třeba Wine Management, si ale musíte připravit vyšší obnos peněz, minimálně milion korun. Když do whisky investujete sami, musíte řešit, kam láhve uložíte, aby byly v co nejstabilnější teplotě a ideálně v temnu. Naštěstí whisky není tak citlivá jako víno a nemusíte pro její uskladnění zřizovat nebo pronajímat certifikovaný sklad. A když láhve kupujete v zahraničí, měli byste si pohlídat daně a cla. Myšlenka investovat rovnou do sudu je sice romantická, ale pro jednotlivce obrovsky strastiplná cesta. U dvěstěpadesátilitrového sudu jde pak o vstupní investici od tří set do pěti set tisíc korun. Takovou střední cestou je koupení podílu na sudu, ale když se podíváte na reálné ceny, tak je přeplácíte několikanásobně a investice se vám vrátí až za patnáct nebo dvacet let. To v lepším případě. Na druhou stranu, když se whisky ze sudu opravdu povede, lidé vám za ni utrhají ruce.

Rozhovor byl poprvé uveřejněn v módní bibli Formen v říjnu 2021.