Realitní slevy nemusejí být zadarmo. Kupce bytů a chat čeká pestrá škála bolestivých pastí

Až čtvrtinové slevy na tuzemské nemovitosti začaly na realitní trh lákat lovce příležitostí

Až čtvrtinové slevy na tuzemské nemovitosti začaly na realitní trh lákat lovce příležitostí Zdroj: E15 (Midjourney)

Až čtvrtinové slevy na tuzemské nemovitosti začaly na realitní trh lákat lovce příležitostí. České byty i domy ovšem nezlevňují plošně a výprodej se v řadě případů týká partiového zboží, tedy nemovitostí majících více či méně akceptovatelný handicap. Procházet realitní inzerce, jejichž nabídka působí oproti loňsku někdy až nečekaně výhodně, tak skýtá značná rizika. Není až takovým problémem přijít vlastní chybou o statisíce korun, či „se uzamknout“ v investici, ze které prakticky není úniku. 

„Pro lidi uvažující o vlastním bydlení, kteří budou koupi financovat z cizích zdrojů, může být pastí podílové spoluvlastnictví. V myslích lidí už je poměrně dobře zažité, že koupě družstevního bytu není vhodná pro ty, kteří si plánují vzít úvěr. Ale ani mantra osobního vlastnictví nemusí být dostatečná,“ varuje nezávislý realitní konzultant Libor Váka s tím, že existuje stále ještě poměrně hodně domů, které nejsou rozdělené na bytové jednotky. 

„Kupující si tedy kupuje byt pouze ve formě podílu na celém domě. V okamžiku, kdy neuváženě podepsal rezervační smlouvu, může být pozdě na to si uvědomit, že takový byt mu banka do zástavy nevezme,“ dodává Váka.

Pokud zájemce o byt nemá alternativu v podobě zástavy jiné nemovitosti, může se rozloučit s rezervačním poplatkem. Ten bývá obvykle mezi třemi až pěti procenty z ceny nemovitosti, což v případě šedesátimetrového pražského bytu aktuálně podle statistik serveru Realitymix znamená ztrátu převyšující 350 tisíc korun. 

Problémem je v tomto případě ale už samotné podílnictví na domě. „S ohledem na povahu podílového spoluvlastnictví nelze hovořit o nějakém jistém a trvalém spojení konkrétního spoluvlastnického podílu na domě s konkrétní částí takového domu,“ zdůrazňuje šéf právního oddělení Swiss Life Select Reality Radek Škrabal s tím, že kupující se v takovém případě dostávají do významné právní nejistoty. „Nemají jistotu, že s jejich spoluvlastnickým podílem bude trvale spojeno užívací právo k jimi pořízenému bytu,“ zdůrazňuje Škrabal. 

Experti připomínají, že zásadní pro samotné bydlení i potenciální výnos z investičního bytu je rovněž hospodaření společenství vlastníků. „Řeší to přitom jen velmi malé procento kupujících. Není nic příjemného zjistit, že je sdružení zadlužené tak, že měsíční platba za náklady na bydlení je o třetinu vyšší než u totožného bytu v domě vedle,“ zdůrazňuje Váka. I přes nákup konkrétního bytu tak může být kupec vystaven obdobným typům problémů jako v případě družstevního bytu, jejichž relativně nižší ceny tato rizika do určité míry zohledňují. 

K nákupům lákají i ve vybraných případech brutální slevy na rekreační chaty a chalupy. I zde se ovšem často jen odděluje zrno od plev. Typickým nešvarem bývá rekreační stavba na pronajatém pozemku s problematickým majitelem, či chata na pozemku vlastním, ovšem kupříkladu jen o výměře pokrývající půdorys domu. „Může být nákladné získání vlastnického práva, protože mohou být nutné další smlouvy s vlastníkem pozemku a dalšími stranami,“ zdůrazňuje ekonom portálu Videobydleni.cz Jakub Veverka. 

Velmi častým stavem je i situace, kdy není v chatové oblasti vyřešen přístup k jednotlivým chatám. Často jde přitom o sousedský zvyk, kdy se přístup historicky formálně neřešil i přes to, že vede přes pozemek cizího vlastníka. „Pokud původní vlastník přístupového pozemku zemře a do situace se vloží nenasytní dědicové, může se koupě chaty, která na první pohled vypadala výhodně, prodražit, a to o pravidelné poplatky spojené s užíváním přístupové cesty,“ připomíná Váka. 

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Nákup bytu? Líná pusa, holé neštěstí. Hbitý jazyk dokáže vydělat milion • Videohub

V případě nejen rekreačních nemovitostí, ale ovšem také garáží kupovaných mnohdy rovněž jako investice, bývá i riziko nezlegalizované či pouze dočasné stavby. Jak zdůrazňují odborníci, takový stav pak není zjistitelný ani z katastru, ale jen z historických dokumentů stavebního úřadu. „Místo garáže si tak fakticky člověk koupí pouze podíl na pozemku nebo může být nemile překvapen, když mu přijde dopis s tím, že úřad již povolení ke stavbě nadále neprodlouží,“ dodává Veverka. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!