Americké akcie zvedla data z trhu práce

Burza

Burza Zdroj: ctk

V americké ekonomice v lednu vzniklo 157 tisíc nových pracovních míst. Za loňský rok přidávala největší ekonomika světa průměrně okolo 180 tisíc pracovních míst měsíčně. Páteční zprávu amerického ministerstva práce ale doprovázela značná revize dat. Za listopad a prosinec vzniklo o 127 tisíc míst více, než se původně předpokládalo.

Akciovým trhům v růstu nezabránila ani skutečnost, že míra nezaměstnanosti vzrostla o desetinu procenta na 7,9 procenta a že výsledky zaostaly za průměrem očekávání analytiků, kteří za leden očekávali 160 tisíc nových míst a nezměněnou míru nezaměstnanosti na úrovni 7,8 procenta.

„Nejsou to špatná čísla. Není to, co jsme očekávali, ale není to zklamání,“ uvedl analytik Frank Lesh z Futurepath Trading. „Vzhledem k výrazné revizi u předchozích měsíců to ukazuje, že zaměstnanost pokračuje v růstu, ačkoli jeho tempo není výrazné,“ dodal Tim Ghriskey z firmy Solaris Group. Analytici se v zásadě shodli, že report o zaměstnanosti byl dobrou zprávou, ale na velké oslavy to nebylo.

Pozitivní náladu investorů ovlivnila také další zveřejněná data. Překvapení přinesl především index spotřebitelské důvěry University of Michigan, který v lednu rostl na 73,8 bodu, navzdory analytiky očekávanému poklesu na 71 bodů. Lepší výsledky přinesl také index aktivity ve zpracovatelském průmyslu ISM.

Start druhého letošního měsíce se tak pro americké akcie zatím vyvíjí více než pozitivně. Akciový index Dow Jones se dokonce dostal nad psychologickou hranici 14 tisíc bodů, kde byl naposledy před pěti lety. Euro na páru s dolarem posílilo na 14měsíční maximum 1,37 dolaru za euro. Ceny amerických vládních dluhopisů rostly a výnosy desetiletých bondů klesly na 1,96 procenta, protože makléři neočekávají, že by americká centrální banka (Fed) v dohledné době ukončila svůj program odkupu aktiv.

Fed na konci loňského roku slíbil držet současnou rozvolněnou monetární politiku až do doby, než míra nezaměstnanosti klesne pod 6,5 procenta.