Jde o planý poplach. Měnová krize Česku nehrozí, říká ekonom k analýze banky Nomura

Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus Zdroj: Cyrrus

Obrovský rozruch způsobila v předchozích dnech analýza japonského finančního domu Nomura, podle které hrozí české koruně kvůli rostoucím rozpočtovým a vnějším problémům měnová krize. Podle ekonomů však nejsou obavy namístě. „České koruně určitě hrozí v dohledné době oslabení, ovšem nikoli takové intenzity, aby bylo možné hovořit o měnové krizi,“ říká v rozhovoru pro deník E15 hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Jak se díváte na analýzu Nomury? Skutečně hrozí Česku měnová krize?

Podobné automatické indikátory mají svou užitečnost, která spočívá v tom, že jejich uživatele upozorňují na potenciální problém. Zároveň ovšem to, že jsou automatické, do určitě míry omezuje jejich vypovídací schopnost. Jsou nastaveny takovým způsobem, aby spustily poplach, když se za jinak normálních okolností v ekonomice začnou vytvářet významné nerovnováhy, což pak obvykle znamená, že je s ní něco fundamentálně špatně.

V mimořádných situacích ovšem mohou snadno spustit poplach planý, což je podle mého názoru i tento případ. Je to v principu podobné, jako detektor kouře v obývacím pokoji. Za normálních okolností se spustí jen v případě, kdy skutečně hrozí požár. Pokud ovšem přijde návštěva a pod detektorem si zapálí cigaretu, alarm se spustí, byť požár reálně nehrozí.

Z čeho Nomura vychází? Má jejich pohled nějaké vady?

Zjednodušeně řečeno se její indikátor snaží ukázat, zda vzhledem k pohybu finančních toků a stavu pohledávek a závazků mezi konkrétní zemí a zahraničím hrozí, že se v dohledné době kurz její měny ukáže jako neudržitelně silný. V takovém případě by pro obnovení rovnováhy muselo dojít k jeho prudkému oslabení. Tento efekt by byl dále umocněn spekulanty, kteří by se na propadu pokusili svézt, což by jej dále eskalovalo.

V aktuálním případě například Česko utrácí enormní prostředky za dovoz drahých energetických surovin, česká vláda se masivně zadlužuje, a navíc Česká národní banka operuje na devizovém trhu, kde se snaží podpořit kurz české koruny. Že se jedná o dlouhodobě neudržitelný stav, je jasné, žádná ekonomika nemůže takto fungovat trvale. Proto je namístě, že tento indikátor rozsvítí červené kontrolky. Při bližším pohledu ovšem lze konstatovat, že tyto faktory jsou s velkou pravděpodobností pouze přechodné, a konkrétně Česko navíc má dostatek nástrojů, jak případné další zhoršení situace včas odvrátit. 

Pokud pomineme titulky vycházející z reportu Nomury, tak jsou zde nějaké rizikové faktory pro českou měnu, které by se mohly v budoucnu projevit?

České koruně určitě hrozí v dohledné době oslabení, ovšem nikoliv takové intenzity, aby bylo možné hovořit o měnové krizi. Česká ekonomika v uplynulém zhruba půl roce trpí důsledky války na Ukrajině, dozvuků pandemie a nově také energetickou krizí. To vše by se za normálních okolností projevovalo postupným oslabováním kurzu české koruny, čemuž ovšem učinila přítrž Česká národní banka svými intervencemi. Koruna je tak nyní udržována na uměle silnějších úrovních, a to nejen samotnými intervencemi, ale i pouhým veřejně projeveným odhodlání ČNB v nich pokračovat.

A jelikož výrazné zlepšení ekonomické kondice není na dohled a arzenál ČNB není nevyčerpatelný, je docela dobře možné, že centrální banka v dohledné době své zásahy utlumí či ukončí, což povede k oslabení koruny. To bude ovšem pro běžné Čechy nepříjemné hlavně kvůli dalšímu zvýšení inflace, nikoli kvůli nějakému kolapsu měny jako takové.

Jak vidíte výhled vývoje kurzu koruny na další měsíce či příští rok. Co bude jejím kurzem nejvíce hýbat?

Koruna se podle mého názoru bude držet někde v okolí 24,50 za euro, což se zdá být jakousi nevyřčenou dohodou mezi trhem – který by korunu viděl slabší – a ČNB, která oslabení nehodlá připustit. Očekávám, že ČNB bude omezovat svou aktivitu s tím, jak se budou snižovat obavy o možné další zhoršení energetické krize a zraky trhu se začnou pomalu upínat k následnému zotavování. Koruna by pak bez opory ČNB mohla oslabit k 25 korunám za euro a to do té doby, než bude definitivně jasné, že Evropa si bez ruských energií poradí. Následovat by mělo opětovné posilování, přičemž metu 24 korun za euro by česká měna mohla pokořit někdy v průběhu roku 2024.

Z(a)tracená čísla 12. díl - Koruna

Video placeholde
• Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!