123Kurýr přestal komunikovat s dopravci a dluží jim miliony. Firma asi spadne do insolvence

Společnost 123Kurýr končí v Česku a dluží místním řidičům.

Společnost 123Kurýr končí v Česku a dluží místním řidičům. Zdroj: 123kurýr

Původně slovenské logistické společnosti 123Kurýr hrozí insolvence, jelikož dluží nasmlouvaným řidičům několik milionů korun. S problémy se společnost potýkala již několik měsíců, až v listopadu ale oficiálně oznámila, že s provozem v Česku končí. Mezitím vedení 123Kurýr na Slovensku obvinilo své zaměstnance ze „svévolného přisvojování“ peněz pocházejících z plateb za dobírky.

„Od září roku 2022 přestal dlužník za poskytované služby řádně a včas hradit dle insolvenčním navrhovatelem vystavovaných faktur,“ píše v insolvenčním návrhu advokátní kancelář Mrázek & Sůra, která zastupuje věřitele s přihlášenými pohledávkami ve výši 5,3 milionu korun. Mimo zastoupené věřitele jsou v insolvenčním návrhu zmíněny další tři firmy, které přihlásily pohledávky ve výši 2,5 milionu korun. Na dotazy e15 firma do uzávěrky tohoto textu nereagovala.

„Na základě událostí posledních dnů a zhoršené kvality rozvozu se naše společnost 123Kurýr rozhodla dočasně ukončit svoz a distribuci zásilek po České republice,“ informovala firma spolupracující podniky 28. září. Společnost některým obchodům, pro něž zprostředkovávala dopravu, dosud nevyplatila inkasované peníze za doručené dobírky.

Jedním z nich je například obchod Ohňostroje Králík, který logistickou společnost na nevyplacené peníze z dobírek za září několikrát marně upozorňoval. „Jelikož jsme v Česku omezili místní síť a je potřeba ukončit velké množství klientů, žádáme vás o trpělivost. Momentálně vám neumíme říct konkrétní termín vyplacení peněz za dobírky,“ odpověděla firma majiteli obchodu na konci listopadu.

Nejde ale jen o obchody a dobírky, dluhy má logistická společnost i u dopravců, které si najímala. To je i případ plzeňského dopravce Qadro CAM. „V podstatě od začátku neměli úplně dobrou platební morálku. Musel jsem stále připomínat splatnost faktur a většinou peníze chodily o pár dní později,“ popsal pro e15 její jednatel Filip Tomajka. Platební morálka firmy 123Kurýr se podle něj ještě zhoršila letos v srpnu. Aktuálně Tomajkově firmě dluží zhruba 1,5 milionu korun. Pokud by se tedy sečetly veškeré dosud známé pohledávky věřitelů, výše dluhů by se blížila deseti milionům korun. 

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat